Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok B

  Törpe barneveldi
   

  Törpe barneveldi


  Kettős szegélyű, kakasAz alaki jellmzők a tömzsi, mély törzsből, a közepesen hosszú, dús tollazatú nyakból és a magasan és kissé széterjesztve tartott farokból tevődik össze. Ehhez jön a nem túl mély állás, mely az erős combok látható hosszúságából, a távol álló, mindhárom színváltozatban sárga lábakból áll. Fontos a felső vonal: közepesen hosszú, a nyeregben szélesebb, a test közepétől jól emelkedő hát és magasra tartó farokvonal, mely nem szakad meg szögletesen a nyeregtájékon. A hátulsó rész kezdete széles legyen, a kormánytollakat kissé nyitva hordja, a kakas sarlótollai dúsak és szélesek legyenek, de ne olyan hosszúak, mint a törpésített fölközi-tengeri fajtáknál. A szárnyak vállban magasan illesztettek és szorosan kell simulniuk. A tojó teste a telt has miatt még terjedelmesebbnek tűnik, amihez a széles mell is hozzájárul. A kakas mellének is szélesnek és jól kidomborodónak kell lennie. A fejpontok: viszonylag széles koponya, egyszerű, lehetőleg éppen csak közepes méretű, egyenesen álló fűrésztaraj, rövid, tarkót követő lemez, rövid toroklebenyek, piros füllebenyek és arcbőr, valamint narancssárga szemek. A láb sárga legyen, a finom barnás árnyalatot azonban nem büntetik szigorúan.
   
  Szín és minta
   
  Fehér, tyúkA kettős szegélyűek színben és mintázatban teljesen megfelelneka nagytestűek leírásának. A feketék többnyire szép zöld fényűek. A kakasok alsó tollazata az alapja után fehér legyen, Gyakran még problémát okoz a fehéreknél előforduló sárga árnyalat; főleg a kakasoknál nem ritka, hogy a fedőtollakon és a hosszú tollakon sárga szín jelenik meg, melyet kiterjedésétől és intenzitásától függően durva hibaként értékelnek. A kettős szegélyűeknél fekete helyett közepes kék látható. A sötétbarnák fedőtollai sötét gesztenyebarnák, farkuk fekete.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe welsumihoz hasonlóan a törpe barneveldiek is figyelemreméltő mennyiségű, meglepően nagy tojást tojnak. A sötétbarna tojáshéj is mindig kedvelt volt. Gazdaságosságuk mellet bizalmasságukkal és igénytelenségükkel örvendeztetnek meg, ami azonban nem vezethet az elhanyagolásukhoz. A töpre barneveldiek ugyan kis hellyel is beérik, de csak nagyobb kifutón bontakoztatják ki természetes aktivitásukat. Nyugodt a természete, szinte sohasem repül ki a kerítésen.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,9 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színebarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 775 | Helyezés: 0.0/0