Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1098
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok A

  Andalúziai

  Andalúziai  Fekete szegélyű galambkék, kakas Impozáns megjelenésű, a középmagas termet felső határán álló, széles lábállású tyúk. Küllemében a leghornhoz hasonló, mozgékony madár, lármásnak tartják. Az andalúziai egyike a legszebb baromfiknak a tollas világban.
  Törzse erős, nyújtott testű, kissé lejtős, hátrafelé szélesedő. A tyúké gyengébben lejt, mint a kakasé.
  Feje lényeges bírálati szempont. Arca sima, vörös színű. Szőrszerű, feketés, apró tollakkal borított. Szemei nagyok, lehetőség szerint sötétek, a vörös szem megengedett. Csőre középhosszú, sötét szaruszínű. Taréja a fej értékelésének középpontja. Jól illesztett, felálló, tekintélyes méretű. Szöveti szerkezete finom. Szabályos fűrészfogszerűen csipkézett. A taréj zászlója nem hajlik a nyakra, a hátsó harmada a tojóknál oldalra billenhet, de a szemet nem takarhatja el.
  Állebenye közepes hosszúságú, inkább vastag, ennek ellenére finom szövetszerkezetű. Füllebenye középnagy, ovális, sima, tiszta fehér. Nyaka meglehetősen hosszú, enyhén hátrahajlítottan hordozza. Szárnyai középhosszúak, szorosan a testhez simulók. Háta hosszú, lapockája széles. Nyeregtájéka gazdagon fedett kis sarlótollakkal. Melle gömbölyű, emelten hordott. Hastájéka jól fejlett. Combjai erősek, előreugrók. Lábai középhosszúak, simák, palakékek. Lábujjai közepes hosszúságúak, palakékek. Faroktollai enyhén hullámosak, egészen enyhén a vízszintes fölé emelkednek. Szépen ívelt sarlótollak díszítik. A jércék, illetve a tyúkok farokképződése lazább. Tollazata szorosan testhez simuló.
  A túlzottan keskeny törzs, az emelt faroktartás, a teljes terjedelmében állótaréj, a nagyon világos lábszín hibának számít. Az evezőtollak sem lehetnek keskenyek.
   
  Szín és minta
   

  Azon ritka fajták közé tartozik, amelyiknek csak egyetlen színváltozata van. Az állatok ideális színe a mély galambkék, fekete szegélyezettséggel. Minél keskenyebb és fényesebb ez a szegély, annál értékesebb az egyed. Hibának számít a szegélyezettség nélküli és a kifejezetten világos toll. Nem kedvelt az egyenetlen színeloszlású és az ún. kormos tollazat sem. Tenyésztésből kizárandók a fehér tollakat hordozó vagy rozsdás gallértollakat (és/vagy kis sarlótollakat) viselő állatok. A mindig sötétebb színű kakas gallértollai és a kis sarlótollak kékesfeketébe mennek át. A mellen található tollak kék színűek, és lehetőleg egyeznie kell ezzel a nagy sarlótollaknak is. Az andalúziai tipikus példája az intermedier öröklésmenetnek, ugyanis a fekete és a fehér szín keresztezésének eredménye. Erre 1901-ben az angol kutató, Bateson mutatott rá. Ez a szín meglehetősen labilis, hiszen a legjobb színű kiállítási madarak párosításából 1:2:1 arányban hasadnak a feketék, kékek és fehérek. Ez a fehér örökletes anyagában és fenotípusos megjelenésében is eltér más fajták fehér színétől, ezért is hívják ezt a genetikusok andalúz fehérnek. Ezeket a (piszkos) fehéreket a feketékkel párosítva jelennek meg a kékek (hígított színű feketék). Ez önmagában még nem teljes siker, ugyanis a kékek egy színskálán helyezkednek el, az ólomkéktől a feltűnően világoskék árnyalatig. Az itt tetten érhető összegező génhatás következtében az ideális színűek aránya nagyon alacsony gyakorisággal fordul elő.

   
  Egyedi tulajdonségok
   
  Fekete szegélyű vörös, tyúkA kisebb testű, ún. tojó típusú fajtacsoportba tartozik. Takarmányát szorgalmasan keresgeti. Élénk, izgága természetű.A jó színű állatok kiállításának nehézsége nem tartja vissza a szenvedélyes tenyésztőt attól, hogy minden évben nagyobb számú csibét neveljen fel. Sejthető a fáradtság, ha egy szakértőt hallunk: "Ha szerencsésen létrehoztunk egy kis csoport kiállítható állatot, többszörös mennyiségben ugyanúgy fel kell nevelnünk az azonos évjárat nem kiállítható testvéreit." Az andalúziai ezért valóban az idealistáknak és a szakértő tenyésztőknek való. Jól tojó fajta.
   
  Súlykakas2,5 - 3 kg
   tojó2 - 2,5 kg

  Gyűrűméretkakas18 mm
   tojó16 mm

  A tenyésztojás minimális tömege58 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Dísztyúkok A | Hozzáadta: Imre (2010-11-17)
  Megtekintések száma: 2318 | Helyezés: 0.0/0