Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok S

  Törpe szumátrai

  Törpe szumátrai  Törpe szumátrai - fekete, kakasA fajtaleírás magától értetődően a megfelelő nagy testű fajta standardjára támaszkodik, és egy viadortípusú, fácánszerű törpetyúkot kíván meg. A viadorörökség mindenekelőtt a nyújtott, hengeres törzsön lévő, kissé kiálló vállakban jut kifejezésre. Nagyon elegáns a jó középhosszú, tollakban gazdag nyakával, melynek tollai azonban ne nyúljanak a vállakra, mint a törpe főnixnél. Ezzel szemben a nyereg tollazata igen telt legyen. A nyereg így lényegesen hozzájárul a jó, telt, középhosszú, befűződés mentes hátvonalhoz. A jól testhez álló szárnyak rövidek és magasan helyezkednek el. Természetesen különös jelentősége van a kakas farkának, mivel a törpe szumátrai nagy testű rokonához hasonlóan a hosszúfarkú fajtákhoz tartozik. A faroknak ugyan tollakban gazdagnak kell lennie, azaz a kormány- és farktollaknak a nagy sarlótollakkal együtt jól fejletteknek kell lenniük, a törpe főnixéveI ellentétben jó széles zászlajúnak is, de semmi esetre se lehet lógó és túlméretezett. A kemény tollgerinc miatt a sarlótollaknak csak a második felük ívelt. A zárótollazatot a telt nyereg és a farok oldalán lévő számos fedőtoll teszi teljessé. A standard szövegében a "középhosszú" szó a combokra vonatkozik, a következő adatok, mint a "finom pikkelyek, sötét olív-zöldesfekete sárgás talppal" a lábszárakra és a lábra. Ügyelni kell az enyhén zöldes lábakra is, mely még a törpe főnixtől származik és nemkívánatos. A többszörös sarkantyú kérdése a standard megváltozás a miatt a nagy testű szumátránál időközben már eldöntött: sarkantyúval kell rendelkezniük. Az egyszerű sarkantyús törpéket nem kell büntetni, még ha itt is a többszörös sarkantyúra törekednek. A tojó alakja még inkább fácánszerű. A keskeny, semmi esetre sem terült farok, a széles, a kormány tollakat oldalról eltakaró fedőtollak és a kissé meghosszabbodott és enyhén íveIt felső fedőtollak adják a tojó tipikus eleganciáját. Az 1988-ban Hannoverben és az 1989ben Kirchhainban bemutatott kollekciók tojóinál a fej pontok már jobban közelítettek a standard felé, mint a kakasoknál. A nagy testű változathoz hasonlóan kicsi a fej, de a homloknak szélesnek kell lennie. A szemöldökívek kissé kiállnak és enyhén komorrá teszik a tekintetét. Az arcbőrnek ugyan feketének és kis, szőrszerű tollacskákkal fedettnek kell lennie, a tojóknál a standard kifejezetten előírja a kakas okhoz képest sötétebb arc-, szem- és tarajszínt. A kakas ok piros arcbőrének és világos taraj színének árnyalatán még sötétíteni kell. A szem színének ugyan sötét pirosasbarnának kell lennie, de semmi esetre se legyen olyan sötét, hogy "négerszem"-ről beszélhessünk. Vissza kell szorítani a piros szemszínt. A kis fehér szín berakódások a sötétpiros-feketés füllebenyekben még a főnix-örökségre utalnak.
   
  Szín és minta
   
  Törpe szumátrai - fekete, tyúkTiszta fekete erősen csillogó zöld fénnyel - így mutatkozik be az egyetlen elismert színváltozat a törpéknél. Az eddig kiállított állatok meglepő intenzitással mutatták ezeket a jellemzőket: a mai generáció ragyogó színű nagyapjának örökségét.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe szumátrai nem nagy teljesítményű fajta. A tojók azonban a többi új fajtához hasonlóan elég jól termelnek, így tenyésztojásban nem lesz hiány. A "zölden fénylő drágakő", melynek ősei szinte vadon éltek a Csendes-óceán vidékének őserdeiben, és amely nálunk most törpe változatban minden lényeges fajtajellemzőt megtestesít, valószínűleg tovább terjed és újabb tenyésztőket hódít meg.
   
  Súlykakas0,85 kg
   tojó0,75 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30g

  A tojás színefehér vagy sárga
  Kategória: Törpe dísztyúkok S | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 1246 | Helyezés: 0.0/0