Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok R

  Törpe rajnai

  Törpe rajnai  Törpe rajnai - Fekete, kakasAz alaki jegyek állnak előtérben: hosszúkás test, mély, lekerekített mell, jól fejlett, telt has és lehetőleg hosszú, egyenes hátvonal. Az alakot a zárt, magasan tartott szárnyak, a hosszú és széles farok, egészíti ki, mely a kakasnál gazdag széles mellék- és fő-sarlótollakban. A tojó farka töve is széles, és azonos alakban fut a csúcsáig, anélkül, hogy szétterülne. A kakas faroktartása elég magas, a tojóé kicsit alacsonyabb, azonban a jellegzetes szögnek láthatónak kell lennie a nyereg táján, nehogy az itáliaiéhoz hasonló felső vonal jöjjön létre. A lehetőleg széles, szorosan simuló tollak, melyek soha nem lehetnek párnaszerűek, így feszesnek és simának hatnak. Az állás, melyet az erős, de a hastollazatból alig kinyúló combok és a csak közepes hosszúságú, finom csontozatú, palakék-fekete színű lábak alkotnak, alig közepes magasságú. Az alaknál még nagyon fontos a lehetőleg vízszintes testtartás, melyet a tojó általában inkább elér, mint a kakas. Lehetőleg kis fejfüggelékekre törekednek. A szorosan illeszkedő rózsataraj finoman gyöngyözött, és a rövid, a tarkó vonalát követő tövisben végződik. A füllebenyek kicsik, fehérek és sima szerkezetűek. Finom és rövid toroklebenyek és sötétbarna szemek egészítik ki a fejpontokat.
   
  Szín és minta
   
  Törpe rajnai - Fekete, tyúkAhogy a nagy testű fajtánál, itt is öt színváltozat a megengedett: fekete, fehér, kék, karvalyszínű, fogolyszínű. A kékeknek galambkék az alapszínük keskeny fekete szegéllyel, az andalúziainak megfelelően. A többi színváltozat nem mutat semmilyen sajátosságot; azonosak más fajtákéval és a nagy testű rajnaiakéval.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Az eredeti tenyészcél, hogy robusztus parlagi tyúkot kapjanak kis termetben, mely szorgalmasan tojja a meglepően nagy súlyú tojásokat, a törpe rajnainál is fennmaradt. A tojó korai ivarérése miatt a megtojt tojások száma igen nagy. A tenyésztők az állatok ellenálló képességét is becsülik, főleg a kemény teleken és a kedvezőtlen éghajlatú területeken. Szépségjegyei szolidak, szinte egyszerűek. Élénk és mégis bizalmas lénye kellemessé teszi ennek a fajtának a gondozását.
   
  Súlykakas0,9 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas13
   tojó11

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok R | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 692 | Helyezés: 0.0/0