Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1096
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok B

  Brabanti

  Brabanti


  Fehér, kakas Közepesen nagy, nagy mozgásigényű, parlagi baromfitípus. Különleges fajtaismertető jegye az üstöke vagy bóbitája.
  Törzse széles, középhosszú, hátrafelé keskenyedő. Kissé lejtős, enyhén csapott testtartása van.
  Feje kicsi vagy közepesen nagy, széles, homlokemelkedés nélküli.
  Arcát a szakáll meglehetősen takarja. Szemei nagyok, színe a narancsszíntől a barnásvörösig terjed. Csőre közepesen hosszú, erős, a végén hajlott, duzzadt orrlyukak vannak rajta, az orrlyukak között patkó alakú mélyedés van hússzemölccsel vagy anélkül. A csőr színe a tollazat színének megfelelően a világos szaruszíntől a sötét szaruszínig terjed.
  Taréja két kör alakú, 1,5–1,7 cm hosszú, V alakot képező, a bóbitával szemben álló szarvból áll. A tojónál legfeljebb 1 cm a hosszúsága. Hiba a szétágazó taréjszarv. A tojók oldalra csavarodó taréja fajtajellemző.
  Állebenye alig vagy csak kissé fejlett, többnyire szakáll borítja. A tojóknál hiányzik vagy csak gyengén fejlett, és ekkor a szakáll teljes mértékben takarja. Hibának minősül a tojóknál, ha látható az állebeny.
  Füllebenye kicsi, fehér, a szakáll miatt nem látható vagy alig észlelhető.
  Szakálla tollban gazdag, meglehetősen tömött, a szakállképződés három részből áll. Az állszakáll teljesen takarja a torkot, a pofaszakáll oldalról a szemig ér anélkül, hogy a látást akadályozná.
  Bóbitája egyenesen álló, fölfelé meglehetősen hegyessé váló, oldalról összenyomott sisakbóbita. Az elülső bóbitatollak leghosszabbika kicsit előrefelé ívelt lehet. A gömb alakú, a túl nagy vagy túl szabad bóbita hibának minősül. A tojóké fejlettebb.
  Nyaka enyhén ívelt, kissé előretartott, szép, hosszú gallértollai vannak.
  Vállai szélesek, nem előreugrók.
  Szárnyait testhez simulóan, vízszintesen tartja, hegyét a kis sarlótollak takarják. Erősen fejlett evezőtollai vannak.
  Háta hosszú, alig észrevehetően lejtős, csaknem egyenes.
  Nyeregtájéka erőteljes, széles nyeregtollak vannak rajta.
  Melle jól lekerekített, előreugró és viszonylag magasan tartott.
  Hastájéka mélyen hordott, kevésbé fejlett, ami jól hangsúlyozza a tojók testének alsó vonalát.
  Combjai közepesen hosszúak, feszes tollazat borítja. Lábai közepesnél esetleg hosszabbak, meglehetősen szélesen állók, tollatlanok. Durva hiba a tollazott láb. Lábujjai közepesen hosszúak, toll nélküliek. Faroktollai középhosszúak, jól zártak, de a farka inkább keskeny, mint széles. A háttal nem képez szembetűnő szöget, de nem is tartja laposan. A nagy és kis sarlótollak nem túl szélesek, igen jól íveltek. A zártságuk fontosabb, mint a hosszúságuk.
  Tollazata feszes.
   
  Szín és minta
   
  tyúkFekete – Mélyfekete, zöld csillogással. A láb színe sötét kékesszürke.

  Fehér
  – Tiszta fehér. A láb színe világos kékesszürke, a hússzínű megengedett.

  Gyöngyszürke
  – Finom, egységes világosszürke a tollazat színe, a lábán kékesszürke.

  Kék-szegélyezett – Az alapszín galambkék, minden toll fekete szegélyezettségű. A kakasok gallér- és nyeregtollai, valamint a tojók ágyéktollazata kékesfeketébe hajló. A lábszín kékesszürke.

  Kendermagos
  – Telt, kékesszürke spriccezettségű, a láb színe hússzínű, sötét foltokkal vagy anélkül.

  Ezüstszínű – A főszín ezüstös fehér, a bóbita, a nyak, a váll, a hát és az ágyék tollvégeiben V alakú fekete mintázottság látható. A maradék tollazatban sarló vagy félhold alakú mintázottság figyelhető meg. A szakáll fekete, ám nem baj, ha mintázott. A láb színe kékesszürke.

  Aranyszínű – A főszín aranybarna, a mintázat olyan, mint az ezüstszínűnél, ám engedélyezettek a kakasok fekete sarlótollai.

  Kék-arany színű – A főszín és a mintázat mindkét ivarnál olyan, mint az aranyszínűnél, ám a mintázat színe galambkék. A bóbita, a gallértollazat, a szakáll és a farok, a hát és a nyeregtollazat – úgy, mint az aranyszínű kakasoknál – sötétebb. A láb színe kékesszürke.

  Chamois – Az alapszín bőrsárga, a mintázat színe fehér. Ennek alakja olyan, mint az ezüst-, illetve az aranyszínűnél. A láb színe kékesszürke.
  Durva hibának számít az erőteljesen elmosódó mintázat, mindenekelőtt az egyszínűeknél a kiegyenlítetlen alapszín vagy a más színű toll.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A brabanti egy mozgékony tanyasi tyúkfajta. Érdekessége a tipikus ún. sisakbóbita, amely még az appenzelleri hegyesbóbitásnál fordul elő. Ma már kifejezetten dísztyúkként tartják számon, gazdasági jelentősége csekély.
   
  Súlykakas1,9 - 2,5 kg
   tojó1,5 - 2 kg

  Gyűrűméretkakas18 mm
   tojó16 mm

  A tenyésztojás minimális tömege55 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-11-28)
  Megtekintések száma: 1007 | Helyezés: 0.0/0