Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1096
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Páva

  Argus páva
  Argus páva (Argusianus argus)

    Argus páva

     A madarak osztályán belül a tyúkalkatúak rendjében és a fácánfélék családjába tartozó Argusianus nem egyetlen faja, melyet Constantine Samuel Rafinesque 1815-ben fedezett fel. Két alfaja van az Argusianus argus argus és az Argusianus argus grayi. Több szakirodalom és tenyésztő e fajt sokkal inkább fácánnak tartja, mint pávának, ami némileg érthető, mert inkább hasonlít fácánra, mint pávára, de ez tényen nem változtat, miszerint a tudomány páva fajként emlegeti!

     Csőre megnyúlt, gyönge, csúcsán alig boltozott. Lábai hosszúak, sarkantyútlanok. A kakas 12 igen széles farok tolla feltűnően hosszú, különösen a két középső toll nyúlik ki nagyon. Egész hossza 170–180 cm, amiből a középső farktollakra 120 cm esik. A tojó jóval kisebb és egyszerűbb színezetű. Minden más madárnemzetségtől különbözik, méghozzá abban, hogy elsőrendű evezőtollaik nagyon rövidek, míg a másodrendű evezők rendkívül hosszúak, hegyük felé kiszélesedők. E tollak pávaszemekhez hasonló foltokkal díszített. A kakas szárnyai felborzolásával, teregetésével egy legyezőformát alkot és dörgéssel udvarol a tojónak. Egy kakas több tojóval is párosodik és a kongói pávával ellentétben nem vesz részt a csibék felnevelésében. A tojó 3-4 tojást rak, melyekből 25 nap után kelnek ki a csibék. Magvakkal, rovarokkal, puhatestűekkel és levelekkel táplálkozik.

   argus páva lelőhelye

     Élőhelye Borneó, Maláj-félsziget, Szumátra, Délkelet-Ázsia sűrű dzsungelei. Nagyon ritkán találni magán tenyésztőknél, annál is inkább, mert a kongói pávához hasonló okok miatt veszélyeztettet faj. Egyik legnevesebb tenyésztője e fajnak az Amerikai Egyesült Államokban élő Clifton Nicholson Jr. Elmondása alapján egy nagyon nyugodt, szelíd madár, könnyű kézbe venni. Legnagyobb gond e fajjal, hogy rendkívül hő igényes, mely az északi féltekén élő tenyésztőnek elég drága tartást okoz. Első madarait 1984-ben szerezte Charlie Sivelle-től. Jelenleg, mind két tenyésztő a beltenyésztés gondjaival küszködik, mert nem tudnak beszerezni idegen madarakat. Védett faj.

  2010. Kökény Krisztián


  Kakas násztánca a tojónak

  Kategória: Páva | Hozzáadta: Krizsok (2010-11-29) | Szerző: Kökény Krisztián E
  Megtekintések száma: 2565 | Helyezés: 0.0/0