Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok A

  Törpe alsó-rajnai


   

  Törpe alsó-rajnai


  Nyírfaszínű, kakasA test arányai szélesek, lekerekítettek és dobozalakúak legyenek. Ehhez tartozik a folyamatosan emelkedő, enyhén domborodó, a faroktájékba lendületesen átmenő hátvonal, a telt és széles mell és a terjedelmes hastájék alkotta alsó vonal. A tulajdonképpeni hát kb. három ujjnál ne legyen szélesebb. A fartájék csak középhosszú, de elég széles és gazdag tollazatú, főleg a kakasnak erősek a kormánytollai és oldaról zártak a sarlótollai anélkül, hogy az itáliaihoz hasonló hosszúságúak lennének. A tojó mell- és hastájéka még kifejezettebb; vállai és a hát emelkedője nála is széles legyen. Farktollait a tojó kissé nyitva hordja. A fejpontok egyszerűek: közepes méretű, egyenes fűrésztaraj, lehetőleg kis, piros fül- és toroklebenek és narancspiros szemek Ügyelni kell a finom csontozatú, hússzínű lábakra.
   
  Szín és minta
   
  Kék karvalyszínű, tyúkTörpe alsó-rajnai tyúk kék karvalyszínű, nyírfaszínű, kék, sárga karvaykszínű, kék nyírfaszínű és kék narancssárga-mellű változatokban létezik. A kék karvalyszínű változat az összes törpetyúk-fajta közt egyedi. A karvalyminta kékesszürke, semmi esetre sem lehet fekete, szürke, élesen elhatárolódott, hanem inkább elmosódott. A kakas nyaka és nyeregtollazata kicsit sötétebb, mint a melltollazata. Eltűrik az enyhén elmosódott fehér fő-sarlótollakat és a finom barnás árnyalatot a nyakon és a nyergen. A tojó mintázata összességében sötétebb és még elmosódottabb, mint a kakas karvalymintája.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A fajtaleírás szerint a tojó évente 150 tojást tojik. Ezt a számot azonban többnyire felülmúlják, így nem ritka az az állat, amely több mint 200 tojást tojik egy évben. A hasznosítási tulajdonságoknál ezenkívül a könnyű hizlalhatóság és a baromfihús jó minősége áll előtérben. A törpét tenyésztők körében azonban lényegében azért annyira kedvelt a törpe alsó-rajnai tyúk, mert tetszetős alakjuk, érdekes színképük és mintázatuk miatt mutatós kiállítási állatok.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,9 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színesárga - világosbarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok A | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1028 | Helyezés: 0.0/0