Nyitólap | Regisztráció | Belépés
[ Új üzenetek · Résztvevők · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Fórum » Madarak gondozása » Kiállítások, rendezvények » Kiállítások
Kiállítások
MeskoDátum: Szerda, 2010-11-24, 6:16 PM | Üzenet # 1
Közlegény
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 2
Állapot: Offline
Sziasztok!
A hétvégén kilátogattam Ausztriába egy kisállat kiállításra.Sajnos nagy csalódásban volt részem!
Nagy várakozással indultunk el itthonról, ugyanis még sosem voltam külföldi kiállításon.Egyrészt szerettem volna látni a rendezésbeli külömbségeket, másrészt kíváncsi voltam az ott kiállított madarak minőségére is.
Legnagyobb meglepetésemre kiállított állatok csak igen kis számban voltak a szépen berendezett csarnokban.
Nem tudom, hogy mekkora lehet az egyesület létszáma, de ha volt néhány vendég kiállító akkor igencsak kevésnek mondható a tagság létszáma.
Csak viszonylagos számokat tudok mondani a fajtákat illetően, a fajoknál már egyszerűbb a dolgom.
A következő fajok voltak kiállítva: Nyulak óriásban és törpében, papagájok, kanárik, galambok és baromfiak.
Nyúlból óriás kosorrú, óriás lepketarka, újzélandi fehér és vörös, bécsi kék,háromszínű Castor-rex valamint kosorrú törpék és sima törpenyulak.
Hullámos papagájok, énekes és kecske papagájok ha jól vettem ki.
Galambokból elég sok begyes galamb,német modenák, keleti pergők pár db strasszer + még egy-két fajta amit nem ismerek.
Baromfiból először is a fodros ludak, ezek nagyon szépek voltak.
Dísztyúkok, ezek talán még számszerint is letudom írni olyan kevés volt.
1 pár fekete araucana, 1 pár arany sebright, 1 pár ezüst sebright,10-12 fehér törpe óstájer, 6-7 db fogoly színű normál méretű óstájer,10-15 db törpe wajandotte sárga, fehér és dupla szegélyes ezüst színben.Valamint 2 db fekete kakas és 3 db fekete (1 fogoly)jérce Bantam fajtából.
Mindent összevetve szerintem nem volt több 100db-nál a kiállított állatok száma.Ami még meglepett, hogy nem igazán láttam kiemelkedő példányt köztük ( itt inkább a baromfikra gondolok).Ennek ellenére kilettek osztva a címek. Bár egy esetből nem szabad sok mindnet leszűrni, mégis úgy látom, hogy a bírálat hasonlóképpen folyhat mint nálunk.
Kicsit csalódott vagyok mert titokban arra számítottam, hogy talán beleakadok 1-2 szép holland törpébe vagy szép törperécébe.Sajnos egyikből sem volt mutatóba sem.
Ettől függetlenül nem bánom, hogy kimentem, egy kirándulást megért.
Érdekelne a véleményetek a hazai kiállításokat illetően mint a bírálatot mint a rendezést illetően.
 
ImreDátum: Szerda, 2010-11-24, 6:56 PM | Üzenet # 2
Alezredes
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 120
Állapot: Offline
Szia!
Én nem vagyok még egyesületi tag, így nem állítottam még ki. De rendszeresen jártam kiállításra amíg papagájoztam. Most is, ha a közelemben van valami madaras rendezvény elmegyek körülnézni. Bírálatokról nem nagyon tudok véleményt mondani, de azt tapasztaltam, hogy régebben a díszbaromfisok a mostohagyerekek voltak. Szűk ketrecekbe voltak legtöbbször bezsúfolva a madarak. Most sem találok kimondottan díszbaromfis egyesületet, hanem galambász, vagy díszmadaras egyesület és van köztük néhány aki tart tyúkot is és kész.
Én a külföldi kiállítási képeket nézve, ugyanazt tapasztalom, mint amit te személyesen tapasztaltál, hogy nem jobbak minőségben a madarak. Illetve nem mindig. Németeknél, hollandoknál nagyon szépek vannak. Szlovákoknál is akad. De a sógorok szerintem elmaradnak tőlünk díszbaromfis téren. De én csak a neten lévő képekből, illetve ismerőseim képeiből tudom ezt megítélni.
Az a mondás, hogy az állomány értékét nem a létszám, hanem a minőség határozza meg. Hát akkor a leírásod alapján az osztrákoknál egyik sincs meg.
 
KrizsokDátum: Csütörtök, 2010-11-25, 1:12 AM | Üzenet # 3
Közlegény
Csoport: Moderátorok
Üzenetek: 13
Állapot: Offline
Kedves Mesko!

Egyáltalán ne legyél meglepődve. Nem tudom milyen kiállítást rendeztek most, országost vagy csak egyesületi volt, de az osztrákok nem egy nagy baromfitenyésző nép annál inkább a német. Az egyesület létszáma oda kint sem kevesebb, mint itthon, csak, hogy ott is megy a havernak adom a címet meg ilyenek és belefáradtak már abba a kinti tenyésztők,hogy nem az kiállított madarat bírálják hanem azt, hogy ki kinek a haverja! Nekem több ismerősöm is van kint és ezt hallom tőlük úton útfélen! Többször megpróbáltak új egyesületet létrehozni, de reménytelené vált, mert amiből ők most kiválnának ellehetetlenítik ezt a megoldást! Itt is ez menne ha csk nem lenne hirtelen 100 dísztyúktartó! Németországban, Angliában vagy USA-ban minden évben vannak fajta kiállítások. Egyszer hoztak nekem képeket USA-ból. Egy itáliai kiállításról több mint 1000 madár volt kiállítva! Hol vagyunk mi még ettől? Hát megsúgom nem olyan messze, csak nem vagyunk jól szerveződve! Birka nép a Magyar és tűri amit csinálnak vele. Az én véleményem az, hogy egy normális díszbaromfi tenyésztő egyesületet vagy szövetséget kéne létrehozni, ami összegyűjti a tyúkosokat, ludasakat, kacsásokat, récéseket, fácánosokat stb stb stb. Ez összefogás kérdése! állítom, hogy vannak olyan jó minőségű madarak itthon mint Németbe és állítom, hogy Európa legnagyobb díszbaromfis népe lehetnénk! Itt mindenki tart ilyen madarakat már "Józsi bácsi" is a tanyán!

 
MeskoDátum: Csütörtök, 2010-11-25, 6:50 PM | Üzenet # 4
Közlegény
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 2
Állapot: Offline
Hali Krizsok!
Azt hiszem a lényeget tekintve teljesmértékben egyetértünk.
Jónéhány évvel ezelőtt magam is voltam egyesületi tag.(akkoriban még galambásztam)
Ez az időszak mindössze 2 évig tartott.Mindkét évben fajtagyőztes lett 1-1 galambom.Ennek ellenére mégis kiléptem az egyesületből elvi okokból.Akkoriban úgy működött a dolog, hogy ez is kapjon valamit meg az is!
Annak ellenére, hogy fajtagyőztes lett a galambom, nem láttam korrektnek a bírálatot.Biztos vagyok benne, hogy ha korrektül le lettek volna pontozva a madarak akkor max. az igen jó kategóriába fértek volna bele.
Nem is ez bosszantott fel ennyire hanem talán inkább az, hogy egy olyan madár kapott tiszteletdíjat amilyen csúnya nekem otthon sem volt, nemhogy kiállításra vittem volna.Félreértés ne essék, nem sajnáltam a gazdájától a díjat! Az viszont igencsak bosszantott, hogy az ilyen bírálatokkal teljesen rossz irányba vihetik el a tenyésztést ha valaki nem látja reálisan a saját madarai minőségét.
Még egy eset ami megerősített abban, hogy nem kell nekem az egyesületi tagság.Nevet szándékosan nem írok mert nem szeretnék senkit a háta mögött kibeszélni, személyesen meg nem volt vele szerencsém beszélni a helyszínen.
Az alap ami bosszantó, hogy az említett esetnél egy bíráló lebírált minden kiállított szárnyast!
Meglátogattam egy kiállítást volt egyesületemnél.Nagy örömömre sok állat volt kiállítva aránylag jó minőségben.Akkoriban a pávagalambok voltak a favoritok nálam.Egészen szép példányok voltak kiállítva.( 1-2 kivételtől eltekintve)
Legnagyobb meglepetésemre egy olyan galamb kapta a fajtagyőztes címet ami durva hibával rendelkezett.
Alakra, formára, tollszerkezetre szinte kifogástalan galamb volt.Egy komoly hibát fedeztem fel rajta, emiatt viszont nem kaphatott volna csak JÓ minősítést! A durva hiba egyébként az volt, hogy a melle középen erősen osztott volt.
Nos, nevet nem írok, csak annyit, hogy egy hazai gyémántkoszorús mestertenyésztő végezte a bírálatot!
Ráadásul maga is tenyésztette abban az időben ezt a fajtát. Szerintem No Komment!
Az egyesületi tagságnak talán egyetlen előnyét látom.Így hozzájuthatsz a szövetségi gyűrűhöz! De, megéri?
Nálam tényleg csak hobbiból vannak a madaraim.Megrendelem magamnak a neves gyűrűket egyedi számmal. De ez is csak a vonalak követhetősége miatt van, amúgy ehhez sem ragaszkodnék.
 
KrizsokDátum: Csütörtök, 2010-11-25, 8:25 PM | Üzenet # 5
Közlegény
Csoport: Moderátorok
Üzenetek: 13
Állapot: Offline
Szia Mesko!

Ez a kis leírásod bizony megerősítette bennem, hogy a jelenlegi egyesület és annak vezetősége nincs tisztában azzal, hogy mit is kéne csinálni! Tökéletesen írtad le, hogy ha a rossz minőségű madár kap jó eredményt akkor a tenyésztés arra is fog eltolódni! Sokan vannak a kezdő baromfisok galambászok között akik, arra adnak, hogy húúúú én x y tenyésztőtől veszek madarat, mert mekkora címe van és milyen profi, közben meg a minőséget ne is kritizáljam!
Sokkal több lehetőség lenne egy egyesületben vagy szövetségben! Például a fajták tenyésztésének koordinálása és a tenyésztők segítése abban, hogy honnan tud idegen egyedeket beszerezni! Külföldre való kijutás más tenyésztőkhöz és kiállításokra. Támogatásokat lehet felvenni bizony még erre az ágazatra is! A másik, hogy egy igazán erős szövetség létre tudna hozni, egy állandó kiállításként is helyét megálló dísztyúk parkot, melyben a lehető legtöbb fajta és színváltozat megtalálható. Nehogy azt mondja valaki nekem , hogy nem lehetséges! Persze nem könnyű feladat, de nehogy már ez miatt meg is ijedjen az ember! Továbbra is azt állítom, hogy a komolyan az állat szeretetből tyúkozó galambászó embereknek egy közös tömörülésben lenne a helye!!!!!!!!

 
ImreDátum: Szombat, 2010-11-27, 9:51 AM | Üzenet # 6
Alezredes
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 120
Állapot: Offline
Sziasztok!

Quote (Krizsok)
Sokan vannak a kezdő baromfisok galambászok között akik, arra adnak, hogy húúúú én x y tenyésztőtől veszek madarat, mert mekkora címe van és milyen profi, közben meg a minőséget ne is kritizáljam!

Mint ezt már egyszer megbeszéltem veled én is így jártam. Egy bizonyos texán tenyésztő neve szerepelt mindenhol, újságokban, kiállításokon. Aztán jött a meglepetés, amikor a tőlem vásárló tenyésztők mondták, hogy eszembe se jusson attól a favorizált tenyésztőtől vérfrissítésnek hozni galambokat, mert csak tönkre vágom a saját állományom. Az enyémek különbek, mint az emlegetett tenyésztőé. Még az elsőnek nem hittem, de később többen is mondták. Illetve többen is mondták, hogy hülyeség egyesületbe belépni, mert semmi haszna, csak idegesíteném vele magam, amikor a gyenge minőségű galambokat díjazzák.

Quote (Krizsok)
Támogatásokat lehet felvenni bizony még erre az ágazatra is!

Ezekről írhatnál bővebben is, biztosan érdekel mást is.

Quote (Krizsok)
A másik, hogy egy igazán erős szövetség létre tudna hozni, egy állandó kiállításként is helyét megálló dísztyúk parkot, melyben a lehető legtöbb fajta és színváltozat megtalálható. Nehogy azt mondja valaki nekem , hogy nem lehetséges! Persze nem könnyű feladat, de nehogy már ez miatt meg is ijedjen az ember! Továbbra is azt állítom, hogy a komolyan az állat szeretetből tyúkozó galambászó embereknek egy közös tömörülésben lenne a helye!!!!!!!!

Nos ez valóban jó lenne. A szövetségnek meg az lenne az igazi feladata, mint normális szövetségeknél, hogy útmutatást adjanak a tenyésztőknek, a fajták standard-éhez minél közelebbi kinézet irányába és ne pofára menjenek a pontozások. A másik lényeges lenne szerintem, hogy azokat a fajtákat amelyek eredetileg gazdasági fajtáknak tenyésztettek ki, maradjon elsődleges az a cél, hogy ezek az értékmérő tulajdonságok megmaradjanak és ne nyomja a háttérbe ezt a tulajdonságot egy új szín. Mint a vadászkutyáknál a jagdterrier, ott elsődleges az, hogy a fajta a kitenyésztési célnak megfeleljen. Vadászat!
Mondjuk tyúkoknál nehezen tudom ezt elképzelni, hogy hogyan lehetne megvalósítani.

 
KrizsokDátum: Szombat, 2010-11-27, 4:08 PM | Üzenet # 7
Közlegény
Csoport: Moderátorok
Üzenetek: 13
Állapot: Offline
Szia Imre!

Akkor az agyon kitüntetett tenyésztőkkel egyet értünk! Láttam már jó pár mindenféle koszorús állományt! Én szégyelleném magam az állatok minősége és főleg a tartási körülmények miatt! Van egy itáliai tenyésztő elképesztő, hogy milyen körülmények között vannak az amúgy igen szép madarai!
Támogatások! Mivel bejáratos vagyok a mezőgazdasági hivatalokba illetve a minisztériumba tudom, hogy mire lehet pályázatot írni csak hát nem mindig verik ám nagy dobra! Miért? Pont a pénzhajhász egyesületek miatt akik eredményt még nem tudtak felmutatni! Erről bővebben majd akkor ha már lesz elég ember egy igazi becsületes egyesület létrehozásához! A díszbaromfik egy része korábban gazdasági tulajdonságaikért tartott madár volt pl: Itáliai, Wyandotte, Sussex,Rhode, Plymouth stb. Ha csak a küllemre és színre mennek a tenyésztők akkor teljes elfognak veszni ezek a tulajdonságok! A kettőt mehetne együtt is, csak hát ez nem érdekelt eddig senkit! Ez nem jelenti azt, hogy nem is fog! Én a mai napig gazdasági teljesítményükre szelektálom dísztyúkjaim és küllemben jócskán megközelítik a kiállítottakét. Ha német, francia, angol tenyésztőknek megfelelt és vettek belőlük tenyészállatot akkor biztos nem rossz külleműek!

 
KrizsokDátum: Kedd, 2010-12-14, 9:28 AM | Üzenet # 8
Közlegény
Csoport: Moderátorok
Üzenetek: 13
Állapot: Offline
Sziasztok!

Dabason voltatok e nézelődni és gyönyörködni? Volt pár szépség, de jó pár kritikán aluli madár is.

 
imreferkovicsDátum: Kedd, 2016-04-26, 11:50 AM | Üzenet # 9
Közlegény
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 4
Állapot: Offline
Krizsok én voltak Dabason! Engem nem nyűgözött le. Némelyik állattartó egyenesen felbőszített, nem értem az ilyet. Ha kiállítani hordja a madarait, miért nem gondoskodik számukra megfelelő, igényes ketrecekről?
Alig bírtam szó nélkül hagyni....
 
Fórum » Madarak gondozása » Kiállítások, rendezvények » Kiállítások
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés: