Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1098
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Ludak

  Bütykös lúd

  Bütykös lúd


   bütykös lúd A vadas színű, barna bütykös lúd külleme csaknem megegyezik az elődjével (lásd vad hattyúlúd), csak a homlokdudor jelenik meg rajta. A legfeltűnőbb bélyeg ez a homlokon látható szaruképződmény. A gúnárok és az idősebb állatok homlokbütyke nagyobb, mint a tojóké és a fiataloké, képződése a növendékeknél csak születésük évének őszén indul meg. A bütykös lúd ősén, a hattyúlúdon nem található homlokdudor, így felvetődik a kérdés, hogy a domesztikáció folyamatában hogyan keletkezett.
  Vad formájukkal egyezően trombitahangjuk van, a nőivarú állatoknak egy terccel mélyebb, mint a hímeké. Együttes tartás esetén a többi házilúd-fajták elkülönülnek tőlük, hacsak nem együtt nevelték őket. A bütykös lúd jó legelő.
  Civakodásuk és veszekedésük miatt az állományt összetartó erő csekély. Az európai házi ludakkal szemben szeretnek a vízen tartózkodni, sokszor fürdenek és mártóznak meg benne.
   
  Szín és  minta
   
  A bütykös ludat vadas színű és tiszta fehér változatában tenyésztik.

  A vadas, barna változatban alapszínként a szürke uralkodik, enyhén barnás tónussal. A nagytollak fehéren szegélyezettek. A nyak elülső felülete a mell felső részétől a szemekig fehér. A fejtető barna. Innen kiindulva az egész nyakháton keskeny sáv, az ún. nyakcsík húzódik végig. Az arcnak a csőrrel és bütyökkel határos részén egy vékony, fehér gyűrű látható. A farok és a has fehér, a csűr és a bütyök fekete, a lábszár színe sötét narancsvörös, a szem sötétbarna.

  A tiszta fehér változat tollazata egységesen fehér, csőre, lábszára és a bütyök sárgásvörös, a szemek színe kék.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Kiváló szaporaság (50-60 tojás/tojó, kiemelkedő keltethetőség), gyenge hústermelő képesség, kedvezőtlen húsformák, de előnyös húsminőség jellemzi.
   
  Súlygúnár5,5 kg
   tojó4,5 kg

  Kategória: Ludak | Hozzáadta: Imre (2010-11-29)
  Megtekintések száma: 8532 | Helyezés: 0.0/0