Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok A

  Törpe araucana

  Törpe araucana


   
  Kék aranynyakú, kakasAhogy a nagytestű változatnál is, a legfontosabb jegyeknek meg kell lenniük: egyenes tartású, jól lekerekített törzs, széles vállak, mérsékelten hosszú hát, széles, nem túl domború mell, jól fejlett hastájék, és a farokcsigolyák és vele a farktollak teljes hiánya. A combok alig állnak ki, de erősnek kell lenniük, a lábak elég finom csontozatúak és közepesen hosszúak. Értékeléskor az alaki jegyek mellett a fejpontok állnak előtérben: a koponya inkább keskeny, mint széles, a fej oldalán ülnek a jellegzetes pamacsok (bojtok, pompom). Néhány állatnál a nagytestű változatra jellemző pofaszakáll is megjelenik, a törpéknél azonban még nem feltétlenül követelik meg. A borsótaraj szabálytalan szerkezetű, és ne simuljon a fejre. Piros füllebenyek (a kevés fehér színberakódás nem hiba), alig fejlett toroklebenyek és piros-narancssárga szem tartozik a további fejpontokhoz.
   
  Szín és minta
   
  Vadas színű, tyúkAlapvetően a nagytestű változat összes színe és mintája szóba jöhet. A vadas színűek vannak a törpeszerűség és a tipikus fejjellemzők tekintetében a tenyésztés legfejlettebb állapotában. A kakasok feje, nyak- és nyeregtollazata aranyvörös-barnásvörös, válluk és hátuk sötétbarna-vörösesbarna. A főevezők feketék és barna külső szegélyük van, az evezők belső oldala fekete, külső oldaluk barna. A mell és a has tiszta fekete. Elismert illetve tenyésztés alatt áll továbbá a búzaszínű, a fekete, a karvalyszínű, a fehér és a vadas színű minden kék változata.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A jól kitenyésztett törpe araucana tyúkok türkíz színű tojásokat tojnak, mint a nagytestűek. Különösen a gyerekeknek tetszenek az ilyen kis, természetesen színes tojások. A farkatlan araucana a jellegzetes pamaccsal a fején és a kifelyezett törpeformával ma még ritkaságnak számít a törpe-tyúk-fajták között.
   
  Súlykakas0,7 kg
   tojó0,65 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege25 g

  A tojás színetürkiz - kékesszürke vagy zöldeskék
  Kategória: Törpe dísztyúkok A | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1098 | Helyezés: 0.0/0