Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok A

  Amrock

   
  Sávozott, kakasErős testfelépítésű, közepes testhosszúságú, közép-
  magas állású, lekerekített formájú tyúk, amit legjobban egy fektetett haranghoz lehetne hasonlítani.
  Törzse közepes hosszúságú, széles, mély és telt. Feje meglehetősen nagy, sima és vörös színű arcorri
  része van. Napos korban a kakascsibe fején világosabb, nagyobb folt található. A tojóknál ez zártabb, kisebb, sötétebb színű.
  Szemei nagyok, kint ülők, élénk tekintetűek, vörösesbarnás színűek.
  Csőre rövid, vastag, ívelt, sárga színű. A kakasokra a világosabb, a tyúkokra a sötétebb színű csőr jellemző.
  Taréja közepes nagyságú, egyszerű fűrészelt taréj. Széles alapból indul, egyenes és felálló. A négy–hat szabályos csipke közül az első és az utolsó valamivel kisebb a többinél, így oldalról szemlélve féloválisnak hat. A taréj zászlója nem fekszik a nyakra. Állebenye finom szövetű, sima felületű, elég hosszú. Füllebenye hosszúkás, sima, vörös színű. Nyaka közepes hosszúságú, gazdagon fedett gallértollakkal. Vállai nem előreugrók, lekerekítettek. Szárnyai közepes nagyságúak, egészen szorosan a testhez simulók. A szárnybúb fedett a melltollakkal. Széles első- és másodrendű evezőtollai vannak.
  Háta közepes hosszúságú, az egész hosszában széles. A nyakától az ágyéktájékig csaknem vízszintesen hordott. Innen egy konkáv ívvel a faroktollakban folytatódik. A zömök megjelenésű tyúknak a farokban folytatódó hátvonal gömbölyített formát kölcsönöz.
  Nyeregtájéka széles, oldalról lekerekített anélkül, hogy a legkisebb párnázottságot alkotná.
  Melle egészen gömbölyű, széles, mély. Combjai középhosszúak, vastagok, izmosak, jól tollazottak, jól kiemelkednek a törzsből. Lábai közepes hosszúságúak, szélesen állók, tollatlanok, erősek, sárga bőrszínűek. A lábak színének halványulása a tojástermelési idény előrehaladtával nem számít hibának. Fiatal jércecsibéknél a lábakon sötét árnyalat látszik, ami naposkori ivarjelzés következménye. A tojók sötétebb lába csaknem fajtajelleg.
  Lábujjai egyenesek, elég távol állnak egymástól. Faroktollai közepes hosszúságúak, meglehetősen szélesek. A hát folytatásaként, éles szög képzése nélkül kerül közel függőleges tartásba. A kakasok nagy sarlótollai fedik a kormánytollakat. A tojók középhosszú kormánytollai alig érnek túl a farokfedő tollakon. A tojók hátrafelé mélyülő faroktollai 45°-os szöget zárnak be. Mindkét oldalon hat-hat kormánytoll van. 
  Az előforduló hibák között emlegetik az alacsony testnagyságot, a túl rövid törzset, a keskenységet, a lejtős hátat, a lapos farokalakulást. Nemcsak alacsony, hanem a magas állás is hibának számít. Az elzsírosodó tojóhasat a tyúkokon nem szeretik. A mélyen ülő szemek kifejezéstelenné teszik a tekintetet, és ennek nem szabad előfordulnia az amrock fajtánál.
   
  Szín és minta
   
  Sávozott, tyúk Csak egyetlen színben – a sávozottban – tenyésztik: a
  fekete alapszínen széles, szürkésfehér sávok (párhuzamosan és szabályszerűen) futnak végig az egész tollazaton. A csíkok száma a tollak nagyságától függ. A fekete és szürkésfehér csíkok aránya a kakas apró fedőtollain 1:1, a tyúkokén 2:1. Ezért a tojók sötétebbek, mint a kakasok. Mindegyik apró fedőtoll fekete hegyben végződik, összességében ez adja a zárt sávozottságot. A sávozottságnak egészen a tollcsévéig mutatkoznia kell. Követelmény az ún. tiszta szín, tehát sem a kakas, sem a tyúk nyaka nem lehet világosabb a test többi részénél. A keskeny csíkozottság sem szerencsés.
  Hiba, ha a kormánytollakban vagy az elsőrendű evezők között egynél több fekete vagy akár egyetlen fehér toll fordul elő. Tenyésztésből kizárandó oknak tekintik, ha az aljtollak nem mutatják a szabályos sávozottságot. Sárgarézszerű fényesség a fiatal kakasoknál egyáltalán nem, az öregeknél is enyhébb mértékben fordulhat elő.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Gyors növekedésű, harang alakú, még napjainkban is viszonylag jó gazdasági mutatókkal bízó fajta több évig is jó tojásprodukciót mutat. A húsminősége jó. Robusztus és nincsenek különös elvárásai, igényei a tartással kapcsolatban. Idősebb korban azonban hajlamosak az elzsírosodásra, amennyiben nem figyelünk oda a takarmány összetételére és ez esetben csökkenthet a tojásprodukció. Különlegességük, hogy a nemek már napos csibe korban elkülöníthetőek. A fiatal leendő kakasoknak ugyanis egy fehér foltocska van a fejükön, ami a tojóknál hiányzik. Egy-kettőben ivarérettek lesznek. A tojók kotlási hajlama csaknem teljesen el lett nyomva a kitenyésztésük során! Ezért egy kotlós ennél a fajtánál igen ritka, ha egyáltalán előfordul. Nyugodt természetűek és nem szívesen repülnek.
   
  Súlykakas4 kg
   tojó2,5-3, kg

  Gyűrűméretkakas22 mm
   tojó20 mm

  A tenyésztojás minimális tömege58 g

  A tojás színebarnássárga
  Kategória: Dísztyúkok A | Hozzáadta: Imre (2010-11-17)
  Megtekintések száma: 3343 | Helyezés: 0.0/0