Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1098
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok B

  Barneveldi

  Barneveldi


  Kettős szegélyű, kakasNagy, erőteljes tyúk, a kettős hasznosítású fajták összes küllemi jellemzőivel. Büszke tartású, élénk vérmérsékletű, mindemellett kellemes temperamentumú tyúkfajta.
  Törzse mély és széles, általában kerekded, mégis azt kell mondanunk, hogy a hosszúsági méretei kifejezettebbek, mint a szélességi méretei. Kellemes vonalvezetéséből következik, hogy a vízszintes tartású törzs hosszúsága úgy aránylik a mélységéhez, mint 3:2-höz.
  Feje középnagy, meglehetősen széles. Arca sima, tollatlan, vörös színű. Szemei narancsvörösek. Csőre széles, rövidebb, mint hosszabb, sárga színű, a hegyén sötét jelzés található. Taréja egyszerű fűrészelt taréj, ami éppencsak közepes nagyságúnak minősíthető. A taréj alapja nem túl feszes, szigorúan felálló, ellenben finom szövetű, és négy–hat szabályos, többnyire mélyen kivágott csipkéje van.
  Állebenye rövid, illetve kicsi felületű, jól lekerekített formát mutat.
  Füllebenye közepes nagyságú, kissé hosszúkás, finom szövetszerkezetű, vörös színű.
  Nyaka közepes hosszúságú, gazdag, dús nyaktollazat borítja.
  Vállai nem előreugrók, elég jól íveltek. Szárnyai zártak, testhez simulók. Háta közepes hosszúságú, széles, a nyeregtájékon, az ágyéktájékon magasra emelkedő. Ez a tojóknál is megkövetelendő.
  Nyeregtájéka oldalról nézve kerekded, széles, a bőséges pehelytolltartalom megengedhetetlen.
  Melle mély, széles, kevésbé kerekded. Hastájéka széles, kellően telt. Combjai erősek, láthatók, kiemelkedők. Lábai közepes hosszúságúak, finom csontozatról árulkodnak, sárga színű bőrszövettel borított. Tojóknál gyakori a lábak füstös árnyalata.
  Lábujjai egyenesek, jól szétállók. Faroktollai középhosszúak, illetve középmagas, magas tartásúak, dús benőttségű, széles sarlótollak díszítik. A tojóknál kissé laza szerkezetű.
  Tollazata dús, tömött, szorosan a testhez simuló. Elvárás a széles és gazdag fémfényű fedőtoll.
  Hiba a kifogásolható rámásság vagy a test mélysége. Nem kedvelt a lejtős hát és a pontyhát sem. A kissé fejlett has vagy szerény terjedelmű mell is idegen a barneveldi fajtától. A laposan viselt farok vagy a túlzottan meredeken felálló kizáró oknak számít. A nem egyenletes színeződésű vagy árnyékolású lábak kifogás alá esnek. A füllebenyen található felrakódások nem kívánatosak.
  A fehér barneveldi és a fehér new hampshire között feltűnően jellemző különbség nincsen, ami miatt még kiállításokon is gyakran helytelenül ítélik meg. Tény, hogy fehér barneveldi hosszabb múltra tekint vissza. Elismerésének pontos ideje nem ismert, ám bizonyos, hogy 1933 előtt történt. A különbség a formában, ezen belül a hátvonalban van. A barneveldi törzse kompaktabb, háta rövidebb, a fehér hampshire-é hosszabb anélkül, hogy hosszú lenne. Melle feltűnően lekerekített. A kakasok faroktartása is meredekebb a barneveldinél. A szemek színe között lényeges különbség van, mert a fehér new hampshire szeme vörösesbarna, a barneveldié narancsvörös. Jól kivehető különbség szembeötlő a taréjban is. A new hampshire-é átlagos nagyságú, felálló taréj, négy-öt csipkével. A barneveldi taréja általában eggyel több csipkét tartalmaz, és sohasem lehet lehajló.  
   
  Szín és minta
   
  Fehér, tyúkDupla szegélyes, kék dupla szegélyes, sötétbarna, fekete, fehér, kék színekben fordul elő. A dupla szegélyes változat színleírása az alábbi:
  A kakas nyaktollai és a kis sarlótollai feketék, vörösesbarna átitatottsággal. Minden egyes fedőtoll fekete, ám szegélye zöldes ragyogású, közepes vörösesbarna, lehetőleg dupla szegélyes. A nyak elülső oldala, a mell, a has, a combok és a hátulsó rész, a farok fekete (árnyékoltság a mellen és a comb tollain nem kívánatos). A mell és a farok zöldes fémfényű. A hát vörösesbarna, minden egyes fedőtoll zöldesen csillogóan fekete szegélyezett. A vállat borító fedőtollak sötét vörösesbarnák, széles fekete szegélyezettséget mutatnak. A szárnyszalagok zöldesen csillogó feketék, lehetőleg olyan rajzolatúak, mint a vállat borító fedőtollak. A másodrendű evezők feketék, keskeny vörösesbarna szegéllyel a külső oldalon. Az elsőrendű evezők belül feketék, kívül vörösesbarnák, keskeny fekete szegélyezettséggel. A zárt evezőtollak vörösesbarna háromszöget képeznek.
  A tojóknál a fej és a nyak fekete, a hát, a nyeregtájék és az egész szárny vörösesbarna, fekete zöldes fémfényű dupla szegélyezettséggel. Ez a dupla szegélyezettség kívánatos a mell és a comb, továbbá a has tollain is. A faroktollak fekete színűek, a nagy farokfedőtollak barnásan jelzettek.
  A barneveldi színe fontos tulajdonság, ezért kifejezetten szigorúan ítélik a tompa, fénytelen feketét, az agyagszínbe hajló szalmasárga barnát, a túl sok vagy éppen túl kevés vörösesbarna árnyalatot a nyak gallértollain és a nyereg kis sarlótollain. Nem szívesen fogadott a nyak felső részének barnás árnyalata vagy a derék vörös színe a tyúkoknál. Kakasoknál büntetik a faroktollak és evezők között előforduló fehér tollakat. Ugyanez vonatkozik a tojókra, ha azok nem mutatják a dupla szegélyezettséget.
  A kakasnak fekete a melle és a farka, a nyak és a nyereg vörös, mint a fogolyszínű plymouth rock esetében. A tyúk is hasonlít a fogolyszínű rock tyúkhoz, kivéve, hogy erős csík van a tollazatában, és ebben van egy második csík is.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A Barneveldiről elmondható, hogy termelésre és kiállításra is érdemes tenyészteni. Masszív kettős hasznosítású, amely jó tojástermelő és jó hústermelő fajta.Szívós madarak, amelyek szorgalmas élelemkeresők is. A sötét barna tojásaikról lettek, híresek a 20. század első felében. Ma már a kiállításra tenyésztők kezébe került a fajta tenyésztése (mint olyan sok régi nagy értékmérő tulajdonsággal rendelkező egyéb fajta) és sajnos a színezeten, alakon kívül nem sok figyelmet fordítanak a sötétbarna színű tojás fenntartására. A tojások egyre világosabb színűek és sajnos a termelékenység sem olyan már, mint régen. Nyugodt természetű tyúkok, jó téli tojó és nem szeretnek repülni.
   
  Súlykakas3,5 kg
   tojó2,8 kg

  Gyűrűméretkakas20 mm
   tojó18 mm

  A tenyésztojás minimális tömege60 g

  A tojás színesötétbarna, barna
  Kategória: Dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-11-26)
  Megtekintések száma: 2987 | Helyezés: 0.0/0