Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok B

  Törpe brabanti
   

  Törpe brabanti


  Fehér, kakasA törpe brabanti alakját és küllemét tekintve a parlagi tyúktípus nyugodt eleganciáját testesíti meg. Ehhez tartoznak a nem túl teltnek tűnő, inkább könnyű felépítésű törzs széles vállai, a kerek, enyhén lejtő hastájék, melynek nyerge nem lehet túl keskeny, és az enyhén ívelt nyakvonal. A farok majdnem derékszögben fut. A hastájék inkább kisebb, mint telt legyen, a mell viszont jól előredomborodik, de nem nyúlik mélyre, inkább magasan illesztett. Az állás alig közepesen magas, de elég széles. Az előtérben egyértelműen a fejpontok állnak: sisakszerű, egyenesen álló, a tollcsúcsokkal előre mutató bóbita, három részre oszló pofa- és állszakáll, duzzadt orrlyukak és "szarvtaraj", azaz két szarv alakú húscsap, melyek V-alakban állnak és a bóbita irányába mutatnak. A helyes bóbita- és szakállformán kívül nagyon fontos, hogy a pofaszakáll oldalt a szemekig érjen és az állszakáll a torkot teljesen eltakarja. A nagy szemek élénkek és narancssárgák - pirosak. A tojó kicsit tömzsibb és alacsonyabb, mint a kakas.
   
  Szín és minta
   
  Arany, tyúkA feketék a legelterjedtebbek; emellett Berlinben található egy kiváló aranypöttyös tenyészet is. További elismert színek: kék, kékesszürke szegély nélkül, fehér, ezüst, karvalyszínű, ezüstpöttyös, chamois.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe brabanti tenyésztőinek a köre sajnálatos módon kicsi. Ez a fajta azonban az érdekes fejpontjai, a kifejezett gazdaságossága és kellemes bizalmassága révén a legszeretetreméltóbb törpetyúkokhoz tartozik..
   
  Súlykakas0,75 kg
   tojó0,65 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 589 | Helyezés: 0.0/0