Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1098
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok O

  Oravka

  Oravka 


   kakasKözepes tömegű fajta, kissé szögletes, középhosszú, arányosan széles és mély törzzsel, a hát vonalának irányába valamelyest ereszkedő. 
  Törzse mély széles, jól legömbölyített, közepesen hosszú. Feje középnagy, gyengén ívelt.  Csőre szaruszínű erős, középhosszú. Arca vörös finom pihetollakkal. Szemei élénk tekintetűek, narancssárga színűek. Csőre középhosszú, erős, és szaruszínű. Taréja A wyandotte-hoz hasonló úgynevezett diótaréj, amely élénkvörös színű. Állebenye középhosszú, ovális, mindkettő azonos hosszúságú, ráncok nincsenek rajta. és vörös színű. Füllebenye ovális, középnagy, finoman redőzött, a fejhez tapadó, világospiros színű.
  Nyaka középhosszú, függőlegesen hordott és egyenes.
  Vállai szélesek, erősek. Szárnyai középhosszúak, testhez szorosan simulók. Háta széles, egyenes, a farok felé kissé csapott, az oldalak irányába lekerekített.
  Melle telt, széles, jól izmolt.
  Hastájéka telt, széles és mély. Gazdagon fedett pehelytollakkal és fedőtollakkal.
  Combjai középhosszúak, erősek, izmosak, jól láthatóak. Lábai középhosszúak, egyenesen tartottak, tollatlanok, sárga színűek. Pirosas árnyalatú csíkozás a lábszárán kívánatosak. A színe elhalványulhat a sokat tojó és a tojószezon vége felé tartó tyúkoknál.
  Lábujjai jól szétterpesztettek, nem túl hosszúak, a karmok szaruszínűek. Faroktollai középhosszúak, gazdag tollazatú, széles, 45 fokos szögben  hordott. A kormánytollak, és az ún. nagy sarlótollak hosszúak, szélesek.
  Tollazata bőséges, fényes, a testhez erősen simuló.

  A rövid testalkatot hibának tekintik. Túl magasan hordott farok, fehér füllebenyek, túl nagy taréj, a taréjon vájatok és mélyedések, durva borsózottság és más szemszín, lábszín szintén súlyos hibáknak számítanak
   
  Szín és minta
   
  tojóKét elfogadott színben létezik.
  Sárgásbarna:  A kakas nyaktollazata csillogó sárgásbarna, a háta barna. Nyeregtollazata sötétebb, mint a nyaktoll. A szín átmenet kontraszt nélküli. A fedőtollak barnák világosabb szárral. A tyúkoknál a mell és a has valamivel világosabb árnyalatú, mint a kakasé. A szárny fedőtollai barnák, a másodrendű evezőtollak feketésbarnák. A tyúkoknál a szárnyak is világosabb árnyalatúak, mint a kakasnál.  A kakasok nagy sarlótollai feketék, barna szegéllyel. Középső sarlótollai sötétbarnák, vezértollai feketék. Tyúkoké hasonló színű, de ezek is világosabb árnyalatúak.

  A nem egyenletes, foltos, a világosabb, vagy sötétebb toll szín. A fekete rajz a nyaktollazatban, a farok fekete szín nélkül, fehér esetleg füstszínű pehelytollazat súlyos hibáknak számítanak. Illetve a standard előírásától eltérő színezet, hiányzó világos szárak a tyúknál szintén hibának számítanak.

  Fehér: A tyúk és a kakas egyöntetű fehér, világosfehér színezetű. Pihetollak is fehérek, a láb sárgás, a csőr sárga színezetű.
  Hibának minősül a sárgás toll, vagy egyéb más szín a tollazatban.

   
  Egyedi tulajdonságok
   

  Az Oravka egy új fajta, amelyet gazdasági tulajdonságai szerint szelektáltak elsősorban. Mivel alig 20 éve fogadták el a standard-et, így kevesen ismerik, de egy kitűnő kettős hasznosítású fajta. 180-200 darab barnás héjú tojást tojik évente. A külföldi adatok alapján a növekedési erélye a fajtatiszta plymouth rock tyúkokhoz hasonló. Tehát falusi pecsenyecsirke nevelésre is alkalmas. Alkalmazkodó fajta, így a kertben, udvarban is megkeresi magának az élelme egy részét.


   
  Súlykakas2,8 - 3,3 kg
   tojó2,2 - 2,7 kg

  Gyűrűméretkakas22 mm
   tojó20 mm

  A tenyésztojás minimális tömege55 g

  A tojás színebarnás
  Kategória: Dísztyúkok O | Hozzáadta: Imre (2010-12-25)
  Megtekintések száma: 1616 | Helyezés: 0.0/0