Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok B

  Törpe brahma

  Törpe brahma  Világos, kakasA nagytestű fajta kicsinyített mása tömeges megjelenésével tulajdonképpen ellentmondásos, mert a telt, széles törzs, melyet kisebbre tenyésztenek, veszít a megnyerő méreteiből. Hozzáértő és szorgalmas tenyésztőknek azonban sikerült olyan törpe brahmákat tenyészteni, melyek a nagytestű változat lényeges tulajdonságait úgyszólván kisebb kiadásban testesítik meg: széles és telt, jól lekerekített törzs, közepesen hosszú, hátrafelé ívelő, dús tollazatú nyak. A hátvonal a nyak tövénél először vízszintesen fut, utána egyenes, emelkedő vonalban megy át a faroktájékon. Hátulról nézve a farok patkó alakú, ahol is a felső faroktollak képezik a legmagasabb pontot. A jól emelkedő hát-farokvonalat a beleillesztett párna (a fartő tollazata) és a teljesen kifejlett kormánytollak emelik ki. A kakas sarlótollai csak enyhén ívelt fő-sarlótollakból állnak. A tojó farkának egyharmad része álljon ki a jól fejlett, de nem puffos párnából. A törpe brahma tipikus fejpontjai: széles, kissé kidomdorodó fej, mely a testhez képest feltűnően kicsi, háromsávos, finoman gyöngyözött borsótaraj, kis piros fül- és toroklebenyek, a szem színe narancssárgás piros - piros. A melltájéknak szélesnek, kereknek és magasan illesztettnek kell lennie. Ehhez a tömör típushoz csak a rövid, jól testhezálló szárnyak illenek. A hasonló törpe cochinnal ellentétben a törpe brahma állása lényegesen magasabb. Ezt a magas állást a nagyon dús, puha pehelytollakban gazdag, az ízületig gallérszerűen futó tollazat és az erős, a közepesnél hosszabb lábak alkotják a lábhoz simuló tollazattal, mely a középső és a külső lábujjon is megtalálható. Ideális a kemény, jól zárt, félkör alakú, tiszta lábfej.
   
  Szín és minta
   
  Sárga columbia, tyúkA világosaknál a fehér a fő szín. A nyak mintázatát mélyfekete tollszárcsíkok alkotják, melyek nem törhetik át a tollak keskeny, fehér szegélyét. Fekete kormánytollak és farok fedőtollak - az utőbbiak fehér szegélyűek - teszik teljessé a columbia-mintát, mert a világosak esetében tulajdonképpen fehér-columbiáról van szó. A nyaktollazat alatti és a kakasok nyergén levő sötét minta csak alig észrevehető lehet. Ugyanezen elv alapján alakul a sárga columbia mintája, esetünkben a fehér alapszín helyett sárgát találunk szürke alsó tollazattal. A sötéteknél elkülönül a kakas és a tojó színe és mintája. A kakasoknak fehér a hátuk, a válluk és a szárnyháromszögük, a nyak és a nyereg mintája olyan, mint a világosaknál, a többi testtoll fekete és szép zöld fénye legyen. A tojók kékesszürke-acélszürke alapszíne különleges ezüstfehérek. A nagytestű változatnál elismert fogolyszínű-sávozott színváltozat már törpeformában is elfogadott.

  A legújabb színváltozatok: a sárga-kék columbián és a kék fogolyszínű sávozott.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe brahma tenyésztése nagy beleérző képességet kíván a tenyésztőjétől, ami egyszerre érvényes a törpetípus megőrzésére és ugyanakkor a testes nagytestű fajtának miniatűr formábn történő kialakítására. Mivel az állatoknak jól ki kell fejlődniük, a kiállító ketrechez többnyire csak a korán kelt egyedeknek van esélyük. Tartásuk a lábtoll miatt száraz talajt, homokos almot és a kifutóm rövidre nyírt füvet kíván. Az állatok lehetőleg ne kapirgáljanak a lábtolluk védelme érdekében, amit alkamas etetők felállításával érhetünk el. A bújónyílásokat is úgy kell méretezni, hogy ne rongálja alul a lábtollazatot.
   
  Egyéb
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,9 kg

  Gyűrűméretkakas18 mm
   tojó16 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színevilágosbarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1748 | Helyezés: 0.0/0