Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1098
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok I

  Indiai harcos

  Indiai harcos 


   kakas Hatalmas termetű, széles lábállású, középmagas, telt izomzatú baromfi. Lábai erősek, egyenes állásúak. Tollazata nagyon kemény, csillogó, szorosan a testhez simuló. Kötekedő, izgága jellemű.
  Törzse nagyon tömeges és széles, nem kifejezetten függőlegesen, hanem inkább laposan tartott. Hátrafelé, tojás formában elkeskenyedő.
  Feje nem túl nagy, de nem is feltűnően kicsi. Rövidségét hangsúlyozza szélessége. Meglehetősen domború. Kiemelkedő szemöldökei vannak.
  Arca toll nélküli, néha finom pehelytollakkal tűzdelt.
  Szemei színe a gyöngyszínűtől a világossárgáig terjed. A fiatal egyedeknél a narancssárga szín megengedett. Előreugró szemdudora van.
  Csőre markáns, erősen hajlott, arányosan kicsi, széles. Sárga kis csőrorma van.
  Taréja kicsi, széles, alacsony, háromsoros borsótaréj. A nagyon erős taréj hibának minősül.
  Állebenye kicsi. Füllebenye kicsi, vörös színű. Nyaka közepesen hosszú, erős. Gallértollai rövidek, a vállat nem érik el. Vállai nagyon szélesek és előreugrók. Hiba a keskeny váll. Szárnyai rövidek, magasan hordottak. A gyér tollazattal borított részeken a bőr elővillan. A szárnyat fedő tollak szélesek és kemények, nem hegyben végződők, sokkal inkább lekerekítettek.
  Háta nem túl hosszú, inkább széles és lapos. Hiba a hosszú hát.
  Nyeregtájéka kis sarlótollakkal gyéren fedett. Melle szokatlanul széles, mély, gazdagon izmolt és oldalról nézve lekerekített. Hastájéka tojás alakú, magasan felhúzott. Combjai közepesen hosszúak, kerekek, erősek, valamelyest kiemelkedők. Elölről nézve olyan szélesen állnak, amilyen széles a test (buldog típusú).
  Lábai inkább rövidek, mint közepesen hosszúak, nagyon vastagok és kerekek, sárgák. Az utolsó ujj mélyen illesztett, a talajon nyugszik. A fehér és a sárga színváltozatnál a magasabb és szűkebb állás megengedett. A vékony és magas láb hiba.
  Lábujjai egyenesek, jól szétterülnek, a karmokkal együtt erősek.
  Faroktollai viszonylag rövidek, jól együtt záródók. Csaknem lógva tartja. A rövid kormánytollakra mind a nagy, mind a kis sarlótollak ráborulnak. A tojóknál a farok rövid és nagyon keskeny tollakból áll.
  Tollazata nagyon kemény és csillogó, alig tartalmaz pehelytollakat. A mellen és a szárnybúbon, valamint a kloáka környékén gyakran tollatlan részek mutatkoznak. Hibának minősül a hosszú és a puha toll.
  Minden alakhiba, különösen a túlzottan kis nagyság és súly, keskeny váll, hosszú hát, vékony vagy magas láb, nagyon nagy taréj, hosszú és puha tollak durva hibának számítanak.
   
  Szín és minta
   
  tojóFácánbarna – A kakas összbenyomásában zölden csillogó fekete. A gallértoll, a nyeregtoll, a váll, a szárnybúb közepe gesztenyebarna. A háttollak vége halványbarna mintázatú. A másodrendű evezőtollak feketék, keskeny barna külső karimával szegélyezettek. Az elsőrendű evezőtollak belső zászlaja fekete, a külső zászló barna, keskeny fekete széllel, ami barna szárnyháromszöget képez.
  A tojók feje, a nyak-, a torok- és a faroktollak feketék. A gallértollak halványbarnák, többnyire eltakart csíkokkal. A test tollazata egyöntetű, gesztenyebarnától a mahagónibarnáig terjedő színű. Minden toll kettős, a toll alakját követő, fekete, csillogó szalagozottságú. A másodrendű evezőtollak feketék, külső élük keskeny, barna, szokatlan mintázatú. Az elsőrendű evezőtollak belső zászlaja fekete, a külső zászló mélybarna, egyöntetű fekete szegéllyel. Durva hiba az agyagos szín és kevés csillogás, különösen a tojóknál. A meglehetősen elmosódó mintázat nem kívánatos.

  Kék-fácánbarna
  – A kakas feje sötétkék, a gallér- és nyeregtollak, a váll, a szárnybúb sötétkék, a szárny közepe kissé vörösesbarnás. A hát sötétkék, a toll vége halványbarna mintázatú. A szárnyszalagok és a másodrendű evezőtollak kékek. Az elsőrendű evezőtollak belső zászlaja kékesszürke, a külső zászló barna, keskeny barna szegéllyel, amely barna szárnyháromszöget képez. A farok kék, a sarlótollak sötétkékek. Nem minősül hibának, ha a gallér-, a nyeregtollban és a farokban kevés fekete spriccezettség található. A nyak elülső része, a mell és a comb középszürkéskék, sötét szegélyezettséggel.
  A tojó feje és a torok sötétkék, a gallértollak sötétkékek, enyhe barna, legtöbbször takart csíkokkal. A test tollazata egyöntetű, a gesztenyebarnától a vörösesbarnáig terjedő színű. Minden toll kettős – a toll alakját követő – kék szalagozottságú. A másodrendű evezőtollak kékek, keskeny, barna külső karimájúak. Az elsőrendű evezőtollak belső zászlaja kék, a külső zászló barna, egyöntetű kék körülszegéssel. A has és a comb kékesszürke, a farok kék, sötét pánttal lezárt. A csőr színe sárga, jelzett hegyű.
  Durva hiba az elmosódó szín és mintázat, a hiányzó szárnyháromszög.

  Vörös-fehér (Jubille)
  – A kakas feje, a gallértoll, a mell, a pehelytollazat, a comb, a has és a farok fehér, a gallértollban lévő csekély vörösesbarna mintázat megengedett. Törekszenek a tiszta mellszínre. Jelentéktelen a nyak, a nyeregtollazat és a farok fekete spriccezettsége. A váll és a szárnybúb fehér, a toll közepén – hosszának megfelelően – halvány mahagóniszínű beágyazódás van. A szárnyszalagok fehérek, a hát fehér, ám a tollvégek mintázottak. Ez a vörösesbarnától a mahagónibarnáig terjedő színű. A nyeregtollak mahagónibarna mintázottságúak. Az első- és másodrendű evezőtollak külseje barna, a belseje fehér, ezáltal a zárt szárny tiszta mahagóniszínű szárnyháromszöget mutat.
  A tojóknál fej-, a gallértollak, a torok és a farok fehér vagy fekete spriccezettségének nincs jelentősége. A törzset fedő tollazat színe a mogyoróbarnától a mahagóniszínig terjed. Minden egyes toll kétsoros fehér szalagozottságú. Kívánatos az egyértelmű hátmintázat. A mell alsó részén és a combon a mintázat kevésbé kifejezett. A másodrendű evezőtollak fehérek, a belső zászló halvány mahagóniszínű. Az elsőrendű evezőtollak fehérek, a külső zászló színe a vörösesbarnától a mahagóniszínig terjed.
  Durva hiba a kékes árnyalat, a tojóknál a fehér színen kívüli más színű, kettős szegélyezettség.

  Fehér – Tiszta fehér, ám a sárgás árnyalat megengedett.

  Sárga (homokszínű) – Intenzív sárga színű.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Az indiai harcosokat nem könnyű tenyészteni. A kakas szokatlanul nagy súlya és esetlen mozgása jelentősen akadályozza a megtermékenyítést. Súlyosbítja ezt  a kötekedő kedve is. Általában 1 kakashoz 2-3 tyúkot tartanak. A felneveléshez a fiatal állatoknak sok mésztartalmú táplálékra van szükségük, hogy a csontozatuk megerősödjön és a lábuk a súlyt elbírja. A takarmány mennyisége és minősége döntő jelentőségű abban, hogy az állat a standard szerinti tömegét elérje. Tojástermelése évi 80 db. körül van.
  Egyes tenyésztők gyakran alkalmazzák a fajta kakasait (mivel a cornish nem nagyon kerül ki a tenyésztőkhöz) húsjellegű hibridek előállítására. Ezek a kísérletek néha kudarcba fulladnak a rossz termékenyülés miatt. De nagyon gyakran sikerrel  is járnak és jó húsminőségű, gyorsan növő utódokat sikerül előállítani. Ha valaki ilyen kísérletezésre adná a fejét, akkor érdemes a tenyésztőnél megnézni, hogy kakasai jól termékenyítenek-e. Nem biztos, hogy az a megfelelő egyed, amely a felső súlyhatárt megközelíti. 
   
  Súlykakas3,5 - 4,5 kg
   tojó2 - 3 kg

  Gyűrűméretkakas27 mm
   tojó22 mm

  A tenyésztojás minimális tömege50 g

  A tojás színebarnás
  Kategória: Dísztyúkok I | Hozzáadta: Imre (2011-01-05)
  Megtekintések száma: 2760 | Helyezés: 0.0/0