Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok B

  Brüggi törpeviador
   

  Brüggi törpeviador


  Fekete-vörösAz új standardban nem írják le a "vállak" pozícióját. A kakas farka ugyan szöget zár be, kicsit laposabban tartja, mint a lüttichi. A fő- és mellék sarlótollak csak mérsékelten legyenek fejlettek és ne legyenek erősen íveltek, a kormánytollak viszonylag rövidek. Itt is elvárják a széles, jól izmolt mellet, mely mindenesetre ne doimborodjon erősen. Az erősebb törzs a jól fejlett, viszonylag telt has révén is érvényre jut. A szárnyak ne nyúljanak túl a testen, és általában szorosan testhezállók legyenek. Az egyenesen tartott, hosszú, erős nyak tollazata ugyan szintén jól fejlett, de a tollak nem lehetnek szélesek és lágyak. Kissé elfedi a hát felső részét és a vállakat. Az állást az erős, kiálló combok és a vastag csontozatú, erős sarkantyús, sötét palaszínű lábak alkotják. Itt is fajta-jellemző a kakas kettős sarkantyúja és a tojó sarkantyúképződése. A brüggi feje igen nagy. Hossza és szélessége általában meghaladja a lüttichi koponyájáét. Ehhez hozzátartozik a jól fejlett szemöldöktájék és az ibolyakék, lehetőleg sötét arcszín. A tojónál a taraj, a fül- és a tororklebenyek még sötétebb, mint a kakasnál. A túl világos vagy a vörös fejrészeket minden esetben büntetik. A csőrnek is sötét szarúszínűnek, erősnek és hajlottnak kell lennie. Sötét szemhélyú, sötét, magasan és kissé mélyen ülő szemek gondoskodnak a viadorszerű kifejezésről. A fül- és a toroklebenyek igen kicsik és lehetőleg ibolyakékek. Nemkívánatos, és bíráláskor büntetik is a szarurészeken és a lábakon megjelenő sárga színanyagot. Az egyszerű fúrésztarajos brüggi törpeviadorok nem típusosak, még ha minden más jellemző meg is van. A standard egyértelműen borsótarajt követel meg, mely szoirosan illeszkedik, azaz nem túl nagy és nem puha. A kúrtítás ezért nem szükséges, mivel amúgy is problémás lenne. A brüggi tollazata összességében még keményebb, mint a lüttichié. A farktollait is kicsit zártabban tartja.
   
  Szín és minta
   
  Fekete-vörösFekete-vörös: a kakas túlnyomó részt fekete, zöld fényű tollazaton fekete tollszárcsíkos vörös tollakat visel a fején, a nyak- és a nyereg tollazatában. A hát lehet vörös színberakódással és a nélkül is; a vállak azonban lehetőleg élénk vörösek legyenek. E színváltozat tojójának feje és nyaktollazata kevésbé vörös az egyébként zölden fénylő főtollazaton. Nyaka elülső részén mindemellett lehet egy kevés vörös szegélyezettség. A kék-vöröseknél a fekete pigment helyett kék tollazatot találunk, mely a kakasnál kicsit sötétebb. A feketék lehetőleg egyszínűek, de erős zöld fényűek legyenek. Ennél a fajtánál azonban nem a színkép és a mintázat a lényeg, ezért csekély eltéréseket általában nem vesznek figyelembe.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Lüttichi rokonaikhoz hasonlóan a brüggi törpeviadorok az egyik legnagyobb törpetyúk-fajtát képviselik. Esetükben még jobban kifejezésre jut a robosztus, agresszívnak tűnő viadortípus. Tojástermelésük korlátozott, a korán viaskodni kezdő fiatal kakasok felnevelése nem könnyű. A kakasokat ezért már fiatal korban külön kell válsztani. Kívánatos volna Németországban a tenyészalap szélesebb körben való elterjesztése, és ezáltal a kiállítási minőség javítása.
   
  Súlykakas1,2 kg
   tojó1 kg

  Gyűrűméretkakas16 mm
   tojó15 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színebarnásfehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 504 | Helyezés: 0.0/0