Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok B

  Bergi törpe rezgőtarajú tyúk
   

  Bergi törpe rezgőtarajú tyúk


  Fekete-fehér ékmintás, kakasA nagytestű változat bizonyos durvaságának a törpéknél is kifelyezésre kell jutnia. Ehhez hozzátartozik a törzs széles, enyhén meredek hengerformája, a tömzsi nyak, a csak középhosszú hátvonal, a széles vállak, a széles és telt, mélyen illesztett mell és a jól telt hastájék. A szorosan testhezálló szárnyak és az erős combok kiemelik a robosztus, ám törpeszerű testet. A csak középhosszú lábak alkotják az inkább mély állást. A tojó testtartása inkább vízszintes; a hastájék is még teltebb. Mindehhez a jegyekhez csak a tömzsi nyak illik, melyet a kakasnél dús dísztollazat borít. A nyeregtollazatnak szintén ilyen gazdagnak kell lennie. Fajtanevüknek megfelelően a bergi törpe rezgőtarajú tyúkok taraja legalább közepes méretű, melynek a kakasoknál egyenesen kell állnia, a tojóknál viszont hátul kissé oldalra hajoljon. Mozgás közben tehát "lötyög" a tojó taraja. A taraj lapja kövesse a tarkót, de ne simuljon rá. Közepes méretű, hosszúkás formájú és tiszta fehér füllebenyek; középhosszú, kerek toroklebenyek, barnásvörös szemek és erős, szaruszínű csőr alkotják a további fejpontokat. E fata tenyésztőinek még mindig harcolni kell a túl rövid hátvonnallal és a helytelen faroktartással. Farkát ugyanis tompaszógben kell tartania. Magától értetődően a feltűnő ékmintázat is még messze nem olyan pontos, mint a nagytestű változatnál.
   
  Szín és minta
   
  Fekete-fehér ékmintás, tyúkA törpáknél az egyetlen elismert színváltozat a fekete-fehér ékmintás. A kakasnál a nyak- és a nyeregtollazat ezüstfehér kormos hatású tollvégekkel, szárnycsík nélkül. A kissé kormos tollszegély a lehetőleg ezüstfehér vállakon is megengedett. Fekete szegély látható a nagyobb szárnyfedőtollakon, melyek belső mezője fehér. Ennek a mintázatnak dupla sávszerűen kell elrendeződnie. Az evezőtollak külső zászlaja fehér élesen elhatárolt fekete szegéllyel, a belső zászlók viszont szürkék. A kakas melle fekete, csak az oldalain található meg a részben eltakart fehér ékminta. Ezt a belül lévő fehér pontok alkotják az egyébként fekete tollakon. A tojó törzsének tollazata fekete, rendszertelen ékmintával a váll és a mell tollazatán. A nyak alsó része is ilyen mintás. A fekete farktollak enyhén tűzöttek, ami azonban csak a felső kormánytollakon megengedett.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Nagy növekedési erély, jó mesterséges keltethetőség és igen jó tojástermelő képesség jellemző erre a fiatal német törpetyúk-fajtára. Egyedülálló a szín- és a mintajátéka, ahogy a nagytestű változatnál is. Korlátozott helyviszonyok mellett kiválóan tartható.
   
  Súlykakas0,9 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 606 | Helyezés: 0.0/0