Nyitólap | Regisztráció | Belépés
[ Új üzenetek · Résztvevők · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Fórum » Madarak gondozása » Tartás, ápolás, tenyésztés » Tyúkólak
Tyúkólak
ImreDátum: Hétfő, 2010-12-13, 12:08 PM | Üzenet # 1
Alezredes
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 120
Állapot: Offline
Itt mindenki bemutathatja a tyúkólát. Így mások is ötleteket meríthetnek belőle.
 
ImreDátum: Hétfő, 2010-12-13, 12:56 PM | Üzenet # 2
Alezredes
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 120
Állapot: Offline
A hétvégén egy óvónő (engedélye nélkül senkinek nem írom be a nevét) megkérdezte, van-e ötletem, hogyan valósíthatnák meg azt, hogy 3-4 darab törpetyúkot tarthassanak az óvodában. Sajnos a gyerekek ma már falun is alig találkoznak haszonállatokkal. Így próbálná megszerettetni a gyerekekkel ezeket a szép és hasznos madarakat. Az elgondolása kitűnő! Sajnos törpetyúkot nem tudok adni nekik, mert nekem egy darab sincs, mivel csak nagy termetű fajtákat tartok. Tavasszal veszek magamnak törpe tyúkot és a szaporulatból adok nekik.
Remélem más óvodák is példát vesznek róluk.
Elsőként itt van egy egyszerű és kis helyigényű ól, kifutóval.
A vázszerkezet

A méretet mindenki maga alakítja ki, attól függően, hogy mekkora, illetve hány tyúkot kíván tartani. Az ól padlóját a talajtól mérve 40 cm magasra kell rögzíteni törpe tyúknál, normál tyúknál 70 cm.

Kialakítjuk a tojófészkeket. Az ól nagyságától függően 3-4 standard fészek.


Ezután ülőrudakat teszünk be. Arra figyeljünk, hogy magasabban legyenek, mint a tojófészek pereme, így biztosan a rúdra fognak ülni és az alá ürítenek és nem a fészekbe.

Hátulra egy nyitható ajtót tegyünk be, így a tojást egyszerűen kivehetjük. Figyeljünk arra, hogy azért zárható legyen, nehogy valami ragadozó felnyissa éjszaka.

Oldalra egy ajtót tegyünk fel, ahonnan egyszerűen és gyorsan kitakaríthatjuk az ólat. Legfőképpen az ülőrudak alatt kell csak.

Ezután a faanyagot kültéri, nem mérgező (gyerekek miatt!) festékkel lefestjük. Érdemes előtte valamilyen impegráló, tartósítószerrel is lekezelni. Amint látható itt az ól osb lapból készült, de deszkából is el lehet készíteni. Az osb lap legalább 16 mm vastag legyen. A deszka 20 mm. vastag és 80-100 mm. széles. A deszkából megépítjük a külső kifutót. Lehetőleg ajtóval, hogy oda is belehessen menni. Etetőt, itatót feltölteni, takarítani, illetve az ól ajtaját éjszakára becsukni.

Ezután a kifutót dróthálóval behúzzuk. Lehet alkalmazni csibedrótot, vagy ponthegesztett dróthálót (ez drága de erős). Az ól tetejére is készíthetünk tetőt eső ellen, illetve elég dróthálóval is bevonni. Ha az állatok nem árnyékos helyre vannak téve, akkor javaslom a tetejére a raschel hálót az árnyék miatt. Ezek a dolgok függnek attól milyen tyúknak kell, az ól hol helyezkedik el, ragadozó veszélynek mennyire vannak kitéve.

Itt a kész ól a kifutóval. Itt fel lehet használni almozásra az óvoda udvarán lenyírt füvet, de előtte napon ki kell szárítani.


Az ólat egy kanadai tenyésztő készítette, amit a saját elgondolásaimmal kiegészítettem.
Még annyit tennék hozzá, hogy 3-4 törpetyúk esetén 1 m széles 2 m hossz és 1,2 m magas hely elég nekik. Ezt 2 ember időnként arrább is tudja tenni, hogy az alatt lévő füvet ne tegyék teljesen tönkre a tyúkok.
Továbbá én szerintem az ülőrúd alá érdemes műpadlót tenni, mert azt sokkal könnyebb takarítani, vagy fertőtleníteni, mint a deszkát. De lehetőleg úgy tegyük be, hogy ki is lehessen venni szükség esetén.

 
ImreDátum: Csütörtök, 2011-03-03, 9:11 PM | Üzenet # 3
Alezredes
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 120
Állapot: Offline
Néhány tyúkól képekben, hátha valakinek ötletet ad a sajátja elkészítéséhez.

 
KrizsokDátum: Csütörtök, 2011-03-03, 9:48 PM | Üzenet # 4
Közlegény
Csoport: Moderátorok
Üzenetek: 13
Állapot: Offline
Szia!!!!!!!

Húúú a felső az nagyon príma!!!!!!!!!!!! Ezeket a képeket nem küldenéd át emailen? Én is barkácsolok egy pár ilyet! smile

 
ImreDátum: Csütörtök, 2011-03-03, 10:45 PM | Üzenet # 5
Alezredes
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 120
Állapot: Offline
A neked tetsző képre jobb egérgombbal kattints és a megjelenő menűben a "kép mentése más néven" pontra kattints. Megadod, hogy a gépeden hová mented és már is a gépeden van a kép. Sajnos nincs meg nagyobb képben nekem sem, ha lenne, akkor a nagyobb képeket szívesen átküldeném.
 
feriDátum: Szerda, 2011-03-16, 6:35 PM | Üzenet # 6
Közlegény
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 1
Állapot: Offline
Imre, helo koszonyuk szepen a fenykepeket nagyon jol fognak nagyszeru otletek
 
ImreDátum: Szerda, 2011-03-16, 8:29 PM | Üzenet # 7
Alezredes
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 120
Állapot: Offline
Szi Feri. Örülök, ha segítettek a képek. Tyúkos témában sokat kutakodom külföldi oldalakon és, ha valami számomra nagyon ötletes dolgot találok, megpróbálom lementeni. Aztán feldobom ide.
 
ImreDátum: Szombat, 2011-10-15, 9:29 PM | Üzenet # 8
Alezredes
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 120
Állapot: Offline
Én kb. 8 éve készítettem ezt a nevelőszekrényt. A sógorom által kidobásra ítél ruhásszekrényt alakítottam át. Először szépen mahagóni színű volt az összes fa anyag belül, a tepsik pedig barnák. Azóta sokszor átfestettem, most pl. egy olcsón beszerzett barna festékkel. Rájöttem, hogy felesleges a szépség, mert úgyis összesz.rják :). A bal oldali foglalatba infrát szoktam rakni, jobbra sima 25 w-os égőt. A kelés után a középső részben vannak (persze a létszámtól is függ), ahogy nőnek mennek felülre, majd az alsó szintre is. 1,5-2 hetes korukig vannak bent, utána mélyalmos megoldással ólba kerülnek. Engem a kényszerűség vitt rá erre a megoldásra. A szekrény a kazánházban van, így csak rásegítő fűtés kell.



Ha hűvösebb van, akkor az infra felőli ajtót (amit meghagytam) behajtom.



Ha kinyitom kitudom húzni a tepsiket alóluk, illetve az ajtókat lenyitva adok enni és inni.



Maguk a csirkék egy kivehető keretre feszített 1 cmx 1 cm lyukátmérőjé ponthegesztett rácson vannak.



Tepsit így tudom kihúzni 1 mm-es lemezvől van hajlítva. Mindig felszórom homokkal, így egyszerűbb kicserélni alattuk. A mérete 55 cm x 97 cm.

Ezt a szekrényt azért készítettem, mert elegem lett a ládákból, dobozokból. Remélem másnak is megtetszik és elkészíti a baromfiainak.
 
ImreDátum: Szombat, 2011-10-15, 10:13 PM | Üzenet # 9
Alezredes
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 120
Állapot: Offline
Egy közösségi összefogásról adok itt hírt.

A Gönyűi Kék Duna óvodában évek óta a természetközeli gyereknevelést folytatnak. Egy igazi kis mini arborétumot sikerült kialakítaniuk gyümölcsfákkal, cserjékkel, bokrokkal, veteményeskerttel, kerti tóval, náddal, nagy zöld gyepfelületekkel, sok kihelyezett madáretetővel. Ezt a gyönyörű környezetet ki szerették volna még valamivel egészíteni. Egyik óvónő ötlete az volt, hogy az egyik sarokba tyúkólat építenek és néhány törpe tyúkkal népesítik be. Az ötletgazda Sári óvónő megkeresett és tanácsokat kért tőlem. Útmutatásaim alapján elkészítettek egy ólat, amelybe egy törpe cochin családot telepítettünk. A gyerekek nagyon megszerették a tyúkokat és gyakran úgy mennek haza, hogy előtte nagymamát, nagypapát, anyát, vagy apát elhúzzák a tyúkólig, hogy elbúcsúzzanak tőlük.
Néhány kép a sikeres ötletről.











Megjegyzés: Az ülőrúd azóta lelett cserélve, mert az elkészítő asztalos egy lécet tett be a tyúkoknak, ami nem volt szerencsés a törpe családnak.
 
Fórum » Madarak gondozása » Tartás, ápolás, tenyésztés » Tyúkólak
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés: