Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok W

  Watermaali szakállas törpetyúk

  Watermaali szakállas törpetyúk


   
  Watermaali szakállas törpetyúk - ezüst fogolyszínű, kakasA test elülső részének rövidnek és szélesnek kell lennie, a hátulsó rész elkeskenyedik a rövid, lejtő hátvonalban. Főleg a melltájéknak kell teltnek és kissé kidomborodónak lennie. A rövid, hátrahajló nyak dús tollazatú és a nyakszirt alatt sörény szerű a toll szerkezete. A watermaali szakállas törpetyúk szárnyait nem egészen olyan mélyen tartja, mint az antwerpeni. Rövid, erős combok és alig középhosszú lábak alkotják a viszonylag alacsony állást. A fajta egyértelmű ismertetője a kissé hátra irányuló tollkorona, mely a tojónál kifejezettebb, mint a kakasnál, de nem alakulhat bóbitává. A fej emiatt elég nagy, bár maga a koponyaalakulás a kis testhez viszonyítva széles és kerek. Ezt a koponyaformát a meglehetősen rövid, kissé hajlott csőr is megerősíti. A nagy, színváltozattól függő, különböző színű szemek jól illenek hozzá. A tollkorona fölött ül a közepes méretű rózsataraj, melynek vége három részes tövisben végződik, és közülük a középső többnyire kicsit hosszabb, mint a két szélső. Ez a taraj vég-szerkezet az összes tyúkfajta közt egyedülálló. Ha az állatnak csak két taraj vége van, nem nagy hiba, de befolyásolja a jellegét. A watermaaliak fajtanevüknek megfelelően telt, tollakban gazdag, három részre osztott szakállat viselnek mindkét nemben az antwerpenivel szemben, melynek szakálla nem lehet osztott. A kis füllebenyek és a többnyire nagyon kicsi toroklebenyek így takarásban vannak. Az alaki jellemzőjükön és a részben egyedi fej pontokon kívül fontos a farktollazat tartása: tompaszöget zárjon be a háttal, emellett a kormánytollak középhosszúak legyenek, a kakas sarlótollai alig nyúljanak túl rajtuk, és csak kissé legyenek íveltek. A tojó majdnem zárva tartja a farktollait.
   
  Szín és minta
   
  Watermaali szakállas törpetyúk - ezüst fogolyszínű, tyúkGazdag a színváltozatok palettája: fekete színű sötét szaruszínű-feketés lábakkal és sötétbarna szemekkel; fehér színű kék lábbal és narancssárga-barna szemszínnel; kék kékesszürke lábbal és pirosasbarna írisszel; a sárgáknak is kék a lábuk és sötétbarna a szemük; fogolyszínű sötét palakék lábbal és sötétbarna szemmel; kék-fogolyszínű sötétkék lábakkal, sötét pirosasbarna szemekkel és ezüst-fogoly színű kék lábakkal és barna-pirosasbarna szem színnel.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Németországban még alig vannak jelen a watermaali szakállas törpetyúkok. Az antwerpenihez hasonlóan gnómszerűek és kissé ősi jellegűek. Tollkoronájukkal és tömzsi testükkel az egyik legkisebb törpe tyúkfajtát testesítik meg. Bájos az egyedi taraj szerkezet és változatosak a színképek. Ettől a fajtától természetesen ne várjunk nagy tojástermelést; viszont különleges külsejükkel kárpótolnak érte.
   
  Súlykakas0,7 kg
   tojó0,6 kg

  Gyűrűméretkakas11 mm
   tojó9 mm

  A tenyésztojás minimális tömege25 g

  A tojás színefehér-krémszínű
  Kategória: Törpe dísztyúkok W | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 950 | Helyezés: 0.0/0