Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1098
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Páva

  Páva variációk
  Pávák a világon


    A pávát a madarak királyának szokták nevezni, de ez nem is csoda, hisz az egyik, ha csak nem a legpompásabb díszmadár. Erről a madárfajról mégis keveset tudnak a hazai tenyésztők és egy-egy madárról helytelen kijelentéseket tesznek. Ezek megcáfolása érdekében nem kis vállalkozásra adtam a fejem, mint, hogy a létező összes páva fajt, fajtát és színváltozatot összegyűjtöm és rendszerezem azokat. Alapos irodalmi és gyakorlati kutatást végeztem, melyek jelentős eredményeket hoztak, de igazán meglepő eredményeket Németországban, Angliában, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban találtam. A Nyugat európai tenyésztők valamivel többet tudnak a különböző pávafajtákról, mint kis hazánk páva tartói, de még az ő tudásuk is hiányos e madarak tekintetében. Több hazai pávatartó csak az indiai pávát ismeri néhány színváltozatában, mint kék, fehér, tarka, feketeszárnyú, illetve páran ismerik a zöld pávát. Az utóbbit több tenyésztő és a szakirodalmak egy része új fajtának tartja és hol indokínainak, hol burmainak, hol pedig jávainak hívja. Ami még rosszabb, hogy van, aki azt említi, hogy a zöld páva az indiai egyik színváltozata. A páva fajok és előforduló színvariációk tekintetében igen nagy a változatosság.

   
  Ismertebbek

     Az indiai páva (Pavo cristatus) a legelterjedtebb páva faj, melyet Carolus Linnaeus ismertebb nevén Carl von Linné rendszerezett 1758-ban. E fajjal minden állatkertben találkozhatunk, de többnyire csak a hagyományos kék változatával. Valóság az, hogy több száz variációban létezik! Egyes szakirodalmak csak színvariációknak, mások ezeket fajtának nevezik. Azt, hogy az első indiai pávák mikor kerültek Európába, nem tudjuk. A római császárok lakomáin már nagy szerepet játszott. Vitellius és Heliogabalus asztalán hatalmas tálakban, India legdrágább fűszereivel készített pávavelőt és nyelveket szolgáltak fel a vendégeknek. Németországban és Angliában a XIV. és XV. században még nagyon ritka volt. Az angol nemesség gazdagságát azzal fitogtatta, hogy a nagyobb lakomák alkalmával pávasültet szolgáltatott fel, amely szemes farktollaival volt ékesítve és az akkor még szintén ritka szilvával volt körítve. Ízletes húsát még a múlt században is fogyasztották és érthetetlen, hogy miért szorult ki teljesen a konyhákból. Az 1890-es években Magyarország egyetlen vadászterületén, a Győr-Moson-Sopron megyei Szanyban élt elvadultan, azonban elvadulása nem volt tökéletes.
     A zöld páva (Pavo muticus) egy különálló faj nem pedig újfajta, mely több külső jegyében is jelentősen eltér az indiai rokonától. Lábai hosszabbak, teste vékonyabb, koronája pedig keskenyebb és felfelé egyenesedő nem terül úgy szét, mint az indiainak. E fajnak három alfaja létezik, mint a jávai (Pavo muticus muticus), burmai (Pavo muticus specifier) és indo-kínai (Pavo muticus imperator). Az előbb felsoroltak tehát nem a zöld páva, különböző elnevezései, hanem annak alfajai. A három alfajt hozzá nem értő, de még olykor tapasztalt tenyésztőknek is nehéz megkülönbözetni egymástól. Eddigi tapasztalataim szerint tél szigorát kevésbé veszi, mint ahogy azt sok tenyésztő állítja. Még akkor is, ha meleg ólban húzhatná meg magát, kemény hidegben is a nyáron megszokott, kimagasló helyen éjszakázik. Nem egyszer találtam madaraim behavazva a fák tetején kitűnő egészségnek örvendve.
  tezik egy úgynevezett spaldind páva, mely nevét Mrs. Keith Spaldinról kapta. Ő volt az első, aki Kaliforniában sikeresen keresztezte a Pavo cristatust és a Pavo Muticust. A spalding páva a szakirodalmak szerint is tehát nem faj, nem fajta, hanem egy hibrid, mely szaporodásra képes utódokat tud nemzeni. Küllemét tekintve mind az indiai mind a zöld páva jegyei fellelhetők rajta, színezete a két faj színezetének keveredéséből létrejött különleges szín.

  Ritkaságok

     Van még két páva faj, melyről nagyon kevesen tudnak az egyik a kongói páva (Afropavo congensis). A másik kevésbé ismert faj az argus páva (Argusianus argus), melyet Constantine Samuel Rafinesque 1815-ben fedezett fel. Két alfaja van az Argusianus argus argus és az Argusianus argus grayi.
  A két fajjal külön fejezetben foglalkozom.

  Színek a pávákon

     A kutatás alapján kijelenthetem, hogy közel 120 különböző színváltozatú pávát tudtam összeszedni és rendszerezni, melyeket volt szerencsém látni is. Ezt a listát az Amerikai Egyesült Államokban található Pávatartók Egyesületének segítségével kiegészíthettem. Érdekes, hogy az addig 185 színváltozatot említő listájuk az eltérő színű egyedeket nem színváltozatnak, hanem más fajtának említette és említi mind a mai napig. A vizsgálat végeredményeként 225 variációt tudnak a tenyésztők megkülönböztetni. Ez a szám variáció az indiai, a zöld és három alfaja, valamint a spalding pávából jön össze. A zöld pávának színvariációi nincsenek, viszont az indiai páva esetében több színről beszélhetünk, melyek kék, fehér, cameo, charcoal (fahamu), bíbor (lila), bronz, barack (arany), opál, midnight (éjsötét), jade, taupe (szürkésbarna), sonja viola. A spalding páva a két faj keveredéséből származó sajátos színe (spalding szín) mellett az előbb felsoroltak is fellelhetők a kék szín kivételével.
  Öt különböző mintázat lehetséges. Van a vad szárnyú, melynek szárnya csíkozott és a fekete szárnyú, mely a különböző színeknél nem feltétlenül jelent feketét, hanem csak egyszínű és csík nélküli úgynevezett teli szárnyat. Van a fehér szemes farkú, mely farkán a szemfoltok fehérek, létezik a tarka, mely bármely színnél előfordulhat lényeg, hogy kevesebb a fehér folt a madarakon és ezüst tarka, mely variáció esetében több a fehér szín az állatokon. Ezek a mintázatok a következő képen variálódhatnak: vadszárnyú, vadszárnyú tarka, vadszárnyú fehér szemes, vadszárnyú tarka fehér szemes, vadszárnyú ezüst tarka, sötétszárnyú, sötétszárnyú tarka, sötétszárnyú fehér szemes, sötétszárnyú tarka fehér szemes, sötétszárnyú ezüst tarka, spalding, spalding tarka, spalding fehér szemes, spalding tarka fehér szemes, spalding ezüst tarka, spalding sötétszárnyú, spalding sötétszárnyú tarka, spalding sötétszárnyú fehér szemes, spalding sötétszárnyú tarka fehér szemes, spalding sötétszárnyú ezüst tarka. Így a kombinációk a színekkel variálódva adják a 225 színváltozatot, melyek a következők:

  Zöld páva:

  Zöld indo-kínai
  Zöld jávai
  Zöld burmai

  Indiai páva:

  Kék vadszárnyú
  Kék vadszárnyú tarka
  Kék vadszárnyú fehér szemes
  Kék vadszárnyú tarka fehér szemes
  Kék vadszárnyú ezüst tarka
  Kék sötétszárnyú
  Kék sötétszárnyú tarka
  Kék sötétszárnyú fehér szemes
  Kék sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Kék ezüst tarka
  Fehér
  Cameo vadszárnyú
  Cameo vadszárnyú tarka
  Cameo vadszárnyú fehér szemes
  Cameo vadszárnyú tarka fehér szemes
  Cameo vadszárnyú ezüst tarka
  Cameo sötétszárnyú
  Cameo sötétszárnyú tarka
  Cameo sötétszárnyú fehér szemes
  Cameo sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Cameo sötétszárnyú ezüst tarka
  Bíbor vadszárnyú
  Bíbor vadszárnyú tarka
  Bíbor vadszárnyú fehér szemes
  Bíbor vadszárnyú tarka fehér szemes
  Bíbor vadszárnyú ezüst tarka
  Bíbor sötétszárnyú
  Bíbor sötétszárnyú tarka
  Bíbor sötétszárnyú fehér szemes
  Bíbor sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Bíbor sötétszárnyú ezüst tarka
  Bronz vadszárnyú
  Bronz vadszárnyú tarka
  Bronz vadszárnyú fehér szemes
  Bronz vadszárnyú tarka fehér szemes
  Bronz vadszárnyú ezüst tarka
  Bronz sötétszárnyú (fekete)
  Bronz sötétszárnyú tarka
  Bronz sötétszárnyú fehér szemes
  Bronz sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Bronz sötétszárnyú ezüst tarka
  Barack vadszárnyú
  Barack vadszárnyú tarka
  Barack vadszárnyú fehér szemes
  Barack vadszárnyú tarka fehér szemes
  Barack vadszárnyú ezüst tarka
  Barack sötétszárnyú
  Barack sötétszárnyú tarka
  Barack sötétszárnyú fehér szemes
  Barack sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Barack sötétszárnyú ezüst tarka
  Fahamu vadszárnyú
  Fahamu vadszárnyú tarka
  Fahamu vadszárnyú fehér szemes
  Fahamu vadszárnyú tarka fehér szemes
  Fahamu vadszárnyú ezüst tarka
  Fahamu sötétszárnyú
  Fahamu sötétszárnyú tarka
  Fahamu sötétszárnyú fehér szemes
  Fahamu sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Fahamu sötétszárnyú ezüst tarka
  Opál vadszárnyú
  Opál vadszárnyú tarka
  Opál vadszárnyú fehér szemes
  Opál vadszárnyú tarka fehér szemes
  Opál vadszárnyú ezüst tarka
  Opál sötétszárnyú
  Opál sötétszárnyú tarka
  Opál sötétszárnyú fehér szemes
  Opál sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Opál sötétszárnyú ezüst tarka
  Midnight vadszárnyú
  Midnight vadszárnyú tarka
  Midnight vadszárnyú fehér szemes
  Midnight vadszárnyú tarka fehér szemes
  Midnight vadszárnyú ezüst tarka
  Midnight sötétszárnyú
  Midnight sötétszárnyú tarka
  Midnight sötétszárnyú fehér szemes
  Midnight sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Midnight sötétszárnyú ezüst tarka
  Jade vadszárnyú
  Jade vadszárnyú tarka
  Jade vadszárnyú fehér szemes
  Jade vadszárnyú tarka fehér szemes
  Jade vadszárnyú ezüst tarka
  Jade sötétszárnyú
  Jade sötétszárnyú tarka
  Jade sötétszárnyú fehér szemes
  Jade sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Jade sötétszárnyú ezüst tarka
  Taupe vadszárnyú
  Taupe vadszárnyú tarka
  Taupe vadszárnyú fehér szemes
  Taupe vadszárnyú tarka fehér szemes
  Taupe vadszárnyú ezüst tarka
  Taupe sötétszárnyú
  Taupe sötétszárnyú tarka
  Taupe sötétszárnyú fehér szemes
  Taupe sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Taupe sötétszárnyú ezüst tarka
  Sonja viola vadszárnyú
  Sonja viola vadszárnyú tarka
  Sonja viola vadszárnyú fehér szemes
  Sonja viola vadszárnyú tarka fehér szemes
  Sonja viola vadszárnyú ezüst tarka
  Sonja viola sötétszárnyú
  Sonja viola sötétszárnyú tarka
  Sonja viola sötétszárnyú fehér szemes
  Sonja viola sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Sonja viola sötétszárnyú ezüst tarka
  Spalding páva:
  Spalding vadszárnyú
  Spalding vadszárnyú tarka
  Spalding vadszárnyú fehér szemes
  Spalding vadszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding vadszárnyú ezüst tarka
  Spalding sötétszárnyú
  Spalding sötétszárnyú tarka
  Spalding sötétszárnyú fehér szemes
  Spalding sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding sötétszárnyú ezüst tarka
  Spalding Fehér
  Spalding Cameo vadszárnyú
  Spalding Cameo vadszárnyú tarka
  Spalding Cameo vadszárnyú fehér szemes
  Spalding Cameo vadszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Cameo vadszárnyú ezüst tarka
  Spalding Cameo sötétszárnyú
  Spalding Cameo sötétszárnyú tarka
  Spalding Cameo sötétszárnyú fehér szemes
  Spalding Cameo sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Cameo sötétszárnyú ezüst tarka
  Spalding Bíbor vadszárnyú
  Spalding Bíbor vadszárnyú tarka
  Spalding Bíbor vadszárnyú fehér szemes
  Spalding Bíbor vadszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Bíbor vadszárnyú ezüst tarka
  Spalding Bíbor sötétszárnyú
  Spalding Bíbor sötétszárnyú tarka
  Spalding Bíbor sötétszárnyú fehér szemes
  Spalding Bíbor sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Bíbor sötétszárnyú ezüst tarka
  Spalding Bronz vadszárnyú
  Spalding Bronz vadszárnyú tarka
  Spalding Bronz vadszárnyú fehér szemes
  Spalding Bronz vadszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Bronz vadszárnyú ezüst tarka
  Spalding Bronz sötétszárnyú
  Spalding Bronz sötétszárnyú tarka
  Spalding Bronz sötétszárnyú fehér szemes
  Spalding Bronz sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Bronz sötétszárnyú ezüst tarka
  Spalding Barack vadszárnyú
  Spalding Barack vadszárnyú tarka
  Spalding Barack vadszárnyú fehér szemes
  Spalding Barack vadszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Barack vadszárnyú ezüst tarka
  Spalding Barack sötétszárnyú
  Spalding Barack sötétszárnyú tarka
  Spalding Barack sötétszárnyú fehér szemes
  Spalding Barack sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Barack sötétszárnyú ezüst tarka
  Spalding Fahamu vadszárnyú
  Spalding Fahamu vadszárnyú tarka
  Spalding Fahamu vadszárnyú fehér szemes
  Spalding Fahamu vadszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Fahamu vadszárnyú ezüst tarka
  Spalding Fahamu sötétszárnyú
  Spalding Fahamu sötétszárnyú tarka
  Spalding Fahamu sötétszárnyú fehér szemes
  Spalding Fahamu sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Fahamu sötétszárnyú ezüst tarka
  Spalding Opál vadszárnyú
  Spalding Opál vadszárnyú tarka
  Spalding Opál vadszárnyú fehér szemes
  Spalding Opál vadszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Opál vadszárnyú ezüst tarka
  Spalding Opál sötétszárnyú
  Spalding Opál sötétszárnyú tarka
  Spalding Opál sötétszárnyú fehér szemes
  Spalding Opál sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Opál sötétszárnyú ezüst tarka
  Spalding Midnight vadszárnyú
  Spalding Midnight vadszárnyú tarka
  Spalding Midnight vadszárnyú fehér szemes
  Spalding Midnight vadszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Midnight vadszárnyú ezüst tarka
  Spalding Midnight sötétszárnyú
  Spalding Midnight sötétszárnyú tarka
  Spalding Midnight sötétszárnyú fehér szemes
  Spalding Midnight sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Midnight sötétszárnyú ezüst tarka
  Spalding Jade vadszárnyú
  Spalding Jade vadszárnyú tarka
  Spalding Jade vadszárnyú fehér szemes
  Spalding Jade vadszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Jade vadszárnyú ezüst tarka
  Spalding Jade sötétszárnyú
  Spalding Jade sötétszárnyú tarka
  Spalding Jade sötétszárnyú fehér szemes
  Spalding Jade sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Jade sötétszárnyú ezüst tarka
  Spalding Taupe vadszárnyú
  Spalding Taupe vadszárnyú tarka
  Spalding Taupe vadszárnyú fehér szemes
  Spalding Taupe vadszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Taupe vadszárnyú ezüst tarka
  Spalding Taupe sötétszárnyú
  Spalding Taupe sötétszárnyú tarka
  Spalding Taupe sötétszárnyú fehér szemes
  Spalding Taupe sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Taupe sötétszárnyú ezüst tarka
  Spalding Sonja viola vadszárnyú
  Spalding Sonja viola vadszárnyú tarka
  Spalding Sonja viola vadszárnyú fehér szemes
  Spalding Sonja viola vadszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Sonja viola vadszárnyú ezüst tarka
  Spalding Sonja viola sötétszárnyú
  Spalding Sonja viola sötétszárnyú tarka
  Spalding Sonja viola sötétszárnyú fehér szemes
  Spalding Sonja viola sötétszárnyú tarka fehér szemes
  Spalding Sonja viola sötétszárnyú ezüst tarka

  Kategória: Páva | Hozzáadta: Krizsok (2011-03-01) | Szerző: Kökény Krisztián
  Megtekintések száma: 4290 | Helyezés: 5.0/1