Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Normál (óriás) dísztyúkok

  Ezüst wyandotte  A közepesen nehéz baromfifajtához tartozik. 1883-ban Amerikában tenyésztették ki, mint gazdasági tyúkot. Gyorsan nő, jól tojik. Ennek és 15 színváltozatának köszönheti népszerűségét.  Nyugodt, békés fajta, jól kotlik és jól neveli a csibéket. Valószínűleg az ezüst hamburgi és a sötét brahma keresztezésével alakították ki a fajtát. Még azt tartják, hogy a cochin és a sebright fajtákat is bevonták a fajta kialakításába.

  "E fajta gazdasági értéke igen nagy, bár a bőr, zsír és lábszárszín sárga, mégis jó húst szolgáltatnak az egyes egyedek, főleg azonban különösen jó tojóképességükkel tűnnek fel és a legkülönbözőbb tojóversenyeken igen gyakran mint győztesek szerepelnek, kivált a fehér wyandottenek." (forrás wikipedia)

  Bár fehér színben nincs wyandotte-m (még), de szerintem az itáliai többet tojik náluk. Sokak szerint a képen is látható ezüst wyandotte-k a legmutatósabbak (a fehér alapú tollazatot fekete szegély díszíti). A kakas feje fehér, dió taréjjal, a nyak és a sörény tiszta fehér, de lehet fekete mezővel is. A begytől a combig a tollakon egyforma fekete mező van. A combon a tollak nagyok szélesek és széles a szegély is. A farok fekete, a lábak sárgák, a csőr szaru színű.  7-8 hónapos korában kezd tojni. 1 kakassal 5-6 tyúk párosítható, így számíthatunk a legnagyobb mennyiségű termékeny tojásra. A napos csibék a csőrtől a homlokig fehér színűek, a fejtető sötétbarna, a szárnyak szürkésfehérek, a has világosszürke, a test többi része sötétszürke. Kitollasodáskor kapják a már ismertetett színeket, mintákat.

  Testsúly kakasok esetében: 3,5-4 kg, tyúkoknál: 3-3,5 kg. Tojáshozam: 180 db/év Sok helyen azt olvasom, hogy a tojáshéj fehér színű. Nálam sárgásbarna, de ha adok tojótápot akkor barna.

  Nekem a kedvenc fajtám
  Kategória: Normál (óriás) dísztyúkok | Hozzáadta: Aldric (2010-03-09)
  Megtekintések száma: 6717 | Helyezés: 0.0/0