Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1098
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok B

  Brakel

  Brakel


   kakas Feltűnő megjelenésű, durva, mégis tetszetős, parlagi tyúkformát mutató, középmagas állású madár. Meglehetősen magasan hordott faroktollai vannak. Élénk vérmérsékletű, ennek ellenére nem bizalmatlan természetű.
  Törzse kissé darabosnak tűnő, széles téglalap alakú, lekerekített élekkel.
  Feje erősen középnagy, enyhén lapuló. Arca apró tollacskákkal borított lehet, aminek egy része a tojók esetében olykor kékes színű. Szemei sötétbarnák, feketének is tűnhetnek. A szivárványhártya gyakran feketés. Csőre meglehetősen erős, kék színű, a hegye világos szaruszínű. Taréja egyszerű fűrészelt taraj, közepes nagyságú,
  szövetszerkezetét tekintve durva. Öt-hat széles csipkéje van. A taréj zászlója enyhén követi a nyak vonalát. Tojóknál a hátulsó része oldalra billenhet, és előfordul, hogy kékes színű az alapja.
  Állebenye jól fejlett, de középnagy. Füllebenye közepes nagyságú, kékesfehér, a tojóknál inkább kékes árnyalatú. Nyaka közepes hosszúságú, dús nyaktollazat jellemzi. Tipikus brakeltulajdonság. Vállai szélesek. Szárnyai jól záródók, hosszúak, a kis sarlótollak már a hát egy részét is fedik. Háta enyhén lejtő, tojóknál inkább vízszintes. Nyeregtájéka kiválóan tollazott. Melle széles, mélyen illesztett, húsos. Hastájéka tömött, széles, ennélfogva a test hátrafelé mélyülő, háromszög alakot képez. Combjai kevésbé láthatók, ettől függetlenül erősek. Lábai közepes hosszúságúak, finom csontúak, ólomkékek. Lábujjai jól távol állnak egymástól. A körmei fehérek. Faroktollai meglehetősen magasan viseltek, tömöttek, szélesek, hosszúak. Igen hosszú sarlótollai vannak.
  Tollazata jól záródó, testhez simuló. A keskeny test, a túl meredek vagy a lapos faroktartás, a lógó szárnyak, a vöröses vagy sárga füllebeny hibának számítanak.
   
  Szín és minta
   
  tojóÚgynevezett ezüst és arany színben fordul elő.

  Ezüstszínű – A kakas feje és a nyaktollak tiszta fehérek, mindenféle rajzolat nélkül. Érdekesség, hogy a tollak a tövüknél feketések. A hát, a nyeregtollak fehérek, ezt a felső fedőtollak mutatják. A mellen, a hason és az oldalakon a tollak feketék, fehér csíkozottsággal, szalagozottsággal. A fehér keresztcsíkozás a mell felső részén a legszélesebb, ahol az alapszín csak a toll hegyén mutatkozik, vagyis mélyfekete szalagként tűnik elő. Ennél hátrább és lentebb ez a keresztszalagosság veszít a mértékéből, szélessége csökken és a fehér-fekete rész közel azonos nagyságot foglal el egyetlen fedőtollon belül. A szárnypajzson lévő keresztcsíkok (szalagok) a fekete részen erős fémfényben csillognak. Az első- és a másodrendű evezők külső zászlaja szalagos, a belső zászló fekete. Szélénél fehér csík vonul végig. A kis sarlótollak keresztszalagozottsága okvetlenül kívánatos, a nagy sarlótollak rajzolata nem hiba.
  A tyúkok feje és nyaka ezüstfehér. Ha a mell rajzolata kifejezetten intenzív, akkor a nyak tollainak alsó részén megengedett a fekete spricezettség. Az egyéb tollak intenzív feketék, fehér keresztszalagokkal. Ezeknél a fekete szalag lényegesen szélesebb, mint a fehér. A szárny fedőtollainál egyértelmű rajzolatnak kell lenni, de az evezők külső zászlaján és a faroktőn is. A kormánytollak szalagozottsága veszít jelentőségéből.

  Aranyszínű – Az alapszíne fekete. A rajzolat jellege olyan, mint az ezüstnél, ámbár az ezüstfehér szalagosodást az aranybarna váltja fel.

  A túl világos vagy a túl sötét színek mindkét változatban hibának tekinthetők. Nem növeli a tyúk értékét a szabálytalan rajzolat. A tojóknál a patkó alakú rajzolat (szalagosság) tenyésztésből kizáró okként kezelendő.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Tanyasi tyúkfajták között szép, elegáns fajta. Temperamentumos , így előnyös számára a nagy kifutó, magas kerítéssel. Szorgalmas élelemkereső. Jó tojástermelő képességű, méretéhez képest meglehetősen nagy tojásokat tojik. Kotlási hajlama meglehetősen kicsi, más fajtákkal vagy mesterségesen kell keltetni a tojásokat. Sajnos viszonylag szűk körben tenyésztik.
   
  Súlykakas2,2 - 2,7 kg
   tojó1,8 - 2,2 kg

  Gyűrűméretkakas18 mm
   tojó16 mm

  A tenyésztojás minimális tömege55 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-11-28)
  Megtekintések száma: 2742 | Helyezés: 0.0/0