Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok B

  Bielefeldi törpetyúk
   

  Bielefeldi törpetyúk


  Autosex, kakasBár a kakasok nem nehezebbek 1 kg-nál és a tojók is csak 900 g-ig nőnek, a törpe bielefeldiek igen "masszívnak" tünnek. A mélyre terjedő mell, a telt, széles has, a vállban széles és vízsszintesen futó, rendes hosszúságú hát révén főleg a tojó alakja kissé durva, hengeres. Ezt az összbenyomást erősíti meg az erős, a kakasnál dísztollakban gazdag nyak és a dús nyeregtollazat. Fontos a helyes, nem túl lapos és nem túl meredek faroktartás. A fajtára jellemző a tompaszög, mely jól kiemeli a hengeres formát. A "henger" oldalsó görbületeit a jól zárt, szorosan testhezálló, de a szárnyszélnél kissé domború szárnyak adják. Az alsó vonalhoz tartozik az igen rövid állás, melyet az alig látható combok és a csak közepes hosszúságú, sárga lábak alkotnak. Nem számít hibának, ha a kakasnak és a tojónak enyhe "combpárnája" van, mivel ezt a standard kifejezetten megengedi. Ha a kakas melle már mély és kissé kidomborodik, akkor ez a fajtajellemző főleg a tojónál legyen jól fejlett a széles és telt hassal együtt. A tojónak a hátvonala is valamivel hosszabb, mint a kakasé, így a hengeres formát mégjobban kifejezi. A kakas fejpontjaira az álló, egyszerű fűrésztaraj jellemző, melynek 4-6 foga a taraj lemezének feléig mélyed. Ehhez jönnek a közepes méretű, ovális toroklebenyek és a hosszúkás, piros füllebenyek. A sárga színű csőr erős legyen. A szem narancspiros színű. Probléma adóthat abból, ha a tarajlemez ráfekszik a tarkó tollazatára, a füllebenyek fehérek és ha a tojó tarajlemeze tűlságosan elfekszik (a kismértékű oldalra hajlás megengedett). Dúrva alaki hibának számít: a túl fejletlen mell és has, túl kicsi törzsmélység és -teltség, rövid vagy homorú hátvonal, túl magas lábállás és a túl meredek faroktartás.
   
  Szín és minta
   
  Autosex, tojóElőször csak az autoszex színváltozatot engedélyezték. 1995-ben jött hozzá az ezüst-autoszex. Már a naposcsibéken egyértelműen felismerhetőnek kell lenniük a nemeknek. A kakascsibe okkersárga és világos hátcsík látható rajta, fehér kavalyfolttal a fején. A tojócsibe pehelytolla egy árnyalattal sötétebb, inkább világosbarna, a hátcsík üde sötétbarna és a fejfoltja jóval kisebb. Az új ezüst-autoszex színeknél a kakas - és a tojócsibe alapszíne világosabb fehéresszürke. A kiszínesedett autoszex kakas nyak- és nyeregtollazata, a háta felső része, a vállai és a szárnyfedői üde vöröses sárgák, világosszürke karvalymintával illetve sávokkal. A karevezőkön háromszoros színjáték látható: szürke, fehér és sárgásbarna színből álló karvalyminta. A sárga - kissé vöröses mell- és hastollazaton szintén világoszürke karvalymintát találunk. a hát, a mell és a has tollazatán megjelenő enyhe szürkés árnyalatot elfogadják. Az egyébként szürke farok kissé barnás árnyalata sem hibás. Mindenesetre ha a kakas melle kizárólag szürke karvalyszínű és hiányzik a sárga szín a fedőtollakon, hibának számít. A tojó fedőtollazatának alapszíne rozsda-fogolyszínű, pelyhes karvalymintával. A szárnyfedőkön ez a rajzolat világos pöttymintának tűnhet. Az egyébként aranyszínű nyaktollazat sötét tollszárcsíkmintáját alig látható, világos szürke karvalyminta szakítja meg kissé. A mellnek vöröses-sárgának kell lennie. Ha túl világos vagy barna, az hibának minősül. Ha a fedőtollaknak enyhén sárgás szegélye van, nem büntetik. Problémát jelent viszont a fedőtollak erős szürke árnyalata. A fekete tarkótollazat is dúrva hibának számít. A vöröses-sárga tollazat az ezüst-autoszex színüeknél ezüstfehérre világosodik, ezért a kakas sárga árnyalata, a rozsdaszín a szárnyfedőkön, a barna színberakódás a tojó fején és a fedőtollain, valamint a rozsdaszín a szárnyakon, de a nyaktollazatból hiányzó karvalyminta és a fekete tarkó is hibás.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe bielefeldiek a gazdasági fajtákhoz tartoznak a törpetyúkok között. Egyesítették magukban a "szépség és teljesítmény" elvét. A tenyésztők a számos barna - sötétbarna tojásnak éppúgy örülnek, mint a fajta jó felnevelhetőségének. A bizalmas tyúk nem utolsósorban a ketrecben mutatott pompás színjátéka miatt megnyerő.
   
  Súlykakas1,2 kg
   tojó1 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege45 g

  A tojás színebarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1355 | Helyezés: 0.0/0