Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1098
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok C

  Cornish

  Cornish 


   kakas Elég mély törzse széles és gazdagon izmolt. Hosszúsága kifejezett szélességi méretei miatt nem feltűnő. A jó felépítésű cornish egyedülálló megjelenésű, lenyűgöző madár.
  Feje eredeti típusában inkább kicsi. A nagyobb élősúlyra szelektálás és lényegtelen értékmérő tulajdonsága miatt mára elég naggyá vált. 
  Arcának jellemzője a kiugró homlok. Szemei mélyen ülnek. Vörösek vagy világos narancsszínűek. Csőre erős, kevésbé ívelt, általában szaruszínű. Taréja általában egyszerű fűrészelt, de előfordul rózsatarajú változatban is. Élénkvörös színű. Állebenye nem túl nagy, élénkvörös színezetű. Füllebenye kicsi, vörös színű, finom szövetszerkezetű. Nyaka kissé nyújtott, elég hosszú. A nyaktollak közepes hosszúságúak. Válla kissé előreugró, a szárnybúbok jól kivehetők. Szárnyai erőteljesek, testhez simulók. A szárnybúbok jól látszanak. Háta hosszú, széles, csak enyhe lejtéssel mehet a farok felé. Nyeregtájékán a kis sarlótollak inkább rövidnek tekinthetők. Melle kifejezetten széles, gazdag izmoltságú, amit elősegít a mély és előrehelyeződő, kellően hosszú mellcsont.
  Hastájéka nem feltűnő. Combjai hosszúak, gazdagon izmoltak. Lábai vastagok, széles állásúak. Fehér vagy sárga színűek (Európában a sárga színű az elfogadott). Jó állóképességet sejtető, erős felépítésűek. Lábujjai közül mind a négy egyenes, kellően nyitott, stabil állást eredményez.
  Faroktollai tömöttek, közepes hosszúságúak és jobbára alacsony illesztésűek.
  Tollazata testhez simuló. Rövid tollai vannak, a testfelületen helyenként hiányozhat is. Hideg időjárás esetén tollazata gyengébben szigetel, mint más fajtáké!
  A tojók megjelenése hasonló a kakasokéhoz. A másodlagos ivari különbségek nem feltűnőek, de jól észrevehetők.
  Hátrányosan ítélik meg a túlzott agresszivitást, a laza tollazatot, az egyes testrészek deformáltságát. Hiba minden olyan sajátosság, ami az általános hoszszúságot és/vagy a hústermelő képességet, vágási tulajdonságokat rontja. 
   
  Szín és minta
   
  tojóElőfordul fehér, vörös, sötét, fehér csíkos vörös, sárgásbarna színben.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A világ legelterjedtebb, legkiválóbb hústermelésű fajtájává vált, amely már rég nem viador jellegével teremti meg magának az elismertséget.  A fajta növekedése alatt nagyon jó minőségű, bőséges takarmányt igényel. Nem igazán röpképes. Rossz tojástermelő (100-110 db/év), ezért a hibrid előállításban apai ágon szerepel. Keresztezés során anyai ágon első sorban a Plymouth rock (fehér) vonalait használják.
  De elfogadható keresztezési eredményeket hoztak már ki az anyai ágon magyar nemesített tyúkkal, rhode island, new hampshire fajtákkal is. Ezek viszont ipari termelésre nem gazdaságosak. 
  A cornish a húsformáit megbízhatóan örökíti az utódokra! Így valószínűnek tartom, hogy olyan fajtákkal keresztezve amelyeknél a tyúkok 3-3,5 kg. testsúlyúak és 180 db. feletti tojástermelést képesek produkálni (pl sussex), otthoni körülmények között elfogadható minőségű hibrideket tudunk előállítani. Azonban fontosnak tartom megjegyezni, hogy soha nem tudunk otthon olyan minőségű hibridet előállítani, mint azt a kifejezetten erre szakosodott vállalatok, amelyek évek, évtizedek alatt szigorú szelekcióval alakították ki az apai, anyai vonalaikat.
   
  Súlykakas4,5 - 6 kg
   tojó3,8 - 4,5 kg

  Gyűrűméretkakas27 mm
   tojó24 mm

  A tenyésztojás minimális tömege55 g

  A tojás színebarnás
  Kategória: Dísztyúkok C | Hozzáadta: Imre (2010-12-13)
  Megtekintések száma: 2369 | Helyezés: 0.0/0