Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok S

  Törpe spanyol tyúk

  Törpe spanyoltyúk  Törpe spanyoltyúk - fekete, kakasA törpe spanyol tyúk összességében ugyan karcsú, de erős, közepes termetű, büszke tartású törpetyúk Természetesen a fehér arcbőr náluk is szembetűnő jellemző, mint a nagy testű fajtánál. A hengeres törzs nyújtottnak tűnik, hátrafelé kicsit lejtsen. A hátvonal ezáltal csak mérsékelten hosszú, de egyenes vonalú. A büszke spanyol kakashoz a meglehetősen hosszú, kissé hátrahajló, dús tollazatú nyak illik. A vállak jól beépítettek, tehát csak kicsit állhatnak ki. A szárnyak hosszúak, zártak, szorosan testhez állnak, semmi esetre sem lógnak. A karcsú alakhoz illik a közepesen széles, jól domborodó, magasan tartott mell. A kakas farka szorosan zárt, és kissé megemelve hordott. A sarlótollak közepesen hosszúak, és se nem túl keskenyek, se nem túl szélesek. A nagy fejen, melynek hosszú a tetővonala, közepes méretű álló fűrésztaraj ül, mely nem lehet túl mélyen bevágott. A hosszú, piros, nem túl szélesen illesztett toroklebenyek, melyek alsó határvonala jól lekerekített, a felső, belső oldalakon megmutatnak egy keveset a fehér maszkos arcból. Az arcmaszk: tiszta fehér, szerkezete glaszébőrszerű, a tarajnál és a csőr tövénél kezdődik, lehetőleg nagy kiterjedésű, egészen a toroklebenyekig tart, és a szemet feltétlenül fehéren fogja körbe. A tojónál a rövidebb toroklebenynek megfelelően kevésbé kiterjedt az arcmaszk. Ha nagyon ráncos a maszk, szivacsos vagy megosztott, az durva hibának számít. A szemek a fehér mezőben feltűnő méretük és sötétbarna színük miatt kifejezésteljesek. A tojó taraja elöl egyenesen áll, hátul kicsit oldalra hajol, de nem takarhatja el a szemet. A nemes spanyol tyúkra a szabad állás jellemző, melyet a hosszú, nem túl dúsan benőtt combok és a hosszú, finom csontozatú, sötétebb palaszínű, idősebb állatoknál kékesszürke, hengeres lábak alkotnak. Karcsúságát összességében a szorosan testhez simuló tollak emelik ki.
   
  Szín és minta
   
  Törpe spanyoltyúk - fekete, tyúkAz egyetlen színváltozat, a fekete, melyben nincsenek más színű tollak és erős zöld fénye van. Ehhez sötét szaruszínű csőr tartozik, mely a kor előrehaladtával kissé kivilágosodik.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A baromfi kiállítások egyes látogatói bohócszerűnek tartják a spanyol tyúkokat, így a törpéket is. Ez a benyomás a fehér arcbőrnek köszönhető, mely a fénye miatt is úgy tűnik, mintha sminkelték volna. Bár a törpe spanyol tyúkon a tenyésztőknek még sokat kell dolgozniuk, mégis tetszenek a pár éve bemutatott állatok a földközi-tengeri, élénk temperamentumukkal. Karcsú alakjuk nemes, fej pontjaik vonzóak, pompás zöld fényük megnyerő. Még ha a tojástermelésük nem is átlagon felüli, az egészséges törpe spanyol tojók szorgalmasan tojják viszonylag nagy, tiszta fehér tojásaikat.
   
  Súlykakas0,9 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok S | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 1012 | Helyezés: 0.0/0