Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok B

  Bergi törpe kukorékoló

  Bergi törpe kukorékoló

   

  Feket-arany ékmintás, kakasA fajta legfeltűnőbb jellemzője a kidomborodó hátvonal. Az állatok büszke tartásúak az egyenesen tartott test, a magasan hordott vállak és a megnyúlt alak miatt. A kakas farkának gazdagnak kell lennie sarlótollakban, és tompaszöget zár be a hátvonallal. Oldalról nézve a hosszú, előre nyújtott nyak, az enyhén meredek, ívelt hátvonal és az inkább laposan tartott farok alkotják a háromívű vonalat, mely egyébként hasonló módon már csak a malájoknál látható. Magasan illesztett mell, jól testhezálló szárnyak, erősen kiálló combok és viszonylag hosszú lábak emelik ki az alaki jegyeket. Az alsó vonalat a fetűnően hosszú mellcsont határolja, hátul pedig a csak kissé fejlett hastájék. A büszke kifejezés csak akkor jön létre teljesen, ha a tollazat szorosan testhez simul. A fej hosszúkás, a taraj egyszerű fűrésztaraj és inkább kicsi, mint húsos. A kakastaréj végét a kissé felemelkedő lap alkotja; a tojó tarajának hátsó része oldalra hajolhat. A füllebenyeknek mandulaalakúaknak, tiszta fehéreknek, a toroklebenyeknek alig középhosszúnak, kereknek és vékony szerkezetűnek kell lenniük. A szem világosbarna a láb szürkéskék.
   
  Szín és minta
   
  Fekete-arany ékmintás, tyúkA nagytestű bergi kukorékolókon kívül már csak a törpe változatára jellemző az aranybarna ékminta a fekete tollalapon. A kakas nyakán és nyergén vörösessárga, vörösesbarna szín látható fekete tollhegyekkel. A szárnyfedők vörösessárgák, a hát kicsit sötétebb. A fedőtollakon kevés fekete szín is hozzákeveredik. A szárnyon sávszerű mintázat látható, mely aranybarna pöttyökből áll a mell oldalán, de nem a tollak végén, hanem azok közepén. A has, a hátulsó rész és a farok mélyfeketék. A tojó hátán, vállain és mellén enyhe, rendszertelen aranybarna beékelődés látható, míg a nyak, a nyereg és a has fekete. A színháromszöget mindkét nemben a szárnytollak aranybarna külső zászlói alkotják.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A nagytestű bergi kukorékolónál leírt kukorékolásnak a törpe kukorékoló kakasnál lehetőleg azonos hosszúságúnak és hangsúlyúnak kell lennie, még ha kicsit magasabb hangfekvésű is. Az ilyen állat először mély hangon rikolt, mely lassan emelkedik, ismét mélyül és végül mély "horkantással" egy utáncsengő "a"-val fejeződik be. A kakas a kukorékolás alatt folyamatosan előre lépked, kezdetben magasra emelt fejjel. Többnyire csak az idősebb kakasok képesek erre a tökéletes rikoltásra. Ezzel egy igen érdekes és kultúrálisan értékes viselkedési formát látunk magunk előtt. A bergi törpe kukorékolónál emellett a szép szín és ékminta is tetszetős. A zord bergi vidéken élő őseiktől az időjárással szemben edzettséget örököltek, mely kedvez a fiatal állatok felnevelésének. A tojók tojástermelés tekintetében is sok más törpe fajtával felvehetik a versenyt.
   
  Súlykakas0,9 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 619 | Helyezés: 0.0/0