Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok W

  Törpe wyandotte
   Törpe wyandotte


  Törpe vajandott (wyandott) - fehér, kakasA teljesség kedvéért említsük meg a többi színváltozatot is: ezüstnyakú, sötét, világos, sárga-columbia, ezüst feketeszegélyű, arany feketeszegélyű, kék-arany, fehérarany, tarka, autoszex, sárga karvalyszínű, fehér-kék columbia, narancssárga nyakú, lazacszínű és nyírfaszínű. A szegélyezettek csoportja az ezüst, az arany, a kék-arany és a fehérarany színváltozatokat foglalja magába. Még ha ezekkel szemben nem is támaszthatunk olyan magas formai követelményeket, mint az egyszínűekkel szemben, mivel a keményebb és többnyire tömörebb tollak nem mindig adják ki a tipikus vajandottvonalat és a hátulsó rész teltségét, minden évben figyelemre méltó állatokat mutatnak be. Az ezüstszínűeknél a tiszta ezüstfehér alapszín mellett fontos az éles fekete szegély. A kakas feje, nyaka és nyeregtollazatán finom tollszárcsík látható. A háton és a szárnyfedőkön csak alig látható a szegélyezettség. A látható evezők fehérek és fekete a szegélyük, a főevezők külső zászlaja fehér, a belső zászlaja fekete. Az alsó tollazat lehetőleg sötét legyen. A kakas és a tojó farktollai is mélyfeketék. Az aranyszínű törpe vajandottok aranyaranybarna színűek és ragyogó zöldesfekete a tollak szegélye. A kakas szárnyai és válltollai aranyvörösek - sötétbarnák és keskeny szegélyűek. A határozott szegély vonal elvárt. Az alsó tollazat szinte fekete. A kék-aranyszínűeknél a tollak aranybarna belsejét kék szegély veszi körül. A has és az alsó tollazat lehetőleg sötét kékesszürke legyen. Fontos a kék tollszárcsík a nyaktollazatban, melynek jól el kell külön ülnie az üde aranyszínű szegélytől. A fehér aranyszínek nyaktollainak fehér a belseje. A tollbelső színe egyébként megfelel a kék aranyszínűekének, csak a szegély itt fehér, a hason, a farkon és az alsó tollazaton pedig tejszínfehér.
   
  Szín és minta
   
  Törpe vajandott (wyandott) - sötét, tyúkA törpetyúkok között kétségtelenül a törpe vajandott a legelterjedtebb. A forma, az alak, az állás, a fej és a tollazat a kecsesség, a termetesség és az elegancia jól sikerült keveréke, és egyfajta "barátságosságot" tükröz. A testformák szélesek és teltek, a törzs tartása vízszintes legyen. A háttájéknak felülről nézve egyenletesen szélesnek kell lennie; oldalról szemlélve rövid ívvonalat mutat és a jól emelkedő nyergen át a farokba megy át. A farok előtt sem keskenyedhet el. Az erős nyak kissé ívelt. Hátulról nézve a farok széles, patkó alakú és pehelytollakban gazdag legyen. A farok leghátsóbb pontja nemes állatoknál egyben a legmagasabb is; ez alapján büntetik a lejtő fart, mint pl. a törpe cochinnál. Az emelkedés is fontos: a vége nem lehet szűk, túl alacsony, de oldalra sem puffadhat. A mélyre menő hasvonal és a széles, telt has hozzátartoznak a tipikus vajandott-alakhoz. Ha a szárnyak zártak és feszesen testhezállók, kicsit látszik az állat combja és középhosszú, nem túl finom csontozatú a lába, akkor a többi fajtajellemzővel együtt egy nagyon értékes kiállítási állatot látunk. A kormánytollak semmi esetre sem állhatnak ki a farokból, sokkal inkább takarják el a fedőtollak. A tojó alakja kicsit hosszabb, hastájéka még teltebb, mint a kakasé. A rövid, széles fejen a hozzáillő csőrrel ül az elöl széles és kis gyöngyökkel jól berakott rózsataraj . A taraj hátrafelé elkeskenyedve a kerek taraj végbe (tövis) fut, követve a tarkó vonalát. A füllebenyek kicsik és pirosak, a toroklebenyek közepes méretűek, kerekek és finom szerkezetűek. Narancssárga-piros szemek tartoznak a vajandott-archoz. A láb lehetőleg minden színváltozatban tiszta sárga legyen.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A fajta kedveltségét és tetszetősségét elsősorban szép, lekerekített formájának és a gazdag színváltozatoknak és mintázatoknak köszönheti. Gazdasági szempontból sem maradnak le a törpe vajandottok. Tenyésztőik mindig dicsérik a jó termékenyülését, a kelési eredményeket és a csibék jó növekedési erélyét. A kis hellyel rendelkező törpetyúk-barátoknak is ajánlható ez a fajta. Az állatok hely- és takarmányigénye szerény. Szelídségük miatt könnyen felkészíthetőek a kiállításokra és nyugodtan viselkednek a kiállító ketrecben.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,9 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színerózsaszín-világosbarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok W | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 1894 | Helyezés: 0.0/0