Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok A

  Törpe amrock

  Törpe amrock   
  Sávozott, kakasA kakasnak a törpe termete ellenére terjedelmes, közepesen hosszú a törzse, melynek oldal- és felülnézetből szélesnek, mélynek és teltnek kell tűnnie. A nyak csak középhosszú, de dús tollazatú. A hátvonal laposan kezdődik a vállaknál, utána szinte vízszintesen megy a nyergen át a farokvonalba. Az alsó vonalat a széles és mélyen illesztett mell és a telt hastájék képezi. A szárnytartás szoros és jól testhez simuló. Különösen szélesek a kar- és a kéztollak. A combok csak kissé állnak ki, a lábak erősek, viszonylag távol állnak, közepes hosszúságúak és sárga színűek. A fejpontban nincs semmi különleges: egyszerű, szorosan illesztett fűrésztaraj, kis, szabadon álló lemezzel, nem túl hosszú, síma finom szerkezetű toroklebenyek, füllebenyek. A szem is piros színű. A test tollazata nem lehet laza és puffadt, ideális esetben feszesen, szorosan simul. A tojó alakja olyan, mint egy "földön fekvő harang", azaz oldalról nézve a test hátsó része kiterjedt és lényegesen szélesebb, mint az elülső rész.
   
  Szín és minta
   
  Sávozott, tyúkA sávozottságnak lényegében a sávozott itáliai képének kell lennie, tehát nem lehet benne durva karvalyminta. A sávozottság tobbnyire azonban életlenebb, mint az itáliainál vagy akár a plymouth rocknál. A túl szűk, keskeny sávozottság még durva hibának is számít, éppúgy, mint a barna árnyalat, elváló nyakszín és a rézfény a kakasoknál. Fontos, hogy az alsó és hátsó tollazatban még látható legyen a sávozottság. A szárnyakban megjelenő fekete és fehér tollakat is büntetik.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe amrockok igazi gazdasági fajta a törpetyúkok között a tojástermelés, a jó hizlalhatóság és a kitűnő húsminőség tekintetében is. A testmérethez, a hely- és takarmányigényhez képest ezek az állatok még gazdaságosabbak, mint a nagytestű változat. Végül a törpeforma ugyanakkora területen több állat felnevelését teszi lehetővé, ami feltétele annak, hogy a kiállításokra nemes példányokat lehessen kiválasztani..
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,9 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színebarnássárga
  Kategória: Törpe dísztyúkok A | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 827 | Helyezés: 0.0/0