Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok A

  Antwerpeni szakállas törpetyúk
   

  Antwerpeni szakállas törpetyúk


  Fogolyszínű, kakasSzakmai cikkekben a "kis termet", "bizarr forma", "eleven", "furcsa", "alkalmazkodó", "eleven", "tömzsi és széles kis tyúk előretolt, ballonszerű mellel" stb. jellemzőket használják erre a fatára, csupa találó jellemző erre a törpetyúkra. Az antwerpeniek chabo-módra egyenesen tartják a farkukat, kormánytollaikat szétterülve; az ejtett szárnytartás is hasonló. A test elülső része (nyak, mell, a hát eleje) a test hátsó részével szemben erősen fejlett, és dús tollazatú. Különösen a nyaktájék telt és igen domború, a mellét kicsit magasan hordja, de ennek is jó domborúnak kell lennie, a meglehetősen széles, emellett kerek fej hátrahajlik. A törzs széles és rövid legyen, az elülső része jól felegyenesedik. Az elöl széles és kellően gyöngyös rózsataraj hátrfelé követi a tarkó vonalát. Tipikus a rövid, hajlott csőr és a hosszúkás-ovális, szét nem váló áll- és pofaszakáll is. Ennek megfelel a hátul sörényszerűen meghosszabodott nyaktollazat az inkább ritkább tollazatú hátsó résszel, a nyereg és a farok tollazatával szemben. A szem színe barna, narancssárga és piros a színváltozattól függően. A viszonylag alacsony és széles állást a rövid, erős combok és az alig középhosszú, világos szürkéskék-sötét palakék (a tollszínnek megfelkően) lábak alkotják.
   
  Szín és minta
   
  Karvalyszínű, tyúkSzín- és mintaválasztéka gazdag: fekete, fehér, gyöngyszürke, karvalyszínű, fogolyszínű, kékfogoly színű, fekete-fehér tarka, porcelánszínű, sárga-columbia, kékszegélyű, kék porcelánszínű és vörös nyergű. Újonnan kitenyésztettek közül a világosat, az ezüstszínűt és az aranynyakút lehet megemlíteni. A fogolyszínűek meleg, aranysárga színárnyalatúak. A kakasok szárny- és háttollai sötét aranybarnák, a szárnyszélhez közel vörösesbarnák a tollmezők. Ezekívül a fahéjbarna szegélyű fekete szárnyak jellemzőek még erre a színváltozatra. A szakáll és a mell színe aranysárga. A tojó alsó fele aranysárga, háta selymesen csillog, középen aranyszínű erezet látható. A feketék, fehérek, karvalyszínűek, sárga-columbiák, fekete-fehér tarkák és a vörös nyergűek megfelelnek más fajták színváltozatainak. A gyöngyszürkék kakasai finom szürkéskékek sötétebb dísztollakkal. A kék antwerpeniek a törpe andalúziaihoz hasonlóan sötét szegélyű, kifejezett galambkék színűek. A szép kékfogoly színűek nagyon nehezen tenyészthetők. Szakértő tenyésztőknél is sok hibás színű fordul elő. A fogolyszínűek fekete színe itt kék, a sárga és barna színárnyalatok pasztellszerűen kivilágosodnak.

  Ehhez jöttek még: ezüst feketeszegélyű, világos gyöngyszürke-fehér tarka, ezüstnyakú és a sárga.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Az antwerpewni szakállas törpék olyanok, mint a gnómok. Különösen a szakállképződés, a tipegő járás és az élénk temperamentum járul hozzá ehhez a benyomáshoz. A különböző színváltozatok sokaságából mindenki talál ízlésének megfelelőt. Ez a fajta nagyobb kifutó nélkül, korlátozott helyviszonyok mellett is tartható és tenyészthető.
   
  Súlykakas0,7 kg
   tojó0,6 kg

  Gyűrűméretkakas11 mm
   tojó9 mm

  A tenyésztojás minimális tömege25 g

  A tojás színesárgásfehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok A | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1917 | Helyezés: 0.0/0