Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1096
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok I

  Itáliai

  Itáliai 


   kakas Közepesen nagy, erős testalkatú, középmagas, széles állású tyúk. Elsősorban a tojók hátrafelé szélesedő alakot mutatnak.
  Törzse erőteljes, széles, hosszú, vízszintesen hordott. A rózsatarajúaknál a kissé teltebb törzs megengedett.
  Feje hosszúkás, ámde nem keskeny, aránylag nagy taraj díszíti.
  Arcát finom bőr fedi. Piros színű, tollatlan. Szemei nagyok, élénkvörös színűek. Csőre közepesen hosszú, erőteljes, enyhén ívelt, sárga szaruszínű, ám a tollazat színétől függően a szaruszín különböző tónusa fordulhat elő.
  Taraja széles alapból induló, négy-öt cakkból álló, vese formájú álló taraj anélkül, hogy elfeküdne. A rózsatarajúaké finoman gyöngyözött. Az elől egyébként sem keskeny taréjnak hátrafelé szélesednie kell. A fűrészfogszerű csipkeképződmények közepesen hosszúak.
  Állebenye közepesen hosszú, kerekded, vékony. Füllebenye közepesen nagy, ovális, fehértől a krémszínűig terjedhet. Nyaka elég vastag, előkelően tartott. Válla széles és lekerekített. Szárnya hosszú, szorosan testhez simuló és felhúzva hordott. Háta hosszú, enyhén hátra lejtő, észrevétlenül fut tovább a farok vonalába. Nyeregtájéka gazdag tollazatú. Melle széles és telt. Hastájéka terjedelmes, gömbölyded. Combja erőteljes, előreálló, bőségesen tollazott. Lába közepesen hosszú, finom csontú, bőrszíne sárga. Lábujjai közepesen hosszúak, jól szétterpesztett állásúak. Faroktollai hosszúak, szélesek, telt tollazatúak, enyhén emelkedők, majd szépen ívelődők. A nagy és kis sarlótollak jól fejlettek, szélesek. Tollazata telt, szorosan egymáshoz simuló.
  A tyúk alapjában nem tér el a kakasnál jellemzettektől. A másodlagos nemi jellegből adódó küllemi sajátosságokat magán viseli. Ebből kifolyólag kissé teltebb a kakasnál, törzse hátrafelé mélyülőbb, taréja finomabb és a hátsó része oldalra dől anélkül, hogy a látást zavarná.
   
  Szín és minta
   
  tojóAlig van másik olyan fajta, amelyiknek ennyi létező színváltozata lenne. Rendszeresen kiállítják 21 színváltozatát. Tradicionális, eredeti színe a fogolyszínű.

  Fogolyszínű – A kakas feje sötét aranyszínű, a nyak sötét aranyszínű, feketén csíkozott, a szegélynek nem szabad megszakadnia. A váll, a hát vörös-arany, a nyereg szintén aranyszínű, előfordul csíkozott. A szárnyszalag feketészöld fényű. Az elsőrendű evezők feketék, keskeny, barna szegéllyel. A másodrendű evezők belső zászlója és a hegye fekete, kívül barna, szárnyháromszöget képez. A mell, comb, farok fekete, zöldes fénnyel.

  A tyúk feje sötét aranyszínű, a nyak szintén aranyszínű, de egyes tollak szélesen, feketén csíkozottak, a szegélynek nem szabad megszakadni. A hát, váll és a szárnytakaró szürkésbarna, egyenletesen feketével színezett. A mell rozsdavörös, a has felé szürkévé válik. Az evezők és a farok feketésbarna.

  Aranyszínű – A kakas nyaka arany, fekete szegéllyel. A szegélynek nem szabad megszakadni. A válltakaró és a hát vörös-arany, a nyeregtájék aranyszínű, csíkozás nélküli. Mind a gallér, mind a fedőtollaknak aranytónusa van. A szárnyszalag feketés-zöld fémfényű. Az elsőrendű evezők feketék, keskeny barna külső szegéllyel, a másodrendű evezőknek feketék a belső zászlói és a hegye, a külső zászlók barnák. Ez képezi a szárnyháromszöget. A mell és a comb fekete, finom barna szegéllyel vagy spricceléssel. A farok fekete, zöldes fényű.

  A tyúk feje és a gallértollai aranyszínűek, minden toll feketén szegélyezett, de a szegélynek nem szabad megszakadnia. A hátnak, vállnak, szárnyaknak barnás alapszíne van, azonos tónussal. Az összes, hátat fedő tollnak színben és kontrasztban gazdagnak kell lennie. A mell lazacszíntől a barnásvörösig terjed. Az elsőrendű evezők feketék, keskeny, világosbarna szegéllyel. A másodrendű evezők belső zászlói és a hegye fekete.

  Ezüstszínű
  – A kakas feje fehér, a gallértollak ezüstfehérek fekete szegéllyel, aminek nem szabad a toll hegyéig futnia. A tollgerinc fehér, ezüstfehér hát, zöldes fényű fekete szárnyszalag, az elsőrendű evezők feketék, keskeny, fehér szegéllyel. A másodrendű evezők külső zászlói fehérek,  a nyeregtájék ezüstfehér, csíkozás nélküli. A mell fekete, enyhe fehér szegéllyel, a comb fekete fehéren szegélyezett. A farok fekete, a sarlótollak zöldes fényűek, a maradék tollazat fekete.
  A tyúk feje ezüstszürke, a gallértollai ezüstfehérek fekete szegéllyel, aminek nem szabad a toll hegyéig futnia. A hát, váll és a szárnyak ezüstszürkék, egyenletesen permetezettek és fehér tollgerincűek. A nyakgallértollaktól a farokig minden egyes tollnak világos ezüstszürke szegélyűnek kell lennie. A mell lazacszínű, a has és a hátsó rész hamuszürke, a farok feketésszürke. A mintázatnak a nagy farokfedőtoll végéig kell érnie.

  Fekete
  – A kakas és a tyúk, erős zöldes fényű. Az aljtollak sötét színűek. A láb színe sárga. A csőr színe a sötét szaruszín és a sárga között változhat.

  Fekete, fehér foltos (fekete, fehér foltokkal) – A kakas alapszíne fekete zöldes fénnyel. Az aljtollak feketésszürkék, egyes tollak mintázata tiszta fehér, V formájú foltban végződik, a szárnytakaró és a comb egyenletesen elválasztott. A nyak- és a nyeregtollak minden esetben fehér hegyűek, a sarló- és kormánytollak feketék, fehér heggyel végződnek.
  A tyúk egész teste egyenletesen mintázott, sok toll V formájú hegyben végződik. A fiatal állatok mintázata még nem kialakult.
  Az elsőrendű evezőtollak között két fehér mindkét ivarnál engedélyezett.

  Autosex színű – A kakas has-, melltollai, az elsőrendű evezők, a farok szürkén szegélyezett. A gallértollak vörösessárgák, a nyeregtájék aranyszínű, mindkettő szürkével hosszában és fehérrel átlósan csíkozott. A hát és a váll vörös, a másodrendű evezők belső zászlói szürkék, a külső zászlók szürke, fehér, sárga színűek. Zárt állapotban háromszínű szárnyháromszöget képeznek.
  A tyúk alapszíne a fogolyszín matt palaszürke árnyalata. Rozsdásodás és enyhe flitterezés megengedett. A mell a lazacszínű vöröstől a vörösig terjed. Az elsőrendű evezők és a farok sötét szürkésbarna, feketén permetezett. A gallértollak aranyszínűek, szürkével szegélyezettek és szürkésfehérrel átlósan csíkozottak. A láb színe sárga.

  Kék-fogolyszínű – A kakas mintázata egyezik a fogolyszínű kakasnál leírtakkal, de a fekete helyeken kék színű. A feje narancsvörös, a gallértollak aranyszínűek, a tollak hegyén valamivel sötétebb, az apró fedőtollak finom arany tónusúak. Az elsőrendű evezők kékek, keskeny, barna külső szegéllyel. A másodrendű evezők kékek, a belső zászlók kékek, összezárt szárnynál a látható külső zászlók barnák. Háromszöget képeznek. A mell, a comb, és a farok tiszta kék színű.
  A tyúk feje és a gallértolla aranyszínű. A mell lazacszínű. A többi toll tiszta kék.

  Gyöngyszürke-narancs
  – A kakas alapszíne gyöngyszürke. A fej-, nyak- és gallértollak szalmasárgák, enyhén gyöngyszínnel szegélyezettek. A szárny és a hát szalmasárga. A mell, has, comb, evezők, továbbá kormány és sarló tollak gyöngyszürkék, fehér tónustól mentesek. A mellen enyhe szegély engedélyezett.
  A tyúk egész testének gyöngyszürke az alapszíne. A gallértollak szalmasárgák, gyöngyszürkével vonalkázottak. A szárny hajlatánál enyhe lazacszínû tónus engedélyezett.

  Narancsszínű – A kakas feje szalmasárga, a gallértollak szintén szalmasárgák, feketével szegélyezettek. Ennek nem lehet megszakadnia. A hát gesztenyebarna színű, erős fényű. A vállak aranyvöröstől az aranysárgáig folyamatos átmenetet képeznek, a szárnyszalag kékeszöld, fémfényű. Az elsőrendű evezők feketék, sárgásfehér szegéllyel. A másodrendű evezők belső zászlói és a hegye fekete a külső zászlók sárgásfehérek, miközben a zárt állapotú szárnyak feketés, sárgás-fehéres színűnek tűnnek. A nyeregtájék narancssárga, alig látható, nagyon enyhe szegélyezettséggel. A has és a farok fekete, erős fémfényű ragyogású. A mell és a comb fekete. Keskeny narancsszínű szegély a mell felső részén megengedett.
  A tyúk feje szürke, sárgás árnyalattal. A gallértollak szalmasárga színűek, feketén szegélyezettek, aminek nem szabad megszakadni. A hát, a vállak és a szárnyak szürkésbarnától szalmasárga árnyalatig terjednek. A mell lazacszínű, a has és a hátsó rész szürke, sárgás árnyalatú. A kormánytollak feketésbarnák, zöld, fémfényű ragyogással.

  Vörös nyergű – A kakas alapszíne tejszín fehér. A feje narancsvörös, a gallértollak világos aranysárgák. Fehér színű, folytonos szegélyezettséget képeznek. A váll és a hát színe mély kárminvörös, a hát színe a nyeregtájék után kivilágosodott, a nyeregtájék vörös-arannyal szegélyezett és finoman, alig láthatóan fehérrel folytonosan vonalkázott. A szárnytakaró kárminvörös, széles, tejszín fehér szárnyszalaggal. Az elsőrendű evezők tejszín fehérek. A másodrendű evezők belső zászlói és a hegyük vörösbarnával szegélyezett, a zárt szárnyak fehérrel szegett, vörösbarna szárnyháromszöget képeznek. A mell, has, comb és farok tejszín fehér. Az idős állatoknál a mell és a farok tollazatában világospiros perem engedélyezett.

  A tyúk feje világossárga, a gallértollai világos aranysárgák, folytonos képződésű, tejszínfehér csíkozottsággal. A mell és a nyak eleje lazacszínű, a többi toll tejszínfehér. Egyes tollak (pl. a szárny hajlatában) gyenge, vöröses peremmintázatot mutatnak (szárnyrózsának nevezik), de ezt a melltollazatnak fednie kell.

  Vörös – A kakas egyenletesen, fényes vörös, de nem „rhode island vörös”, az aljtollazat is vörös. A fekete farok engedélyezett, de nem zöldes fénnyel, hanem bíborvörös árnyalattal.
  A tyúk egyenletes, fényes vörös, de nem „rhode island vörös”.

  Sárga – A kakas és tyúk is egyenletesen aranysárga. Az aljtollazat is sárga színű. A faroktollakon enyhe pettyezettség engedélyezett, de az nem lehet fehér. Az első- és másodrendű evezőknek sárgának kell lennie, de sötétsárga tollazatot is mutathat. A kakasok faroktollának gyenge bronzos színe enyhe hiba, de nem kizáró ok az „igen jó” kategóriából.

  Kék – A kakas alapszíne egyenletesen galambkék, szegéllyel vagy szegély nélkül (valamivel világosabb vagy sötétebb alapszín engedélyezett). A fej, a nyak- és a nyereglebeny mélykéktől a bársonyfeketéig terjed. A kis és nagy sarlótollak mélykékek, az alsó tollazat világoskék.
  A tyúk alapszíne egyenletesen galambkék, szegéllyel vagy szegély nélkül (valamivel világosabb alapszín itt is engedélyezett). A nyaklebeny mélykék, az alsó tollak világoskékek, enyhe zöldessárga lábszín engedélyezett.
  Durva hiba a nagyon halvány, majdnem fekete vagy foltos alapszín, a barnás nyaklebeny, a félhold alakú szegély, az elvékonyodó sarlótollak, a túl zöld vagy sötét lábszín.

  FehérKakas és tyúk tiszta fehér, ezüstösen úszó fénnyel a háton.
  Durva hiba az erős sárga árnyalat.

  Világos – A kakas feje fehér, a nyaklebeny ezüstfehér, fekete, zöld fénnyel vonalkázott, aminek nem szabad a toll hegyéig futnia. A nyaklebeny alatt, a hát tetején a fedőtoll fekete, csepp mintázatú, a farok fekete, zöldes fényű. A kis sarlótollak fehérrel szegélyezettek, a nyereg vonalkázottság nélküli. Az elsőrendű evezők feketék, fehér szegélyes külső zászlók vannak. A másodrendű evezők belső zászlói feketék, a külsők fehérek, ami fehér szárnyháromszöget képez, a maradék tollazat ezüstfehér, az alsó tollak szürkéskékek.
  A tyúk mintázata hasonló a kakaséhoz, a háta fehér, a farokfedőtollak feketék, erős fehér szegélyesek.
  Durva hiba a megszakadt csíkozás a nyaklebenyen, a dupla szegélyűség a kakasnál, a barna pöttyök a hát fekete tollain, a csíkozás és a farok fekete tónusa, a majdnem fehér evezőtollak, a fehér szín a nagy sarlótollakban, különösen a fiatal állatok esetében, hiányos mintázat a tyúkok farokfedő tollazatában, festékanyag teljes hiánya az aljtollazatban.

  Porcelánszínű – A kakas alapszíne tiszta aranybarna, pettyek nélkül. Minden toll fekete hegyben végződik, amiben egy kicsi fehér pötty (gyöngy) van (az idősebb állatoknál a fekete pötty valamivel nagyobb, és emiatt a fekete rész félhold formájúnak tűnik). A nyak és a nyeregtájék sötétarany, nem piros. A nyak feketén vonalkázott, az öreg kakasoknál ennek fehér pont mintázatot kell mutatnia, a fiatal állatoknál kevesebb a fehér pötty. A hát és a váll vörösesbarna, de valamivel sötétebb, mint az eredeti alapszín. Az evezők belső zászlói feketék, a külsők aranybarnák, minden toll hegyén fehér pötty fordul elő. Fekete-fehér szárnyszalag, a fekete faroktollazaton fehér végpöttyök figyelhetők meg.
  A tyúk azonos mintázatú, az alapszín azonban valamivel világosabb, mint a kakasé. A színnek egyenletesen elosztva kell lenni a testen, a szárnytakarón és a háton sem szabad sötétebbnek lennie. A farok tollazata aranybarna, fekete végpöttyökkel és fehér gyöngyökkel a közepükön.
  Durva hiba a teljesen fehér fej, a foltosság, a tiszta fehér tollak a farok és a másodrendű evezők tollai között (az elsőrendű evezők tollazatában mindkét oldalon két fehér toll engedélyezett).

  Kék-fehér foltos – A kakas alapszíne kékesszürke. Az aljtollazat világoskék, az egyes tollak a végükön tiszta fehér mintázatot mutatnak, ami a mellen, szárnytakarón és a combon egyenletesen jelenik meg. A gallértollak és a nyeregtájék sötétkék, fehér pöttyel vagy gyönggyel. A sarló és kormánytollak fehér hegyűek.
  A tyúk alapszíne kékesszürke. Az egész testen a tollazat egyenletesen mintázott. A fej és nyak színe valamivel sötétebb kék. Az aljtollak világoskékek, a láb színe sárga. Enyhe zöldessárga lábszín is engedélyezett.
  Durva hiba a halvány, majdnem fehér vagy foltos alapszín, a barna gallértollak, a tisztátlan vagy mosott alapszín és a túl sok fehér. Nem kívánatos a túl zöldes lábszín, a világoskéktől eltérő aljtollazat.

  Arany-fekete szegélyes – A kakas feje aranybarna. A gallértollak aranyszínűek és finoman feketével átszőttek, aminek nem szabad megszakadnia. A váll és a hát erősen fénylő, aranyszínűtől a gesztenyebarnáig terjedhet, de kormosság nélküli. A gallértollak színe egyezik a nyeregtájékkal. A has, mell és a comb minden tolla aranyvörös, keskenyen feketével szegélyezett, zöld fényű. Az elsőrendű evezők külső zászlói aranyvörösek, a belsők feketék. A másodrendű evezők aranyvörösek, fekete szegéllyel. Az összezárt szárny aranyvörös, két, finom szegéllyel. A szárnyszalag zöldes fényű. Az aljtollak feketék, a farok fekete, zöldes fénnyel.
  A tyúk feje aranyszínű, a nyaklebeny szintén aranyszínű, fekete, zöld fényű csíkokkal, aminek nem szabad megszakadnia. A fedőtollazat minden tolla keskeny, zöldes fényű, fekete szegélyű, de maguk a tollak középen aranyvöröstől az okkerbarnáig színeződhetnek. A has, az aljtollazat és a kormánytollak feketék.
  Durva hiba a kakasnál a túl matt vagy halvány szín, a kormosság a nyak- és a nyeregtájék tollazatában, a tisztátlan szín a vállakon, a szárnytakarón és a háton, a fehér a tollazatban, különösen a farok tollazatában, a szegélyezettség hiányos zöldes fénye. A tyúknál a matt vagy halvány szín, a túl széles vagy hiányos szegély, annak hiányos zöldes fénye.

  Arany kék szegéllyel – A kakas feje aranyszínű, a nyaklebeny aranyvöröstől az aranyig terjed, kékkel vonalkázott. A hát és a válltakaró fényes gesztenyebarna. A nyeregtájék aranyszínű, kékkel vonalkázott. A mell, a has és a comb minden tolla keskeny kék szegélyes, középen aranyvörös. A nagy evezők külső zászlója aranyvörös, a belsők világoskékek. A szárnyszalag kék szegélyű. Az aljtollak kékesszürkék, a farok fényes ibolyakék.
  A tyúk feje aranyszínű. A gallértollak szintén arany, kékkel vonalkázott. A mell, comb, szárny és a hát miden tolla keskeny, barna szegélyű, a tollak közepe aranyvörös. Az aljtollak és a has kékesszürke, a kormánytollak kékek.
  Durva hiba a hiányzó szegély a mellen, a foltos tollak, a fehér aljtollazat.

  Arany, fehér szegélyes – A kakas feje aranyszínű. A gallértollak szintén aranyszínű fehérrel csíkozottak. A váll és a hát aranyvörös. A nyeregtájék aranyszínű keskenyen fehérrel csíkozott. A mell és a comb minden tolla tejszínfehér szegélyű és aranyvörös közepű. A has és az aljtollazat fehér.
  A tyúk feje aranyszínű, a gallértoll szintén aranyszínű, fehérrel csíkozott. A mell, a hát, a comb és a szárnyak minden tolla keskeny fehér szegélyű. A toll közepe aranyvörös. A has, a farok, az aljtollazat tejszínfehér, a farokfedő tollazat az aranyszínű tollközepűnél fehérrel szegélyezett.
  Durva hiba a hiányos szegélyezettség, főleg a mellen, a kékes vagy fehéres nyaklebeny, a kék vagy fekete tollazat a farok tollazatában (kis pöttyözet engedélyezett), a teljes szegély kék tónusa.

   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Tojástermelés a jércéknél már 5-6 hónapos korban elkezdődik, és éves szinten többnyire több mint 200 tojást raknak (nem ideális viszonyok között is 160 db. feletti tojásra számíthatunk), 56-65 g-os tojástömeg mellett. Mindenképpen kiemelkedő a télen nyújtott jó tojásteljesítményük. Könnyen tenyészthető fajta, egy kakassal akár 15 tyúk is tartható, a kelésarány így is eléri a 85-90%-ot. A csibék gyors növekedésűek, betegségekkel szemben ellenállóak, könynyen felnevelhetők. Nagyon mozgékony fajta, ezért tágas kifutóban,vagy udvaron ajánlatos tartani. Szeret repülni, így a kifutót érdemes lehálózni. Füves kifutóban élelmének nagy részét összeszedi. Nem jellemző a kotlás a tyúkokra, de előfordulhat. Kissé harcias, így a nála nagyobb testű tyúkokkal is szembeszáll és sikeresen felveszi a küzdelmet. Előfordulhat náluk, hogy ha unatkoznak, akkor egymásról a tollat csipkedik. Ez csak szűk helyen fordulhat elő. Valamennyire érthető, hiszen izgága, nyugtalan fajta, amelyik sok tojást termel, így rengeteg ásványi anyagot (kalcium, foszfor) elhasznál. Megfelelő vitaminozással, ásványi anyag kiegészítőkkel, illetve unaloműzőként érdemes gaz (zöld) csomókat felfüggeszteni a kifutóban több helyen, így elfoglalják magukat.
   
  Súlykakas2,25 - 3 kg
   tojó1,75 - 2,5 kg

  Gyűrűméretkakas18 mm
   tojó16 mm

  A tenyésztojás minimális tömege56 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Dísztyúkok I | Hozzáadta: Imre (2011-01-22)
  Megtekintések száma: 7198 | Helyezés: 0.0/0