Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1096
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok B

  Breda

  Breda


   kakas Közepes nagyságú, hosszú csőrű, viszonylag magas
  lábállású baromfi. Tollazata erős, arányos. Törzse közepesen hosszú, nyújtott, kissé lejtős henger formájú. Feje rövid, széles, kissé tompa, kiemelkedő homlokcsonttal. Szemei nagyok, színük narancsvöröstől a sötétvörösig terjedhet. Csőre hosszú, erős, kissé hajlított formát mutat. Duzzadt orrlyukai vannak, e mögött vadhússzerű szemölcs található. Színe a tolltakaró színe szerint változik.
  Taréja hiányzik, helyét vörös színű, húsos bőr borítja, kissé egyenetlen felszínű, ráncolt, mögötte bóbita van.
  Állebenye közepesen hosszú, széles, jól lekerekített. A tojóknál egészen kicsi.
  Füllebenye kicsi, mandula formájú, fehér színű. A tojóknál egészen kicsike.
  Bóbitája kicsi, hegyes, merev, hátrafelé hajló tollak képezik.
  Nyaka középhosszú, kissé hajlított, telt nyaktollazatú.
  Vállai szélesek és lekerekítettek. Szárnyai testhez simulók, végeik az ágyéktollak alatt helyezkednek el. Háta hosszú és az ágyékig tartóan széles. Nyeregtájéka teljesen tollazott. Melle előredomborodó, kissé emelt hatást kelt. Hastájéka terjedelmes, telt és széles. Combjai erősek, a közepesnél hosszabbak, gazdagon tollazottak. Lábai közepes hosszúságúak, erősek, a külső oldalukat vékony, apró tollak fedik. Lábujjai közepes hosszúságúak, jól széjjelállók.
  A külső ujjak apró tollakkal fedettek. Faroktollai teltek, viszonylag erős sarlótollai vannak. A nagy sarlótollak a kard alakútól a hajlított formáig bármilyenek lehetnek, magasan tartottak, a derékszögű tartás is megengedett. A tojók általában magasabban hordják a faroktollaikat.
  Tollazata viszonylag erős, rövid. Durva hibának számít az erős tarajképződés, a középső ujjak gazdagabb tollazottsága. Tenyésztésből kizáró ok az ún. orrnyereg hiánya.
   
  Szín és minta
   
  tojóElőfordul feketében, fehérben, gyöngyszürkében, kék szegélyezettben, kendermagosban.
  Fekete – Egyöntetű, mélyfekete, zöldes, fémfényű csillogású. A csőr színe sötét szaruszínű, a hegyén enyhe világos jelzettség megengedett. A lábak színe a sötét palaszíntől a feketéig terjed.
  Fehér – A tojói hófehérek, a kakasoknál a dísztollak sárgás árnyalata még elfogadható. A csőr színe a hússzíntől a palaszürkéig terjed. A lábak színe minden esetben palaszürke, a hússzínű lábak elnézhetők.
  Gyöngyszínű – Világos kékesszürke. A tollazaton árnyékoltság nem megengedett. A fedőtollak szegélyezettség nélküliek. A kakasok dísztollai sötétebb színűek. A csőr szaruszínű. A csőrön jelzettség előfordulhat. A láb bőrszíne palaszürke. Hibának számít a tollak szegélyezettsége, a nem finom kékesszürke szín, a rozsdásodás.
  Kék-szegélyes – Egyöntetűen világos vagy sötét színű fedőtollakkal rendelkezik, amin jól kivehető sötét szegélyek vannak. Ennél a színváltozatnál a kakas dísztollainak színe kékesfeketéig terjedhet. A csőr szaruszínű, hegyén világos jelzettség megengedett. A lábak palaszínűek. Nem lehet a kakasnak túl világos dísztollszíne. A nem egyértelmű szegélyezettség durva hibának számít.
  Kendermagos – Minden tollon, átlósan van egy fekete, esetleg kékesszürke szalag. A kakasoknál a csíkozottság egyforma arányban fordul elő, a tyúkoknál a sötétebb tollrészek szélesebbek, mint a világosabbak. A mintázat nem éles, a toll hegye alig mutat foltot. A csőr és a lábszín hússzínű. Idősebb egyedeknél a sötétedés megengedett. A kiegyenlítetlen kendermagozottságot már nem nézik jó szemmel.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Zord éghajlatra alkalmas, mivel a taraja nem tud lefagyni. A gatya és a lábszár tollazata is ezt a célt szolgálja. A lábszáron lévő tollazat könnyen törik, ezért a csüdöt ápolni kell. Magas esztétikai értékű és jó tojástermelő fajta. Magyarországon nem, vagy nagyon kis létszámban tenyésztik.
   
  Súlykakas2 - 2,5 kg
   tojó1,5 - 2 kg

  Gyűrűméretkakas20 mm
   tojó18 mm

  A tenyésztojás minimális tömege55 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-12-11)
  Megtekintések száma: 905 | Helyezés: 0.0/0