Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Keresés
  Mentett bejegyzések
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1098
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » 2010 » December » 30 » Új fajta tenyésztése
  8:50 PM
  Új fajta tenyésztése
  Egy új fajta kitenyésztésének a problémái


  Az elmúlt egy héten, ahogy az időm engedte a szlovák oravka tyúk kitenyésztése után nyomozgattam a neten. Mindenféle forrást olvasgattam, már amennyire letudtam fordítani, amiben esetleg nem nagyon tudtam dűlőre jutni ott szlovák papagájos ismerős segítségét kértem.

  Nálunk mostanság sok tenyésztőtől hallom személyesen, vagy olvasom fórumokban, hogy új fajtát szeretne kitenyészteni. Ez a véleményem szerint meglehetősen nehéz egyedül. A szlovák példa láttán én úgy látom, hogy az új fajtákhoz összefogás kell!
  Ott kb. 20 tenyésztő állt össze, őket 4-5 főből álló szakértő segítette irányította. A szakértők területileg voltak elosztva és mindegyik a saját területén lévő tenyésztőket végigjárta, tenyésztésben segítette őket. Az új állomány kiválasztásánál a szakértői csoport együtt végigjárta a tenyésztőket és kiválasztották a kakasokat, tyúkokat, illetve a kakasok cseréjét is ők intézték a tenyésztők között. Ezzel a központi irányítási rendszerrel 1950-1990 között egy új fajtát alakítottak ki, amelyek az értékmérő tulajdonságokat és a küllemet is megfelelően örökítették. A tenyésztés közben több más tenyésztő is besegített a cél érdekében így 1990-re 56 kakas és 502 törzskönyvezett tyúkkal már eltudták ismertetni őket, mint új fajtát.
  Valami ilyesmi kellene az erdélyi kopasznyakú színváltozatainak a kitenyésztéséhez, vagy hallottam volt aki kopasz nyakú gazdasági tyúkot szeretne kialakítani. Nálunk is vannak kitűnő tenyésztők, nálunk is vannak kitűnő szakértelmű gazdasági szakemberek, mint Szlovákiában. Akkor mi is hiányzik?
  Az összefogás!!!
  Sajnos mindenki okosabbnak hiszi magát a másiknál. Jórészt így is van, de különböző mértékben és különböző szempontok alapján. Két egyforma tudású ember nincs, de ismerjük már el végre a másik tudását és próbáljunk összefogni. Elég lenne kezdetnek 20 tenyésztő és 4-5 szakértő. A szlovákok is így kezdték
  .
  Itt nem magamat nevezem szakértőnek, még véletlenül sem! De erre az oldalra is több ember regisztrált, akik annak minősülnek az iskolájuk és a gyakorlati tapasztalatuk alapján is. Örülnék neki, ha megpróbálnák. Elég sok tenyésztőt foglalkoztat az erdélyi kopasznyakú, nem hiszem, hogy gond lenne a 20-25 esetleg 40 tenyésztő összegyűjtése.
  Akit ez a téma érdekel a fórumban leírhatja a véleményét, esetleg segítő szándékát.
  Megtekintések száma: 570 | Hozzáadta: Imre | Helyezés: 0.0/0
  Összes hozzászólás: 0
  Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
  [ Regisztráció | Belépés ]