Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok B

  Bassett
   

  Bassett


  Fogolyszínű, kakasA bassettet méreténél fogva féltörpének kell tekinteni, bár egyértelmuen a törpetyúkokhoz sorolják. Mérete szerint a tulajdonképpeni törpék és a nagytestu tyúkok között foglal helyet. A szinte vízszintesen hordott széles test, a mély tojóhas,a felhúzott, dús tollazatú farok a jól fejlett sarlótollakkal és a kissé szétterített kormánytollakkal, valamint a kifejezésteljes fej a nagy, sötét szemekkel jellemzőek erre a tekintélyes törpetyúkra. A fej függelékei az egyszerű, egyenesen álló fűrésztarajból, melynek lemeze a tarkót követi, a fehér, szív alakú füllebenyből és a meglehetősen hosszú toroklebenyből állnak. A kissé hátrahajló nyak gazdag tollazatú legyen. Az önmagában széles mell nem állhat ki túlságosan, a szárnyakat jól testhezállón viselje. A combok csak kicsit állnak ki a tollazatból, és a viszonylag rövid, kékesszürke-sötétszürke lábakkal együtt alkotják az állást. A bassettek ezzel a tipikus parlagi tyúkformát testesítik meg.
   
  Szín és minta
   
  Ezüst fogolyszínű, tyúkA fogolyszínűek színképükben és mintázatukban a már leírt antwerpeni szakállas törpetyúkhoz hasonlítanak; de a watermaali törpe szakállasra és a brabanconne-ra is. Az ezüst fogolyszínűeknél a fogyolyszínűek sárga és barna árnyalatai ezüstös-sárgás-szürkések. Az ezüstfehér színre törekednek.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A bassettek meglepően nagy tojást tojnak, még télen is termelnek, nagyon kielégítő mennyiségben, így vonzó külsejük és ritkaságuk mellett teljesítményük is érdekes. Életképességük miatt kitűnőek a felnelési eredmények. A színek és a minták játéka, főleg az igen ritka ezüst fogolyszínűeknél, a jövőben bizonyára felkelti még néhány tenyésztő érdeklődését.
   
  Súlykakas0,9 kg
   tojó0 8 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 768 | Helyezés: 0.0/0