Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok B

  Törpe borzastyúk

  Törpe borzastyúkok  Fekete, kakasLényegében az alaki jegyek mások: a törpe borzastyúkoknak egyenes, tömzsi parlagi tyúkformájuk és középmagas állásuk van. A chabo-hoz hasonló alaki jellemzők a viszonylag rövid, meredek hátban, a széles, előre domborodó és magasan hordott mellben, a hosszú, laza és ereszkedve tartott szárnyban jut kifejezésre, az utóbbi azonban nem érhet földig, legfeljebb a sarokizületig. A farkát kissé szétterülve hordja, egyenes és közepesen hosszú. A rövid, erős combok alig láthatóan lépnek ki a has tollazatából; a lábak legfeljebb középhosszúak, inkább rövidebbek. A törpe borzostyúk taraja arányaiban tekintve sem éri el soha az aránytalanul nagy chabo-taraj méretét. Az előbbinél csak közepes méretű tarajt várnak el négy-hat foggal és kissé lefelé futó lemezzel. A viszonylag kicsi füllebenyek simák és pirosak, a toroklebenyek alig közepes méretűek, ránctalanok és jól fejlettek. A nemes állatok arcbőre finom, sima szerkezetű és tollatlan. A szem színe a láb színéhez hasonlóan eltérő az egyes színváltozatoknál.
   
  Szín és minta
   
  Fekete, tyúkA fekete törpe borzastyúkok szép zöld fényűek, palaszürke a lábuk, pirosbarna - sötétbarna a szemük. A kékek nem lehetnek túl világosak, hanem közepes kékesszürkék sötét nyak- és nyeregtollazattal a kakasnál. A szem pirosbarna, a láb palaszürke - fekete. A fehér színű törpe borzas tyúkok dísztollaiban még gyakran látható sárgás árnyalat. Élénk sárga láb- és csőrszín, valamint naracssárga-piros szemek jellemzők rájuk. Kevés fekete található még többnyire a vörösek farkában, de a vöröseknél az egyszínűséget és az egyenetlenséget részesítik előnyben. A lábak sárgák, néha barna pikkelyekkel vagy vörös oldalsó csíkkal, ami megengedett. A szem narancssárgás piros - piros. Az ívelt tollszerkezet miatt a színváltozatok kevésbé fényesek, mint a többi fajtánál. A legfontosabb fajtajellemző a toll szerkezete, melyet itt genetikai szempontokkal kapcsolatban kell leírni. A borzas tyúk tollruhája összességében úgy néz ki, mintha kifordították volna, azaz látható a tollak alsó oldala a felálló és enyhén előre hajló tollak miatt. Különleges jelentőségű a tollak hossza és a pehelygazdagság. A tollak csúcsa a fej irányába mutat, így egyenetlen, fodrokhoz hasonló felületet alkotnak anélkül azonban, hogy kifejezett fodrosodás jönne létre. A szárnyak és a farok hosszabb, kemény tollai kevésbé állnak fel. A tollszerkezet fajtának megfelelően annál értékesebb, minél egyenletesebb és teltebb. Nem hiba a főevezők hiányzó belső zászlója. A kakas sarlótollainak borzoltnak, hullámosnak vagy csavartnak kell lennie.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A borzas tollalakulás genetikailag tekintve domináns mutáció, mely különböző tyúkfajtáknál lépett fel, és az F megjelölést (Frizzled) kapták. Landauer és Dunn 1930-ban három különböző típust különített el, melyek az eltérő tollazatuk miatt a környezeti hatásokkal szemben többé-kevésbé gyengék voltak (Gleichauf, 1972). Ezeknek a fodrosoknak kinéző törpetyúkoknak a tenyésztője tudja, hogy az állatoknak ezért különleges figyelmet kell szentelnie elhelyezéskor és godozáskor. Pédául nem lehet túl magasra tenni az ülőfát.
   
  Súlykakas0, 85 kg
   tojó0,75 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színevilágosbarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1141 | Helyezés: 0.0/0