Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok A

  Törpe australorp

  Törpe australorp


   
  Fekete, kakasEgyfelöl bizonyos durvaság, másrészt a folytonos formák harmóniája nem jelent ellentmondást. A törpe australorp ezt különösen jól mutatja, ezért a "szolid elegancia" kifejezés is tökéletesen találó. Törzsét vízszintesen tartja. A felső vonal a nyak mögött először enyhén lejt, utána a nyergen át szép ívben emelkedik a farokhoz. A kakas farka gazdag lehetőleg széles mellék- és fő-sarlótollakban. A mellvonal mélyen lenyúlik és ideális esetben jól kidomborodik. Az alsó vonal a combok mögött a jól fejlett hasban folytatódik. A combok legyenek kicsit láthatók a középhosszú lábak felett, különben túl mélynek tűnik az állás. A tojó még zömökebb; a hátvonal puffos nyeregpárna nélkül emelkedjen a hátulsó részbe. Farkát lazán tartja, oldalról nézve inkább széles legyen, mint keskeny és csúcsos. Ehhez nagyban hozzájárulnak a széles kormánytollak. Az egyszerűen cakkozott fűrésztaraj lemeze kicsit kövesse a tarkó vonalát. A füllebenyeknek vékonynak, finom szerkezetűnek, piros színűnek, a nagyméretű szemeknek sötétbarnáknak, a toroklebenynek kerekeknek és csak közepes méretűeknek kell lenniük. A fej összessségében igen finom legyen, az arc színe semmi esetre se legyen sápadt vagy sötét színű. A csőr azonban ragyogó fekete, a kakasnál megengedett a világos csőrvég. A fekete láb- ás lábujj-színnél ügyelni kell arra, hogy a talp és a lábujjak alja fehér - halvány rózsaszín, a karmok fehér - világos szaruszínűek legyenek.
   
  Szín és minta
   
  Fekete, tyúkA fekete színváltozat a fehérrel szemben. aránytalanul jobban elterjedt. A feketék mélyfekete tollain és a sötét pehelytollain üde zöld fény látható. A matt és az ibolya fényű tollfelületeket büntetik; ugyanígy a szárnyakon és a farkon megjelenő fehéret is. A fehéreknél, mint fiatal színváltozatnál még megengedik a kakasok dísztollazatának enyhe sárgás árnyalatát. A fehérek szeme gyakran kicsit világosabb, inkább vörösesbarna, a láb lehetőleg kék vagy legalább kékes-fehér legyen. Nemrég ismerték el harmadik színváltozatként a kék szegélyű törpe australorpot.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Jó tojástermelése és robosztussága miatt kedvelt fajta. A tojók a felnevelés évében korán termelni kezdenek, és tekintélyes mennyiségű, akár 45 g-os, barnahéjú tojásokat is tojnak. Vitalitásuk, jó növekedési erélyük és átlagon felüli takarmányértékesítési képességük révén a törpe australorp igazi gazdasági fajta a törpetyúkok között. Kiállításokon mutatott kondíciója a gyakran kedvezőtlen körülmények mellett (szállítás, hideg, stressz, stb.) mindig meglepő.
   
  Súlykakas0,95 - 1 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színevilágosbarna
   
  Kategória: Törpe dísztyúkok A | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 899 | Helyezés: 0.0/0