Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1098
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok S

  Sussex

  Sussex 


   kakas Középnagy, széles állású, gesztenye formájú tyúk. Igen zömök, mély tartású. Mellcsonti taréja hosszú, jól berakódott izomzattal. Téglalap alakú teste gazdagon tollazott anélkül, hogy a pehelyképződése számottevő lenne. Nyugodt természetű, bizalmas viselkedésű baromfi.
  Törzse gesztenyeformájú, a mélysége a hosszúságához úgy aránylik, mint az 1:1,5-höz. Vízszintes testtartású, a tojóké kerekdedebb, a kakasoké hosszúkásabb.
  Feje kicsi, széles koponyája van. Az erős tyúkokhoz viszonyítva a fej finomnak tűnik. Arca finom szövetszerkezetű. Szemei sárgától a vörösig terjednek, az utóbbira igyekeznek törekedni. Csőre meglehetősen erős, enyhén ívelt, a hússzíntől a világos szaruszínig mindenben előfordulhat. A hegye jelzett lehet, de nem szabad túl sötétnek lennie. Taréja alig középnagy, egyszerű fűrészelt taréj. Négy-öt csipkéje van, aminek a mélysége a taréj alapjának feléig ér. A fejtetőn csak kevésbé kiemelkedő. Vastag, húsos. Tojóknál egészen kicsi. Állebenye kerek, sima, finom bőrű. Füllebenye lelógó, jól fejlett, vörös színű. A fehér füllebeny hibának számít. Nyaka éppen középhosszú, felfelé haladva szembetűnően elkeskenyedik. A gallértollai jól fejlettek anélkül, hogy durvának hatna. Vállai lekerekítettek, nem előreugrók. Háta különösen a vállaknál elég széles, vízszintes tartású. Nyeregtájéka széles, oldalról nézve lekerekített, semmiféle párnázottságot nem mutathat. Melle mély és széles, elől nem előremélyedt, legömbölyödött. Hastájéka mély és széles, hátrafelé szélesedő. A tojóknál dúsan tollazott. Combjai gazdagon izmoltak, a tojóknál különösen dúsan tollazottak. Lábai közepesen hosszúak, finom csontúak, tollatlanok és pikkelyektől is mentesek. Bőrszíne fehéres, hússzínű. A kakas lábain enyhe vörös csíkozottság elfogadható. Lábujjai egyenesek, jól elállóak. Faroktollai az alapnál lazák és szélesek, elég sok sarlótollal borítottak, és a fedőtollak is tömeget képeznek, széles zászlójuk van. Nem túl puha a tollazat, a rövid kormánytollakat csaknem teljesen fedik a hát fedőtollai. A faroktollakat mind a tyúk, mind a kakas kissé emelten hordja. Tollazata dús, ennek ellenére testhez simuló, a fedőtollak szélesek.

  Az orpingtonra utaló küllemi jegyek, a keskeny könnyű test, a háromszögletű törzs, a lejtős hát, a lapos, hegyesedő mell, a meredek faroktartás, a túl magas, esetleg a túl alacsony állás, a durva csontozat, a tollasláb hibának számít. Súlyosabb mértékben a törzskönyvből kizáró ok is lehet.
   
  Szín és minta
   
  tojóElsősorban a columbian rajzolata (világos, sárga, vörös) ismert, de előfordul vadszínben, szürke-ezüstben és tarkában (pettyesben), porcelán színben is.

  A világos columbian rajzolatú sussex kakasa és tojója
  csaknem azonos rajzolatú és mintázatú. A tollazat alapszíne a tiszta ezüstfehér. Ezen belül a fej ezüstfehér, a nyaktollak széles, mélyfekete, zöldesen csillogó csíkokban hullnak alá. Ez a rajzolat a nyakat körbeveszi úgy, hogy ún. gallér áll elő. A hát elejének tollai a nyaktollak színének megfelelően fekete, cseppszerű rajzolatot mutatnak. A kakasok ágyéktájéka nem mutathat fekete csíkozottságot, de az ágyék (nyeregtájék) észrevehető rajzolata megengedett. A kakas faroktolla tiszta fekete, zöldesen csillogó, a tyúké fehéren szegélyezett, a nagy farokfedőtollak a tyúkoknál fehéren szegélyezettek lehetnek, az evezők feketék. Ám az elsőrendűek fehér tollazatúak és az összezárt szárnyak már fehér benyomást keltenek.

  A sárga columbian mindössze az alapszínben különbözik. Ez szabályszerűen aranysárga, a rajzolat olyan, mint a világos columbiannál.

  A vörös columbian lehetőleg egyöntetűen vörös színtónusú. A farok- és nyaktollaknak, továbbá az evezőknek azonos fekete színeződésűeknek kell lenniük, mint a világos sussexnél, az egész tollazatnak viszont tiszta fényűnek kell mutatkozni. Az aljtollazat vörös, a szürkés még megengedett.


  Egyedi tulajdonságok
   
  A sussex egy barátságos, nyugodt, könnyen szelíddé váló baromfi. Amennyiben megfelelő hellyel rendelkezünk több kakas is tartható együtt, minden gond nélkül. Kezdők számára is ajánlható, egy igazi kettőshasznosítású fajta, kiváló minőségű fehér húsa van.
  Hússzínű lába, fehér bőre miatt az európai országokban némelyek fenntartással kezelik. Ennek ellenére a szakértők szerint alkalmas lenne akár hústípusú keresztezésre is, hiszen ellenálló és gyors növekedésű. A columbian színt megbízhatóan örökíti utódaira, ezért és a fentebb sorolt tulajdonságaiért is a dísztyúktenyésztők körében kedvelt.
  Tojástermelő képessége az első évben 180-200 db/tyúk/év. A viszonylag sok tojás ellenére nagyon könnyen, és jól kotló fajta, mely csibéit odaadóan fel is neveli. A csirkéi élénkek, és elég gyors növekedésűek. Nem kifejezetten repkedős fajta, felülnyitott kifutóban, és szabadtartásban egyaránt jól érzi magát.
   
  Súlykakas4 kg
   tojó3 kg

  Gyűrűméretkakas22 mm
   tojó20 mm

  A tenyésztojás minimális tömege55 g

  A tojás színesárgásbarna
  Kategória: Dísztyúkok S | Hozzáadta: Imre (2011-03-03)
  Megtekintések száma: 3908 | Helyezés: 0.0/0