Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Mentett bejegyzések
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1096
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Gyöngytyúk

  A gyöngytyúk a legkülönösebb háziszárnyasunk. Eredeti élőhelye Afrika, de nem ott háziasították. Domesztikációjának több ezer éves története során tenyésztésével alig foglalkoztak, így megőrizte félvad természetét, valamint megjelenésében is szinte változatlan maradt. Különböző alfajait és színváltozatait ma még elsősorban díszbaromfiként tenyésztik. Ez jelentősen növeli forgalmi értéküket, mert az a gazdasági teljesítményükért tartott madarak árának a háromszorosát, sőt ötszörösét is elérheti. Sajátos hangja kifejezetten kellemetlen és semmiképp nem „díszmadárhoz” illő.
  Magyarország és a világ húsfogyasztásában is egyre kevesebb zsíros hús szerepel. Sokkal nagyobb az érdeklődés a fehérjében gazdag, könnyen emészthető húsok így a baromfitermékek iránt. Ez adott és ad most is nagy lendületet a világ baromfitenyésztésének. Az igényeket már nem lehet kielégíteni háztáji és kisüzemi módszerekkel. Azonban társadalmunkban vannak olyan tudatos vásárlók, akik egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a szabad tartásban nevelt baromfik és belőlük készült termék iránt. A gyöngytyúk tökéletesen megfelel ezeknek az elvárásoknak, mert félvad természete miatt igényli a korlátlan szabad területet, valódi élettere a tanyasi környezet. Kiváló alkalmazkodó képessége révén ennek ellenére az intenzív tartást is elviseli.
  A gyöngytyúk termékeket a legigényesebb piacokon keresik. Tojásának és húsának minőségét sajnos még sem ismeri kellőképpen minden vásárló. Értékes, ízletes, tápláló és fehérjében gazdag húsa nem a vörös húsokhoz sorolható, de a bőre sötétes árnyalatú, amely a fogyasztókban idegenkedést vált ki. Itt kapnak szerepet a különböző színváltozatok, ugyanis a kékesszürke és az ezüstszínű gyöngytyúk kivételével, melyeknek lilás árnyalatú a bőre az összes többi színváltozaté halvány rózsaszínes-sárgás, de például a petty nélküli színváltozatok kifejezetten sárga bőrt mutatnak. Vékony és könnyű csontja következtében vágási vesztesége kedvező. Tojástermelése lényegesen elmarad a tyúkétól.
  Sajnálatos, hogy a gyöngytyúk tenyésztésének és tartásának módjait a tenyésztők nem igazán alkalmazzák. Hozzá kell tenni, hogy ez hazánkban jellemző, mert francia és olasz tenyésztők szinte tökéletesre fejlesztették a gyöngytyúk nemesítését, tartását. A gyöngytyúktenyésztés jelentőségéhez mérten kevésbé becsült ágazata a baromfitenyésztésünknek, noha nemesítésére, nagyüzemi tartásának aprólékos kidolgozására több lehetőség is kínálkozik.

  forrás: Kökény Krisztián


  A gyöngytyúk származása, kultúrtörténete és elterjedése
  A gyöngytyúktenyésztés rövid története és helyzete hazánkban
  A gyöngytyúk rendszertana és „fajtái”
  A gyöngytyúk színváltozatai
  A gyöngytyúk értékmérő tulajdonságai