Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Cikkeim

  Külső élősködők elleni védekezés
  Külső élősködők, paraziták

  Általában kellemetlen dolog, ha a madarainkat külső élősködők lepik el. Vannak akik ezt természetesnek tartják és nem nagyon igyekeznek kiirtani, maximum korlátozzák a paraziták számát. Véleményem szerint nem ez a megfelelő hozzáállás. Ki lehet irtani, de folyamatosan figyelni kell az állományt. A paraziták kiirtását az állomány meghálálja. Megpróbálom felsorolni azokat a szereket, amiket használtam, vagy használok, illetve olyat is amit ugyan nem használtam, de többen is dicsérték.
  Ezeket a szereket a vivőanyagtól függően porozás, permetezés, fürösztés, bőrre csepegtetés útján juttatjuk az állat testére.
  A szerek alkalmazásakor fontos tudnunk, hogy nem mindegyik külső élősködő tartózkodik állandóan a madarakon, némelyek (pl. vérszívó tetvek) csak éjszaka keresik fel őket, napközben az ólban, vagy ketrec réseiben bújnak meg.
  A szerek az ember egészségére is ártalmasak lehetnek. Használjunk célirányos védőfelszerelést (pl. minimum egy gumikesztyűt), és különösen óvakodjunk a szerek szembe kerülésétől, illetve belélegzésétől.
  Manapság egyre inkább tapasztalható, hogy az unió a régi bevált szereket kivonja a forgalomból, közegészségügyi okokra hivatkozva. A megmaradó szerek viszont sokszor önmagukban nem elég erősek ahhoz, hogy minden külső élősködőre egyformán hassanak. Nem tehetünk mást, mint egymás után néhány nappal vagy héttel többféle szert alkalmazunk, így próbálva meg minden élősködőtől megszabadulni. Jó módszer pl. a csepegtető szerek valamelyikét alkalmazva, azzal párhuzamosan (vagy 1-2 nap eltéréssel, hogy ne terheljük nagyon meg a madarak szervezetét) egy rovarölő szerrel permetezést végzünk az ólban.
  Akkor nézzük a szereket a teljesség igénye nélkül.

  Itatható készítmények

  Ekodiár plusz   
  Sokak által dícsért nagyon hasznos készítmény. Sokféle gyógynövényt, természetes alapanyagot tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, és az egész szervezetre jótékony hatással van. Jó hatású lehet a vakcinázások idején is adni, mert a védőoltások hatékonyságát megnövelheti. Fertőző betegségek kiegészítő terápiájaként is igen hasznos.
  A visszajelzések szerint illóolajtartalmánál fogva rendszeres adása visszaszorítja a külső parazitákat is! Igen hasznos segítség lehet növendék állatok felnevelése során is. Mivel tömény oldat, a szokásosnál több vízhez kell keverni, ezért kiadós is.

  Adagolás: 1,5 - 3 ml / 10 liter ivóvíz. A kisebb adagban megelőzésre használható, ilyenkor hosszabb ideig is adhatjuk minden nap. A nagyobb adagot néhány napig egyfolytában, vagy hetente 1-2 alkalommal adjuk.

  Tehát megjegyzem én nem próbáltam és nem is kimondottan a külső paraziták ellen van, de nagyon jó híre van a díszbaromfi és galambtartók között.

  Csepegtethető készítmények

  A csepegtethető készítmények külsőleges alkalmazásánál én a madarak nyakára, tarkójára használom. Figyeljünk arra, hogy a szer közvetlenül a bőrre jusson, ne pedig a tollakra. Ha galambokon használjuk, akkor a kezelés után pár napig a galambok fürdetése nem célszerű, mert a fürdővíz csökkentheti a szer hatékonyságát.

  DRH-Ivermectin

  Mint a neve is mutatja ivermectin tartalmú készítmény.  Bőrre cseppentve elsősorban a külső élősködőkre hat. Sikeresen alkalmaztam madártetű és tolltetű ellen is.

  Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásos. Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk. A kétféle kezelés között ajánlatos 1-2 hetet kivárni.

  Ne használjuk a tenyészidőszak (tojásrakás) és a vedlés alatt, és közvetlenül előttük se. Élelmiszer előállítására használt állatoknál ne használjuk, főleg tojótyúkoknál.
  Adagolás: Külsőleg, a bőrre cseppentve, általános adagja 0,2-0,4 mg ivermektin testtömeg kilogrammonként. A készítmény 1 cseppje 125-250 gramm testtömegű állat kezelésére alkalmas.
  Ne alkalmazzuk a készítményt 125 grammnál kisebb testtömegű, vagy 10 naposnál fiatalabb állatokon. Használat előtt fel kell rázni.
  Léteznek még hasonló szerek

  SH-Ivermectin
  SH-Ivermectin light

  Ezek is Ivermectin tartalmú készítmények. Használatuk többé kevésbé megegyezik a fenti készítménnyel. Mint minden készítménynél itt is ajánlatos a használati utasításukat elolvasni, mivel előfordulhat, hogy az új készítmények adagolása nem egyezik meg a régebbivel.
  Kiemelném, hogy az SH-Ivermectin light 5 ml kiszerelés egy cseppje 2 dekagramm élősúlyra adható, vagyis apró termetű díszmadarakon, akár pintyeken is használható.

  Fürdetőszerek, rovarirtó permetszerek

  Neostomosan

  Széles és viszonylag tartós hatású rovarölőszer. Előnye, hogy hígítás után a madarakkal közvetlenül is érintkezhet, pl. fürösztés formájában. A kacsák simán megfürdenek benne, de a galambok például önként nem fürdenek meg benne, úgy kell őket belemártani. Tyúkokat, fácánokat is meglehet  fürdetni benne, de lehetőleg szép időben tegyük ezt. Az ólak, ketrecek  permetezésére is kiváló, természetesen ügyelve arra, hogy szembe-légutakba ne kerüljön.
  Alkalmazás: Fürdetéshez 5 ml / 1-2 liter víz. Permetezéshez is jó ez az arány. Ha az ól üres és pár napig nem is lesz benne állomány, akkor a permetlét készíthetjük töményebre is.
  Erős szaga van, így kotláskor nem javasolt az alkalmazása, mert esetleg, annyira zavarhatja a madarat, hogy leszáll a fészekről.

  Unifosz 50 EC

  Ez egy növényvédelmi szer, amit raktárak élőskőinek irtására is használnak. Ezt a szert főleg a húscsirke nevelésnél használtam, a turnusok közötti fertőtlenítéskor, ezzel permeteztem ki az ólakat. Az állatokat kiteszem (illetve kivágom), kitakarítok, meszelek és 10 ml unifosz-t teszek 2,5 l vízbe, majd permetezek. Kb. 2 óra múlva kereszthuzatos szellőzést alkalmazok. 24-48 óra után mehet bele az újabb állomány. Természetesen más ólak takarításához is használom, de az állatokat ki kell terelni, mivel ez egy erős szer!

  Sajnálatos, hogy az EU újabban kivonatta ezt a szert is, így most a Decis 2,5 EC-t használom helyette. Ebből 1 ampullát teszek 8 l vízbe. Többit ugyanúgy csinálom, mint az Unifosznál.

  Porozószerek

  Blotic-B por

  Kb. 6 éve használom ezt a porozószert. Az van ráírva, hogy az állatra nem alkalmazható, de ha kell állatra is szórom, soha nem volt bajuk. Arra figyelek, hogy a fejükre nem szórom, fiatal állatot nem szórok be vele. Csak a testre és a nyakra szórom, aztán szépen beledörzsölöm a tollak közé. Galamboknál, tyúkoknál is ezt használtam. A fészkelőhelyekhez, tojófészkekhez tökéletesen megfelel.

  Piretrin por

  Szintén porozószer, használata megegyezik a Blotic-B porral, viszont ezt a leírás szerint a madarakra is alkalmazhassuk.  Nedves felületre ne használjuk, mert összecsomósodva hatását veszti.
  Alkalmazása alatt vigyázzunk arra, hogy ne lélegezzük be a szállongó port.
  Kategória: Cikkeim | Hozzáadta: Aldric (2010-03-09)
  Megtekintések száma: 16582 | Helyezés: 0.0/0