Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
  • Ragasztás, lakkozás (11)
  • Galéria képei
    Honlap-menü
    Keresés
    Mentett bejegyzések
    Körkérdésünk
    Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
    Összes válasz: 1172
    Mini-chat
    200
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Nyitólap » 2012 » Április » 3 » Mit tehetünk a tojás ár emelkedés ellen?
    12:13 PM
    Mit tehetünk a tojás ár emelkedés ellen?
    Az EU "tyúkjóléti" intézkedése miatt több százezer tojótyúkot vágtak le. Ez azzal járt, hogy a tojás hiánycikk lett. Ami hiánycikk az mindig drága, tehát a tojás ára ma elég szélsőséges és meglehetősen drága. Van ahol 45 Ft., de van ahol 80 Ft.-ért kínálják a tojásnak darabját.
    Szerintem leggazdaságosabb, ha az ember saját maga termelteti meg a tojást. Csehországban például mindenki tojótyúkot vesz, illetve csibéket. A híradások szerint olyan nagy mértékű a kereslet, hogy a tenyésztők kénytelenek voltak olyan intézkedést hozni, hogy maximum 20 tyúkot adnak el egy vásárlónak.
    Nálunk még nincs ilyen hír legalábbis a médiában. De tény, hogy a környezetemben is egyre többen szeretnének csirkét venni. Nem is értem az emberek miért hagyták abba a baromfiak tartását, talán lustaságból. 

    Nézzük a tyúkokat. Egy 4 fős családnak 10-12 db. tyúk elegendő tojást termel. Mi kell hozzá, 2-3 hetente takarítani az ólat, naponta 1-2 kg. mageleséget és vizet adni. Ha van helyük a kertben maguk is sok eleséget összeszednek, rovarokat, zöldet. 10 tyúk minimum 5-6 tojást ad naponta. Ha többet szeretnénk, akkor érdemes fehérjében gazdag táplálékkal ellátni őket, illetve a tojótáp is tökéletes erre a célra. Drágább, de ilyen tojásárak mellett kifizetődő. Továbbá kell egy ól, amelybe éjszakára bezárjuk őket. Ezt szerintem bármilyen szakmájú ügyes férfi, vagy nő is el tudja készíteni. Az oldal fórum részén, vannak feltéve fényképek, különböző praktikus ólakról. 2-3 év múlva, akár vághatjuk is őket. Higgyétek el össze sem lehet hasonlítani egy ilyen tyúkból főtt leves ízét, egy a boltban vásárolt csirkéből főtt leves ízével. Ég és föld a különbség. 

    Milyen fajtát tartsunk? Ha valaki a tojásért, húsáért kívánja tartani és nem tenyészteni szeretne, akkor azt mondanám szinte mindegy. Jól tojó fajták az ismertebbek, elterjedtebbek közül itáliaiak, leghornok, rhode islandi. De vehetünk erre a célra kitenyésztett hibrideket is. Ezek tojó fajták, tehát általában sovány kistestű állatok.
    Ha a hús is lényeges szempont kettős hasznosításút javaslok, new hampshire, plymouth rock, wyandotte, stb. Illetve vannak remek kettős hasznosítású hibrid fajták is.

    Megemlíteném még, hogy a KÁTKI-ban magyar fajtákat is vehetünk (sárga, kendermagos, fehér, fogoly magyar tyúk, illetve fehér, fekete, kendermagos erdélyi kopasznyakú tyúk), de itt általában naposcsibéket adnak csak el (tudomásom szerint), de most augusztusban tyúkok is lesznek eladók 1500 Ft/db. Elérhetőségük a weboldalukon fel van tüntetve (28/511-317), de ezen a telefonszámon is elérhetőek.

    Javaslom még egy új magyar fajta beszerzését, amely ugyan még kísérleti fajta, de már nagyon szép eredményeket értek el. A zengő plymouth-ról van szó. Nagytestű fajta, átlagos tojás termeléssel. A fajta hivatalosan egy helyről vásárolható meg, mivel védett fajta, így forgalmazása egy kézben van. A forgalmazó egyben a tenyésztési program felelőse is, így jelenleg a fajtát szigorúan szelektálják a gazdasági értékmérő tulajdonságok rögzítése és a fajtajelleg rögzítése érdekében. Elérhetőség gazdalkodokrisz@freemail.hu 

    Megjegyzem a fajtákat csak megemlítettem, az említetteken kívül rengeteg megfelel az emberek különböző igényeinek, illetve a keverékek is tökéletesek.

    Vegyünk-e kakast? Ha nem kívánjuk a tyúkokat magunk tovább szaporítani, tenyészteni, szerintem felesleges a kakas tartása. A tyúkoknak és a tojásnak sem szükséges a kakas, kivéve, ha keltethető tojást szeretnénk.

    Naposcsibét vegyek, vagy inkább tyúkot? Naposcsibét gyakorlottabb embernek javaslom, mert melegen kell tartani őket és sok odafigyelés, gondosság kell hozzá, hogy a tömeges elhullást megakadályozzuk. Egy tyúk 5-6 hónapos korában kezd el tojni. Ha ráér a tojás termelés, akkor 4-6 hetes csibék vásárlását javaslom. Ha sürgős a tojás termelés tyúkokat, jércéket vegyünk. Jércék mindig drágábbak, mivel ők még rengeteg tojást termelhetnek. A tyúkok olcsóbbak, de ha nincsenek nagyon lestrapálva, érdemes megvenni őket 1-2 évig megfelelőek. Valamivel kevesebb tojást tojnak évi szinten, mint a jércék.

    Ha valaki városban él és van erkélye, annak kis ketrecben javaslom a fürjek tartását. Kis helyigényűek és rengeteg tojást termelnek. Kakas itt is felesleges. Mivel ketrecben vannak, így számukra fontos a tojótáp etetése! Mellékesen a konyhában megmaradt zöldségek, almahéj, almacsutka egyéb gyümölcsöt is elfogyasztják. De a tojások termelése megterheli a szervezetüket és rengeteg fehérje kell nekik, így fontos a tojótáp. 
    Vannak jó tojás termelő törpe tyúk fajták is. Itt kiemelném a törpe welsummer-t és a törpe new hampshire-t. De lehet keverék tyúkocskákat is tartani. Kinek mi tetszik jobban.

    Így már nem kell megvenni a drága tojást. Egyébként a legtöbb mezőgazdasági termény legfőbb hasznát a kereskedők fölözik le. Ez ellen úgy tehetünk, hogy amit tudunk termeljük meg magunk. Nagyapám mondása még mindig a fülembe cseng, aki csak azt hajtogatta, hogy mindig tartsál pár tyúkot, zöldséget, répát, hagymát, paradicsomot, paprikát termeld meg a kertedben, így  mindig lesz mit enned. Ha a boltok üresek lesznek, te és a családod, akkor sem hal éhen. Ő tapasztalatból beszélt, hiszen 1899-ben született és pár válságot megért, illetve 2 világháborút végigharcolt.
    Remélem segítettem néhány embernek.


    Megtekintések száma: 3003 | Hozzáadta: Imre | Helyezés: 0.0/0
    Összes hozzászólás: 0
    Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
    [ Regisztráció | Belépés ]