Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1096
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Normál (óriás) dísztyúkok

  Ezüst Itáliai


  Olaszországból származik a régi rómaiak korából. Egyik legelterjedtebb fajta a világon és osztályán belül a legtöbb színben tenyésztik. Könnyű típusú baromfi, ám ne keverjük össze a törpetyúkkal, hiszen a jércék súlya 1,74-2,50 kg, míg a kakasoké 2,25-3,00 kg. Nagyon korán, már 5 hónapos korában elkezdi tojni fehér héjú, ám intenzív sárgájú tojását. Tojógépeknek is nevezik egyes helyeken őket. Amennyiben biztosítjuk számukra a legalább 5 Celzius fokos hőmérsékletet és a 12 órányi fényt, évi tojáshozamuk könnyen megközelítheti a 300-at is. Átlagos háztáji tartás mellett is bőven 200 db. felett teljesít. A betegségekkel szemben ellenálló fajta. Mozgékonysága lévén nem kedveli a bezártságot (bár volierekben is eredményesen tarthatók). Nagyon jó élelemkereső, ami abban nyilvánul meg, hogy a szabadban élelmének akár a felét is összegyűjti.  Ha zárva kívánjuk tartani őket, akkor figyeljünk a volier lefedésére, mivel nagyon jól repül és szeret is repülni. Szűk helyen kicsit izgágák és a tyúkok kergetik egymást.

  Az Ezüst itáliai kakas feje és a sörénye ezüstfehér, fekete mezővel a tolltengely fehér. A hát ezüstfehér, a mellkas és a comb fekete, lehet vékony fehér széllel is. Ránézésre úgy tűnik, mintha egész testét egy fehér palást takarná.


  A jércéken a szürke szín a domináns, kivételt képez a begy és a mellkas, amely pirosas barna, a fej, a sörény ezüstfehér, fekete mezővel. Kimondottan nagytaréjú fajta. A jércék taréjának egy része oldalra dől. A napos csibék színe hasonlít a kikelt vadfácánokéra és fürjekre.


  A fajtáról itt találhatunk még színenként leírást.

  Kategória: Normál (óriás) dísztyúkok | Hozzáadta: Aldric (2010-03-09)
  Megtekintések száma: 5019 | Helyezés: 0.0/0