Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok S

  Törpe szász tyúk

  Törpe szász tyúk

   

  Törpe szász tyúk - fekete, kakasA nagy testű fajtához hasonlóan a törpe törzse is erős és hosszúkás legyen. Nagyon fontos a nyaktollazattól enyhén emelkedő hátvonal, mely meg szakítás nélkül megy át a farokba és nyeregtollazatban gazdag. A nyak tollazata is dús, közepesen hosszú, és eltakarja az ugyan széles, de nem szögletesen kiálló vállakat. A szárnyak szorosan simulnak és vízszintesen állnak. Közepes hosszúságú farkát kissé lazán tartja, de mindenképpen meg kell emelnie, és a gazdag sarlótollak és mellék-sarlótollak a kakasnál lehetőleg egyenletesen rendeződjenek el. Az alsó vonalat a széles, jól lekerekített, kissé kiálló mell és a telt, hosszan elnyúló has képezi, mely a tojónál még határozottabbnak tűnik. A közepesen hosszú combok és lábak alkotják az állást. Az erős testhez viszonyítva a fej inkább kicsi és keskeny. A kakasnak kicsi álló fűrésztaraja van, mely a tojónál még kisebb, anélkül, hogy elfeküdne. Kis, finom szövetű toroklebenyek és fehér, mandula alakú füllebenyek képezik a nagy, sötétbarna szemekkel és az erős, fekete csőrrel együtt a többi fejpontot. Durva hibának számít itt a túl nagy taraj és füllebeny, a pirosas füllebeny és a túl hosszú toroklebeny.
   
  Szín és minta
   
  Egyelőre csak a fekete színváltozat az elismert. Erős zöld fényű élénk fekete színt várnak el. Az ibolyaszínű vagy a bronz fény csökkenti a szín értékét. A láb és a lábujjak színe lehetőleg fekete legyen.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe szász tyúkok tojástermelés és hústermelés szempontjából - a csekély mérettől eltekintve - semmiben sem maradnak el nagy testű rokonuktól. Élénk vérmérsékletük, könnyű tenyészthetőségük és egyszerűségük a természetkedvelők körében tovább gondoskodnak az elterjedésükről.
   
  Súlykakas0,9 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok S | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 463 | Helyezés: 0.0/0