Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
  • Ragasztás, lakkozás (11)
  • Galéria képei
    Honlap-menü
    Keresés
    Mentett bejegyzések
    Körkérdésünk
    Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
    Összes válasz: 1172
    Mini-chat
    200
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Nyitólap » 2011 » Március » 11 » Apeh büntetések
    10:48 PM
    Apeh büntetések
    Több helyről is jelezték, hogy az APEH munkatársai a tavasz közeledtével friss levegőre vágynak. Elkezdték a próbavásárlásokat. A piacokon ellenőriznek főleg, de az újságban, interneten árusítókhoz is bekopognak néha, hogy próbavásárlást hajtsanak végre. A vásárlás után rendszerint visszatérnek és ha minden rendben van akkor az állatot a pénz ellenében visszaadják. Ha viszont problémát találnak, akkor egy csekkel is meglepik az embert.
    Mire kell figyelnünk, hogy ezt elkerüljük. Több lehetőség van, attól függ milyen állatot és milyen értékben forgalmazunk.

    Lehetünk vállakozók:

    Hobbiállat tenyésztőnek az eladásairól bizonylatot kell adnia és ezután az adóhatóság felé elszámolni. A díszmadarak, díszállatok nem tekinthetők az őstermelői igazolvány részének, néhány kivétel persze van (fürjek, tyúkok, galambok), ezért mint adószámmal rendelkező magánszemély számlát, vagy nyugtát kell, hogy adjon.

    Hogyan lehet valaki adószámmal rendelkező magánszemély? A www.apeh.hu oldalról letölt egy 09T101 számú nyomtatványt, melyet értelem szerűen ki kell tölteni a számítógépen, ellenőrző programmal ellenőrizni, majd kinyomtatni és aláírni. Első alkalommal, amikor valaki az adószám igénylése miatt nyújtja be, kizárólag papíron küldhető be, később bármely módosításnál ügyfélkapun, elektronikusan is elküldhető.  A kitöltött nyomtatvány a területileg illetékes APEH-hez kell beküldeni. A nyomtatvány beküldése után az adóhivatal annak egy másolatát, kiegészítve az új adószámmal vissza fogja küldeni. Ezzel az adószámmal meg lehet vásárolni a nyomtatvány boltban a szükséges nyomtatványokat, de min. egy számlatömböt (célszerű normált, nem készpénzfizetésit) és egy nyugtatömböt.

    Ezeket a nyomtatványokat más nem használhatja, kizárólag az, aki adószámával ezt megvásárolta, ennek elvesztését, ellopását azonnal jelenteni kell!
    Ezután gyűjteni kell a kiadásairól a bizonylatokat, melyik kizárólag ÁFÁ-s számlák lehetnek, tehát a pénztárgép blokkja, a nyugta olyan, mintha nem is lenne, költséglevonásnál nem érvényesíthető.

    Lehetünk őstermelők:


    A személyi jövedelemadó törvény1 rendelkezése szerint mezőgazdasági őstermelő az az e tevékenysége tekintetében nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki betöltötte a 16. életévét, a saját gazdaságában az Szja tv.6. számú mellékletében felsorolt termékek előállítását végzi, és ennek igazolására őstermelői igazolvánnyal rendelkezik.
    Az őstermelői tevékenység – amennyiben általános forgalmi adó alanyiságot eredményez – adószám birtokában gyakorolható azzal, hogy az adószám bármelyik megyei (fővárosi)  adóigazgatóságtól igényelhető. Tehát a különbség az, hogy nem kell vállalkozói igazolvány, hanem a falugazdásznál igényeljük 2000 Ft-ért az őstermelői igazolványt (éves megújítás esetén 1000 Ft). Viszont a többi (adó) az előzőhöz hasonlóan itt is megvan, számla, stb. Megjegyzés: őstermelőivel 600000 Ft-ig adómentesek vagyunk.

    Az utolsó  lehetőség (amiről tudok):


    200 000ft-ig bevallásmentes és adómentesek vagyunk. Ez esetben adásvételi szerződéssel kell eladni az állatokat. Pl. valaki eladja az othon hobbiból tartott, feleslegessé vált állatát, szaporulatát.
    Ha egy "apehos" próbavásárlást tesz nálad, és te írsz egy ilyen szerződést, akkor nem fog megbüntetni, de ha szerződést nem írsz, akkor igen.
    Persze az is kell, hogy ne nagybani árusnak tűnjön az ember. Ha valaki több száz állattal megy ki a börzére, akkor ez nem működik, ilyen esetben számlakötelesek vagyunk és az első két lehetőség valamelyikét kell alkalmazni.
    Innen le lehet tölteni egy egyszerű adásvételi szerződést doc formátumban
    Innen pedig rtf formátumban

    Mindkét esetben a "letöltöm a szerverről" linkre kell kattintani a letöltéshez.

    Megtekintések száma: 2154 | Hozzáadta: Imre | Helyezés: 0.0/0
    Összes hozzászólás: 0
    Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
    [ Regisztráció | Belépés ]