Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1096
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok A

  Asil

  Asil


  Nyírfaszínű, kakasTörzse rövid, széles , hozzá képest a válla erősen előreálló, kissé szögletes formát mutat és még hatalmasabbnak tűnik. Evezőtolla rövid, háta sima és lapos. Oldalnézetben teste kissé tojásalkatúnak hat: a mell előre kidomborodó, széles, izmos és kemény, melyen helyenként piros a bőr. Nyaka rövidebb, mint a maláji viadoré vagy a shamoé. Nyakcsontjai kicsik és vékonyak, ezért nyaka végig egyforma vastag. Harcos mivolta ellenére rövid és gyér tollazatú farkát leengedve hordja. A kakasnak is csak keskeny, enyhén hajlított sarlója és kevés farkfedőtolla van. Az úgynevezett ostorfaroknak zártnak kell lennie.

  Álló helyzetben az asil észrevehetően alacsonyabb az előbb említett két harcos fajtánál. Viszont nagyon szélesen áll rövid, izmos és gyéren tollas combjain, és erőteljes, csontos csűdjein, amelyeken jól fejlett, hegyes sarkantyúk ülnek. Feje jellegzetes viadorfej, homloka széles, pofaizomzata erős és az alig fejlett borsótaraja rövid. Kicsi, sötétpiros füllebenyei alig láthatóak, áll-lebenyei helyén pedig piros bőrképződmény van kemény sörtetollakkal.

  Feje tulajdonságaihoz jól illik, csőre rövid, vastag, amelynek az indiai standard szerint "szorosan zártnak, hámozott mandulaformájúnak" kell lennie. Szeme nagy, színe a fehértől egészen a gyöngyszínűig változhat. Tollazata durva és drótszerű.

   
  Szín és minta
   
  Kék karvalyszínű, tyúkMegengedett színváltozat a vöröstarka, a vadszínű, a fácánbarna, a fekete-fehér foltos, a fehér, a kék-ezüstnyakú, a kék, a kékestarka és a vörösnyergű. A csűd színe a sárgától a sötétig változhat. A hússzínű láb a közhiedelemmel ellentétben nem számít hibának. A szín és a rajzolat az asilnál is másodlagos szerepet játszik, a mindenkori színváltozatnak mégis tisztán felismerhetőnek kell lennie. 
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Az asil az egyik legelterjedtebb viadorfajta és egyben legrégebbi fajta a házityúkok történetében. Az asilok teljesen megtartották eredeti tulajdonságaikat, mint harcosok főként csípnek. Kakasaik szembeszállnak és igyekeznek megvédeni csapatukat  ragadozó madarakkal, varjúfélékkel szemben. Növendék csibék elképesztő tömeggyarapodást mutatnak, de tojáshozamuk igen rossz. Az asil tyúkokat ajánlott csak 1:1 vagy 1:2 arányban tartani, vagyis egy kakas és legfeljebb 1-2 tojóval, mivel a tojók is össze tudnak verekedni fokozott agresszivitásuk miatt.
   
  Súlykakas2 - 2,5 kg
   tojó1,5 2 kg

  Gyűrűméretkakas20 mm
   tojó18 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színekrémszínű, barnás
  Kategória: Dísztyúkok A | Hozzáadta: Imre (2010-11-23)
  Megtekintések száma: 610 | Helyezés: 0.0/0