Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok B

  Bantam

  Bantam  Aranynyakú, kakasA bantam szembetűnő tulajdonsága a temperamentum, az elevenség, a harmonikusan kerek testarányok és a feltűnő fejpontok. A testnek valóban törpeszerűnek kell lennie. A jó kiállítási állatok faroktartása igen magas anélkül, hogy meredeknek tünne. A lekerekített formát kiemeli a dús tollazat. A körvonalak folytonosak, nincsenek szögletek és peremek. Ehhez hozzátartozik a jól kidomborodó mell, a finoman ívelt hát-farok-vonal, az ereszkedetten tartott szárnyak, a rövid, vaskos nyak, a széles vállak és a rövid lábak. A kakas dús sarlótollai lekerekítettek, széles tollakból állnak. Főleg a sarlótollak vége legyen széles, és a test felé mutasson, hogy egy félkör alakú ív, úgynevezett "körsáv" keletkezzen. A kormánytollak csak kissé terülnek szét, a kakasfarok összességében nem túl hosszú. A tojó faroktartása kicsit laposabb, mint a kakasé,: alakja még egy kicsit zsugorodottabb. A tojó jól fejlett faroktollai alapján remélhető a jellegzetes kakasfarok markáns örökítése. A csak alig látható combok és a rövid, finom csontozatú lábak alkotják az állást. Rózsataraja finoman gyöngyözött, hosszúra nyúló, ék alakban fut és kerek, hosszú és egyenes tüskében végződik. Különösen jól néz ki az enyhén emelkedő tarajvég és a telt elülső rész. Hibás, ha a taraj eleje túl széles vagy túl keskeny, és ha a taraj eleje vége lefelé fut vagy oldalra lapul. Az arcbőr élénkpiros, sima és lehetőleg tollatlan legyen. Fontosak a nagy, fehér, sima, kerek, húsos, zománcfényű füllebenyek. A fekete bantamnak sötétbarna a szeme, a többi színváltozatnak narancssárga-piros. A lábak színe a színváltozatokhoz illő.
   
  Szín és minta
   
  Fekete, tyúkA legelterjedtebb és fajtán belül a legjobban kitenyésztett a fekete bantam; tollazatuk fénylő, csőrük és lábuk fekete, lábujjaik szaruszínűek. A fehéreknél büntetik a sárgás árnyalatát; lábuk fehér. A karvalyszínűek éppen mostanság kifejezetten jó kiállítási minőségben mutatkoznak meg. Lábuk színe fehér - kékes-fehér. A fekete-fehér tarkákat és a porcelánszínűeket finom alakjuk és a fejpontjaik mellett a változatos tollszínűk és -mintájuk teszi vonzóvá. Mindkét színváltozatnál a fehér lábszínre törekednek. A láb pikkelyeiben azonban még gyakran mutatkoznak sötét foltok, illetve kékes pigmentek. A világos és a sárga-columbia azokhoz a változatokhoz tartozik, melyeknek nyaka, farka és szárnyai sötét mintázatúak, fedőtolluk tiszta fehér illetve sárga, lábaik fehérek. Az aranynyakú, az ezüstnyakú és a narancssárga nyakú még kevésbé terjedt el.

  Újak: nyírfaszínű, sárga, sárga fehér pöttyökkel, vadas és citrom-porcelán színű.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A fajta előnyei kézenfekvők: a bantam tyúkok egyenesen az élénk, emellett finom vonalú és nemes törpetyúkot testesítik meg. A színváltozatok sokfélesége, a markáns tollszerkezet és a nemes fejpontok nemcsak a tenyésztőket lelkesítik. Az eleven törpetyúkoknak a téli hónapokban száraz, nem túl hideg ólra és helyes takarmányozásra van szükségük, hogy elkerüljék az elzsírosodást. Korlátozott helyviszonyokhoz is alkalmas ez a kis temperamentumos sporttyúk.
   
  Súlykakas0,6 kg
   tojó0,5 kg

  Gyűrűméretkakas11 mm
   tojó9 mm

  A tenyésztojás minimális tömege25 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 3184 | Helyezés: 0.0/0