Nyitólap | Regisztráció | Belépés
[ Új üzenetek · Résztvevők · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Fórum » Madarak gondozása » Betegségek, kórokozók, kártevők » Gumboró betegség
Gumboró betegség
józsiDátum: Péntek, 2011-09-09, 1:15 PM | Üzenet # 1
Közlegény
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 5
Állapot: Offline
Hogyan védekezzünk a fertőző burzitisz (Gumboró betegség) ellen?

A házityúk legnagyobb veszteséget okozó fertőző betegségének tartja a fertőző burzitiszt - úgynevezett Gumboró betegséget. Ez a betegség a 3-6 hetes csirkék heveny tünetekben lezajló, a bursa Fabricii gyulladásával és kifejezett immunszuppresszióval járó betegsége. A vírus legfontosabb célszerve - amint a betegség elnevezése is utal rá - a bursa Fabricii. Hogy hol van ez a szerv? A Fabricius-féle tömlő a fiatal madarak kloákájának felső falán, közte és a gerincoszlop között található, apró körte alakú szerv. A betegség tönkreteszi a lymphocytákat = nyiroksejteket. A betegség klinikai tünetekkel járó formája általában 3-6 hetes korban jelentkezik, de különösebb klinikai tünetek nélkül akár fiatalabb csibékben is kialakulhat. A csirkék már a fertőzést követő napon ürítik a vírust, majd a tömegesebb vírusürítés kb. 2 hétig tart. A fertőzőképességét az alomban akár 4 hónapig is megőrzi. Ahol egyszer felütötte a fejét, ott "véglegesen" megmaradhat. Például az idős baromfik életük végéig vírushordozókká válhatnak. A lappangási idő 3-6 hetes állományokban 2-3 nap, a fiatal állatoknál hosszabb. A betegek bágyadtak, étvágytalanok, vízszerű bélsarat ürítenek, amelytől a tollazatuk csapzottá válik. A lázas állatok vizeletének magas a húgysavtartalma a kloáka környékén kiválva, gipszhez hasonló bevonatot képez. Az állatok levertek, nehézkesen mozognak, egyesek reszketnek. A nagymérvű vízveszteség következtében a kiszáradás tünetei is kialakulhatnak.

Hogyan védekezzünk?

Fontos feladat a korai fertőződés megakadályozása vagy hatásának mérséklése. Itt gondolni kell a keltetőtojáshéj alapos fertőtlenítésére is!

Nagyon kedvező lehet a csirkék maternális (-anyai) ellenanyagszintjének biztosítása. A jércéket már 1-2 hetes korukban vakcinázni (tehát védett törzsálomány)
A szülőpárok vakcinázása tojásrakás előtt. Az így kikelt csibe 14 napos védettségben van.
Csökkenthető a korai fertőződés következményei a csirkék tojásban (nagyüzemek) vagy napos korban végzett immunizálásával is.
Ahhoz, hogy az egész csibeállomány biztos védelmet nyerjen, 24-28 napos korban a vakcinázást meg kell ismételni.
A madarak vakcina tartalmú vizet 2 órán belül el kell, hogy fogyasszák! Ehhez célszerű a kezelés előtt 2 órát szomjaztatni őket.
A vályúkat és itatókat mosó- és fertőtlenítőszerek nélkül kell megtisztítani!
A 10 liter ivóvízhez adott 20 g sovány tejpor nagyban javítja a vakcinavírusok stabilitását.
1000 madár itatására szánt vakcinát általában annyi liter vízben tanácsos feloldani ahány naposak. Tehát 100 db 7 napos csibe adagját 0,7 liter vízben és 1,4 g tejpor hozzáadásával célszerű adni. 14 napos csibének 1,4 literbe és 2,8 g tejpor hozzáadásával. 21 napos 2,1 liter és 4,2 g tejpor.

Ha a betegség már felütötte fejét, nem gyógyítható. Csak előzetes vakcinázással lehet kivédeni.
 
Fórum » Madarak gondozása » Betegségek, kórokozók, kártevők » Gumboró betegség
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés: