Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok S

  Törpe sussex

  Törpe sussex  Törpe sussex - világos, kakasA tipikus négyszögletű dobozforma a hosszúság, a szélesség és a mélység egymáshoz viszonyított helyes arányai révén alakul ki. A vízszintes tartás és az alsó vonallal párhuzamosan futó, jól testhezálló szárnyak is fontosak. A hátvonal teljesen laposan fut a nyak és a nyeregtájék között. A hátnak felülnézetből a nyeregnél is szélesnek kell lennie. A dús farok tompaszöget zár be a testtel. A mellnek ugyan szélesnek és mélynek kell lennie, nem domborodhat előre, mint a törpe ausztralorpnál, különben elveszne a négyszögletű alak elülső határa. Az alsó vonalat hátul a telt has kerekíti le, mely különösen a tojónál kifejezett. A combok igen teltnek tűnnek, és kicsit kiállnak a hastollazatból. A lábak csak középhosszúak, emellett finom csontozatúak és világos színűek. Az alaki jegyeket egyébként a jól testhez simuló, semmi estre sem laza és puffadó tollazat is kiemeli. A viszonylag kis fejen a kakas és a tojó is egyszerű, nem túl mélyen cakkozott álló fűrésztarajt visel. A füllebenyeknek pirosaknak kell lenniük, a toroklebenyek nem lehetnek túl hosszúak. A szem narancssárga-piros. A tojó alakja még nyújtottabb, mint a kakasé. A gazdaságosságra és vitalitásra tenyésztett állatok ne legyenek túl kicsik és keskenyek.
   
  Szín és minta
   
  Törpe sussex - sárga columbia, tyúkA világosak tollazatában mindkét nemben szárcsík látható a nyaktollazaton, melynek a torokig kell érnie és ezzel az úgynevezett "gallérvégződést" képezi. Ezenkívül a hát felső részén fekete, csepp alakú pontok vannak, melyeket eltakar a nyaktollazat. A kakasok nyeregtollazatában lévő szárcsík-mintázat csak enyhe lehet. A kormánytollak és a nagy sarlótollak feketén fénylenek. A kakas mellék-sarlótollai és a tojó farok-fedőtollai fehér szegélyűek. A szárnyak, főleg a belső zászlók feketék, de a fehér külső zászlók miatt a szárnyak összecsukott állapotában ez a terület tiszta fehérnek tűnik. A tarkáknak gesztenyebarna az alapszínük, a tollak végén fekete és fehér pöttyminta látható, azonban ritkán olyan pontos, mint a tollas lábú törpék porcelánszínű színváltozatánál. A sárga columbiáknak aranysárga az alapszínük, mintázatuk megegyezik a világosakéval. Az ezüstszürke a legutoljára elismert színváltozat. Fejük, nyakuk és nyergük ezüstfehér és tollszárcsík van rajtuk. A kakasok melltollainak ezüstszegélyűeknek kell lenniük, száruk világos. A tojónál még kifejezettebb ez az ezüstszegély, és eloszlik az egész testtollazaton. Újonnan kitenyésztett változatnak számít a vörös-columbia.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Kiemelkedő tojástermelés, a vágóállatok jó húshozama jellemzi a gazdasági tulajdonságaikat. A törpetyúkok kedvelőinek emellett a törpe sussex bizalmassága, ellenálló képessége és gyors növekedése szerez örömet. A fajta nem utolsósorban különleges szín változatai és érdekes mintázatai miatt kedvelt. Vadasbarnák hivatalosan 1995 óta léteznek.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színesárga
  Kategória: Törpe dísztyúkok S | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 985 | Helyezés: 0.0/0