Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok B

  Törpe brakel
   

  Törpe brakel


  Ezüst, kakasA négyszögletes, jól lekerekített törzsvonal, a hát kissé lejtő felső vonala a széles vállakkal és a telt nyeregtájékkal, a mélyre nyúló és telt has- és mellvonal, a dús nyaktollazat és a hosszú, magasan tartott farok alkotják a durva, de mégis tetszetős parlagi tyúkformát. A forma szempontjából szintén döntő a szárny helyzete és hosszúsága. A szárnyakat, melyek nem nyúlnak túl a törzsön, szorosan zárva kell tartani. A szinte teljesen tollal borított combok viszonylag rövidek, a lábak közepesen hosszúak, de finom csontazatúak. A testtartás enyhén lejt. A kakasok sarlótollai igen hosszúak és szélesek; a faroktartás meglehetősen magas anélkül, hogy meredeknek tűnne. A tojó a kormánytollait is lazán hordja, az állatok azonban nem viselhetnek kifejezett legyezőfarkat. A kakasnak és a tojónak egyszerű fűrésztaraja van, utóbbinál a hátulsó tarajlevél oldalra hajlik. A fiatal tojóknál azonban az álló taraj is megengedett. Mint "mediterrán vérű" fajtának a törpe brakelnek közepes méretű fehér vagy kékesfehér a füllebenye, és a toroklebenyei ne legyenek nagyok. Feltűnőek a sötétbarna szemhéjak a nagy, sötét szemek körül. A lábaknak palakékeknek, a karmoknak szaruszínűeknek kell lenniük.
   
  Szín és minta
   
  Arany, tojóA tipikus brakelmintázatot a sávozottság adja, mely a mell felső részén kezdődik, és erősebben látszik, mint az ezüstszínűek fehér, illetve az aranyszínűek aranybarna alapszíne. A kakasok háta nem sávozott, kormánytollaik tiszta feketék. Érdekesek az olyan kakasok, melyeknél a mellék- sarjtollaknak kifejezett a mintázata, ahol is a az erős sávozottság, főleg a törzsön és a szárnyfedő tollakon fontos. Az evezőtollak belső zászlaja tiszta fekete, a külső zászlók viszont sávozottak legyenek. A tojó fekete sávjai 3-4-szer olyan szélesek, mint a fehér mezők; a jó mintázatú tojóknál emellett az összes farktoll helyesen sávozott. A brakelmintázatnak természetesen mindkét nemben ki kell terjednie a teljes alsó testfelületre, beleértve a combokat is.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A sávozottság ezüstfehér, illetve aranybarna háttérrel nagyon különlegesen hat és díszes. Az állatok helyes tartás mellett robosztusak, így a szaporodás és a felnevelés nem okoz nehézségeket. A csibék gyorsan tollasodnak, így ezt a törpe fajtát hűvös vidékeken is jól lehet tenyészteni. A fajta ismerői jónak tartják a tojás termelésüket, hiszen a fajta nagytestű változata mégiscsak tojófajta. Kívánatos lenne, ha a finom mintázatú tyúk, főleg az aranyszínű törpe brakel még jobban elterjedne.
   
  Súlykakas0,8-0,9 kg
   tojó0,7-0,8 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok B | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 910 | Helyezés: 0.0/0