Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok S

  Törpe selyemtyúk

  Törpe selyemtyúk  Törpe selyemtyúk - fehér, kakasA kakas 600 és a tojó 500 g-os tömegével a törpe selyemtyúkok lényegesen különböznek nagy testű rokonaiktól, melyeket most a nagy testű tyúkok osztályában állítanak ki. Hollandiában még kisebb törpék, csupán 300 g-os tojók is léteznek. Az ilyen "mini" azonban nem cél, mert félő, hogy a vitalitás és a termékenység rovására megy. A törpe cochin alakját idézik a standardban az összbenyomás alapjának; a selymes toll gondoskodik optikailag a tömör forma lekerekítéséről minden oldalról. Egy lekerekített kocka körvonalai jönnek létre, ha a törzs elég széles, a hát rövid, hátrafelé emelkedő, a nyeregtájék jól telt, a mell telt, kerek és mélyre nyúló, a combok alig láthatók és rövidnek tűnnek. Döntő a tollszerkezet: a selymes puhaságú tollazat atollszárakon és a tollak zászlaján lévő horgocskák elvesztésévei jön létre. Ez a szerkezet lehet, hogy mutációra vezethető vissza, mely valószínűleg több száz éves, ahogy azt mi Marco Polo 13. századi tudósításaiból tudjuk (lásd a nagy testű fajta ábrázolását). A lábakon és a fej felső részén is megkövetelik a rövid, puha tollazatot. A "szakállas" változatnak rövid, selymes a toroktollazata, toroklebenyei rejtve vannak. A fajta nagy testű változatához hasonlóan a törpéknek is rövid, tövis nélküli, bibircsók alakú, kékesvörös rózsatarajuk van. A taraj ideális esetben inkább keresztben fekszik, mint hátrafelé fut, és semmi esetre sem lehet rajta durva bemélyedés. A feketés kék archoz illenek a kis, kékesvörös toroklebenyek és a kékes színű, nem látható füllebenyek. A tojó tollszerkezete általában a nemnek megfelelően kevesebb problémával jár, mint a kakasok részben még nagyon hosszú sarlótollai, és kemény kormánytollai, melyeknek lehetőleg rövidnek és selymesnek kell lenniük. A teljes bőrfelületük kékes-fekete, szemük színe feketés-barna. A törpéknek is rendelkezniük kell az ötödik lábujjal: a szabályos hátulsó lábujjtól jól elkülönülő, kissé felfelé emelkedő plusz lábujjal.
   
  Szín és minta
   
  Törpe selyemtyúk - fehér szakállas, tyúkA fehérek nem ezüst-, hanem kissé krémfehérek, ezért az enyhén sárgás árnyalatot megengedik. Problémásak a szürkés alsó tollazatú állatok, ami színkeresztezésre enged következtetni. A fekete színváltozat tojóinak már teljesen mélyfekete színük van. Sok kakas azonban arany- vagy ezüstszínű tollakat visel még a nyaktollazatában. A vadas színű kakas feje és bóbitája fekete, néha enyhe barnás színberakódással, melyet kifejezetten megengednek. A sötét aranyszínű nyak- és nyeregtollazaton fekete szárcsíkok láthatók. A mell tollazata lehetőleg fekete legyen, a finom, barna rajzolatot azonban nem büntetik. Sötét feketésbarna a hát és a vállak, a farktollazat fekete. A fekete főevező tollaknak kívül barna szegélyük van. A has és a combok bundaszerű tollazata a lábtollazathoz hasonlón túlnyomórészt fekete, helyenként csak finoman barnás mintázatú. A tojó fejés nyaktollazata hasonló a kakaséhoz, melle gesztenye-, a háta és szárnyfedő tollai sötétbarnák. Felső részén enyhe feketés tűzöttség látható. Színhatása egyébként megfelel a kakasénak, ahol is a barna színberakódás az alsó felén kicsit látványosabban szembetűnik. Ennél a színváltozatnál nemkívánatos a túl világos, sárgásbarna tollazat és a túl szürke alapszín. Valószínűleg további színváltozatok alakulnak ki.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Aki először lát törpe selyemtyúkot, azt lenyűgözi a furcsa megjelenés. Főleg a nők és a gyerekek látnak ezekben a selyemtollú teremtményekben valami "játékfélét". Éppen a lekerekített formájukkal, a bóbita miatt nagynak tűnő fejjel és a kis "bébitesttel" képviselik a K. Lorenz által leírt "gyereksémát", melyhez biztosan hozzájárul a plüsshöz hasonló, puha "bunda". A tenyésztés nálunk még nem nagyon haladt előre, hátra van még egy kis tenyésztői munka. A díszbaromfi tenyésztők nagyon kedvelik a jól kotló tojókat más fajok és fajták tojásainak keltetéséhez, ráadásul jól is vezetgetik a csibéket.
   
  Súlykakas0,6 kg
   tojó0,5 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege28 g

  A tojás színefehér-krémszínű
  Kategória: Törpe dísztyúkok S | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 2076 | Helyezés: 0.0/0