Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1098
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok B

  Brahma

  Brahma  Világos, kakas Ugyanúgy, mint genetikai őse, a cochin, tollal borított lábbal rendelkezik, robusztus külső megjelenésű, gazdag tollazatú és arányos felépítésű.
  Feltűnő nagysága és masszív alakja erőt sugárzó összbenyomásúvá teszi. Mindezt látványban növeli az igen széles és egyben magas lábállása, továbbá az elég laza, dús tollazata, de a lábtollai is. A nagysága és a szélessége miatt erősnek, bátor tekintetével rettenthetetlennek hat.
  Törzse széles, mély, mégis eléggé megnyúlt, vízszintesen hordott. A túl alacsony állás, a kívánatostól elmaradó testnagyság hibának számít.
  Feje kicsi, széles, erősen lekerekített. A kintülő szemek a fej legmagasabb részén helyeződnek, a tarkó kifejezetten elkülönül.
  Arca egyáltalán nem, esetleg kisfokban tollazott. Szemei mélyen ülők ugyan, de a szemgyűrűk határozottan előreugranak, narancsvörösek. Csőre rövid, vastag, sárga, de a hegyén gyakran előfordul sötét jelzettség. A csőrszín egyébként a tollszín szerint változhat.
  Taréja borsótaréj, kicsi, feszes, háromszögletű, de nincsen nyúlványa. Terjedelme kicsi.
  Állebenye kicsi, szépen kerekedő, finom szövetszerkezetű. Egy bőrszövet által kitöltött, torokból előre kell ugrania.
  Füllebenye hosszúkás, vörös színű, finom bőrű. A fehér füllebeny hibának számít, és az ilyen állat veszít értékéből.
  Nyaka közepes hosszúságú, a tarkótól lefelé enyhe görbületet (ívet) vesz, és a dús nyaktollazattal együtt felfújt látszatot kelt. A tojók rövidebb nyakkal jellemezhetők.
  Vállai szélesek, elég jól formázottak. Szárnyai rövidek, erősek, szorosan a testhez simulók. Az ágyékot, illetve a nyeregtájékot fedik. Háta a kifejezetten széles, jól lekerekített vállakból indul, és teljes hosszában azonos szélességű. A jól tollazott ágyéktól a farok felé enyhén emelkedik. Nyeregtájéka széles, kissé felfújt. Melle széles, telt és kerek. A tojóknál öblösebbnek tűnik annak ellenére, hogy a tollak zártabbak. A keskeny mell hibának számít.
  Hastájéka széles, gazdagon borított pehelytollakkal. Combjai inkább hosszabbak, mint középhosszúak lennének. Puha apró tollak fedik. A tyúkoknál a comb tollai felfújtak.
  Lábai erős csontúak, mélysárga színűek, hosszú tollakkal benőttek. Némelyik színváltozatnál a láb színe igazodik a tollazat színéhez. A tojók lábai rövidebbek.
  Lábujjai közül a középső és a szélső ujjakat hosszú tollak borítják. Ezek kemények.
  Faroktollai rövidek, mindezzel együtt a cochin fajtáénál hosszabbak. A jól fejlett sarlótollak a felső részeken jól takarják egymást. A nagy sarlótollak felső íve képezi az állat legmagasabb pontját, a hát–farok vonal felfelé haladó lekerekítettségét. A tyúkoknál ez annyiban módosul, hogy a nagy farokfedő tollak végei adják a legmagasabb pontot. A tojó sem képviselhet ún. cochinalakot.
  Tollazata mindemellett puha, laza, pehelytollakban gazdag. A középső ujjak kifogásolható tollazottsága hibának számít.
   
  Szín és minta
   
  Sárga columbia, tyúkGazdag színpaletta jellemzi a brahmát. Előfordul világosban, sárga columbian rajzolatban, sötétben, fogolyszínűben, kék-fogolyszínű szalagosban, feketében, kékben.

  Világos
  – Rajzolata a két ivarnál csaknem azonos. A fej tiszta fehér. A gallértollak széles mélyfeketék, zöld, fémfényű ragyogásúak, fehér szegélyűek. A hát tollai fekete pettyezettséget mutatnak. A tojók nyeregtájéka mindig fehér. A kakas nyeregtájéka tiszta fekete zöldes fénnyel, a kis sarlótollak fehéren szegélyezettek. A tojók faroktolla is fekete, a nagy farokfedő tollak fehér szegélyezettsége megengedett, a kicsi farokfedő tollaknak fehéren szegélyezetteknek kell lenniük. A másodrendű evezőtollak feketék, ám a külső szélük fehér. Az elsőrendű evezők belül feketék, kívül fehérek. Ennek megfelelően a zártan tartott szárny fehérnek tűnik. A lábtollak fehérek, fekete rajzolat van a gatyákon. A nem említett tollak teljesen fehérek. Az aljtollazat szürke színű. Hibának számít a felső tollak sárgás árnyalata, fekete tollak ott, ahol azoknak nem kellene lenniük, vöröses, lakkszerű ragyogás ott, ahol feketének kellene lennie. A sok fehér a kormánytollakban szintén nem kívánatos.

  Kék-fogolyszínű szalagos
  – A kakas feje aranybarna. A nyak és a nyeregtollak kékes satírozottságúak. Az ék mentén a tollak felső része mindkét oldalon sárga megszakítottságú. A mell, a has, a comb és a lábtollak kékek, keskeny vörös-arany szegélyezettséggel. A hát, a lapockák, a szárnyfedők mélyen fénylő vörösek. A nagy szárnyfedő tollak (szalagok) kékek, vörös szegély megengedett. Az elsőrendű evezők belső zászlaja kék, a külső zászló vörösesbarna. Ez az ún. szárnyháromszöget képezi. A másodrendű evezők kékek, barnás külső gyűrűvel. A farok kék, a sarlótollak kissé sötétebbek, mint a kormánytollak, a farokfedők aranyszínű széle megengedett. Az aljtollazat szürkéskék, a derék kissé elhalványul.
  A tojók feje aranybarna. A nyaktollak aranysárgák, többszörös kék rajzolatuk hasonló a hát fedőtollaihoz. Széles aranysárga szegélyük van. A testet borító tollak közép aranybarnák. A combok és a lábtollak lehetőleg jelzettek. Az elsőrendű evezők belső zászlója kék. A külső zászlója szalagos rajzolatú. A másodrendű evezők kék színűek, kék külső széllel. A farok kék, a felső farokfedők lehetőleg kifejezett rajzolatúak. Az aljtollazat szürkéskék. Durva hibának számít, ha a kakasnak átütő vonalai vannak. Nem kedvelt az árulkodó, hivalkodó szegélyezettség a mell és a comb tollain. Hiba a kék vagy kékes szárnyháromszög vagy a túl sok fekete a farokban. A tyúkoknál előforduló hiba szokott lenni a túlzott nyakrajzolat, a mellen az elégtelen rajzolat. A szabálytalan, túl világos vagy vöröses fedőtollszín, a rozsdásodás mindkét ivarban rontja az egyedek megítélését.

  Sárga-columbian
  – A kakas és a tyúk szinte ugyanolyan mintázatú. A fej tiszta sárga. A gallértoll széles, mélyfekete, zöldes fényű csillogással, és sárga szegélyű. A hát tollazata fekete cseppmintázatot mutat. A kakas nyeregtájéka fekete csíkozást sejtett. A tyúk nyeregtájéka mindig tiszta fehér. A kakas farka tiszta fekete zöldes fénnyel, a kis sarlótollak sárgával szegélyezettek. A tyúk faroktolla fekete, a nagy farkfedő tollakon sárga szegély megengedett. A kis farokfedő tollak sárgával szegélyezettek. Az elsőrendű evezőtollak feketék, sárga külső szegéllyel, a másodrendű evezők belül feketék kívül sárgák, így az összezárt szárny sárgának tűnik. A láb tollazata sárga, fekete mintázattal. A nem említett tollak tiszta sárga színűek. Az aljtollak szürkék.
  Durva hiba a túl világos, erősen lapos vagy vöröses tollazat, a fekete szín a szabályostól eltérő helyeken, a megszakadt nyakmintázat, a barnás szárnyháromszög, az ibolyaszínű fényezettség a tolltakarón.

  Sötét
  – A kakas feje ezüstfehér. A nyaklebeny és a nyeregtájék ezüstfehér, fekete csíkokkal. A torok, mell, has, comb és lábtollazat fekete, keskeny fehér csíkkal, de a tiszta fekete is engedélyezett. A hát, váll és a szárnytakaró ezüstfehér. A nagy szárnytakaró tollak feketék, fehér szegélyűek. A másodrendű evezőtollak belső zászlói feketék, a külsők fehérek, így a zárt szárny fehér. Az elsőrendű evezőtollak feketék fehér szegéllyel. A farok fekete zöld fénnyel, a farokfedő tollakon fehér szegély engedélyezett. Az aljtollazat szürke.
  A tyúk feje ezüstfehértől az ezüstszürkéig terjed. Az állebeny szintén ezüstfehértől ezüstszürkéig, több szakaszos fekete mintázattal és széles fehér díszszegéllyel pompázik. Az apró fedőtollak tollazata kékeszöldtől szalmasárgáig terjed, a tollformát több szakaszban követő mintázattal és sötét tollgerinccel. A comb és a láb tollazat tisztán mintázott. A másodrendű evezők belső zászlói feketék, a külsők szegélyezettek. Az elsőrendű evezők feketék, melírozott szegéllyel. A farok fekete, a farokfedő tollak mintázatot sejtetnek. Az aljtollazat szürke.

  Fogolyszínű
  – A kakas feje aranybarna. A nyaklebeny és nyeregtájék aranyszínű, fekete csíkokkal. A mell, has, comb és láb tollazata fekete, keskeny barna szegéllyel, de tiszta fekete is megengedett. A hát, váll és szárnytakaró aranybarna. A nagy szárnytakaró tollak feketék, de barna szegély is engedélyezett. A másodrendű evezők belső zászlói feketék, a külsők barnák, a zárt szárny is barna színűnek hat. Az elsődrendű evezők feketék, barna szegéllyel. A farok fekete, zöld fénnyel, a farokfedő tollakon barna szegély engedélyezett. Az aljtollazat szürke.
  A tyúk feje aranyszínű. A nyaklebeny tollazata szintén aranyszínű, ami több szakaszban feketével mintázott, széles, aranyszínű szegéllyel. A test tollazata szintén aranybarna, a toll formáját követő fekete szegéllyel és sötét tollgerinccel. A comb és láb tollazata tisztán mintázott. A másodrendű evezők belső zászlói feketék, a külsők szegélyesek. A másodrendű evezők feketék, barna, melírozott szegéllyel. A farok fekete, a felső farkfedő tollak mintázatot sejtetnek. Az aljtollazat szürke.

  Fekete
  – Mélyfekete, zöldes fénnyel. Nem látható fehér tollak a kakas aljtollazatában kívánatosak. A csőr színe sárgától a sötét szaruszínűig terjed. A láb színe sárga, zöldes tónus különösen a tyúknál megengedett.

  Kék – A kakas egyenletes, szegély nélküli kék. A fej, a gallér- és nyeregtollak, a szárnyak sötétkékek, de a feketéig terjedhetnek. Néhány fehér toll az aljtollazatban előfordulhat. A csőr sárga, színe a szaruszínűig terjedhet. A láb sárga.
  A tyúk egyenletes kék színű, a tollak enyhe szegélye megengedett. A fej és nyak lebenye sötétebb, mint a kabáttollazat. A csőr színe sárgától a szaruszínűig terjed. A láb színe egyezik a faroktollakéval.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A nagy, erőteljes megjelenése miatt, attraktív színváltozatok, gazdag lábtollazata miatt minden kiállításon felkelti az érdeklődők figyelmét. Nagyon szelídek lesznek a gazdájukkal szemben. Elég egy alacsony kerítés, melyet nem fognak átrepülni. A hidegen nagyon jól tűrik, a csibék is viszonylag ellenállóak. Ahhoz képest, hogy a nagyfajták közé tartozik a tyúkfajták közül, viszonylag gyorsan növekednek. Fontos a fehérje gazdag takarmányozás, illetve az ásványi anyag kiegészítők adása, hogy jellegzetes erős csontozatuk egészségesen kifejlődjön. Gyors növekedés esetén nem árthat plusz D-vitamin adagolása. Általában 6-7 (tojók), ill. 7-8 (kakasok) hónaposan ivarérettek, de akár a 2. és 3. életévükben is még fejlődhetnek méretben és súlyban. Idősebb korban könnyen elzsírosodnak. Fontos a zöldtakarmány, fehérje és a sok mozgás. A Brahma nem első sorban tojáshozamra kitenyésztett fajta, de tojásprodukciójuk kielégítő, különösen jó tojók a téli időszakban más fajtákhoz viszonyítva. Húsa jó minőségű, omlós, nem száraz. Öreg, elhízott kakasok akár 9, a tyúkok 6 kg-osak is lehetnek! 
   
  Egyéb
   
  Súlykakas3,5 - 5 kg
   tojó3 - 4,5 kg

  Gyűrűméretkakas27 mm
   tojó24 mm

  A tenyésztojás minimális tömege53 g

  A tojás színesárgásbarna
  Kategória: Dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-11-20)
  Megtekintések száma: 1999 | Helyezés: 0.0/0